İran, Şangay İşbirliği Teşkilatının yeni üyesi oldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İran, Şangay İşbirliği Teşkilatının yeni üyesi oldu

DÜNYA Haberleri

Şangay İşbirliği Teşkilatına 2021 yılında aday olan İran İslam Cumhuriyeti’nin, örgütün Hindistan’da düzenlenen zirvesinde katılımı resmen onaylandı. Rusya Devlet Başkanı Putin ise zirvede Belarus’un katılım sürecine dikkat çekti.

Hindistan’ın ev sahipliğinde salı günü düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü (SCO) zirvesinde İran İslam Cumhuriyeti’nin örgüte katılımı resmen onaylandı. Zirve, İran’ın katılımının önünü açmak ve Belarus’un üyeliği için fırsat yaratmak amacıyla başladı.

Mint'in bildirdiğine göre, katılımcı ülkeler ayrıca bölgesel güvenlik, ekonomik bağlantı ve ticaret gibi önemli konuları tartışıyorlar.

Sanal zirveye Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif ve İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raeisi dahil diğer üye ülkelerin liderleri katıldı.

İRAN’A TEBRİK YAĞDI

Görüşmede Hindistan Başbakanı Narendra Modi, İran’ın örgüte katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Çinli lider Xi ise üyelerinin bugünkü zirvede İran’ı resmi üye olarak karşılayacağını söyledi ve örgütün yeni üyesini tebrik etti.

Putin ise Rusya’nın en büyük stratejik müttefiki Belarus’un katılım sürecine dikkat çekti. İran’ın katılımını ise memnuniyetle karşıladığını belirtti. Putin, ŞİÖ'nün Birleşmiş Milletler'in (BM) merkezi rolüyle adil bir dünya düzeni kurmaya kararlı olduğunu söyledi.

Pakistan Başbakanı da İran’a tebriklerini iletti. 

İran bütün zorunlu prosedürleri tamamladı ve İslam Devleti’nin Yeni Delhi zirvesinde sekiz üyesi bulunan ŞİÖ’ye dokuzuncu olarak katılacağı açıklandı. 

ŞANGAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ NEDİR?

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) veya bilinen adlarıyla Şanghay Beşlisi ve Şanghay Paktı, Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996 yılında oluşturdukları uluslararası bir örgüt. 2001 yılında Özbekistan'ın katılımıyla üye sayısını altıya çıkarttı. 9 Haziran 2017'de Astana'da gerçekleştiren zirvede Hindistan ve Pakistan'ın örgüte katılması ile üye sayısı sekize çıktı. 

Siyasi, ekonomik ve güvenlik örgütüne İran ilk başvurusunu 15 yıl önce yaptı. 2021’de Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de yapılan bir oturumda İran’ın adaylığı kabul edildi.

Kaynak: MEHR

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...