İran'da gündem toplu zehirlenme: 30 Kasım'da başladı, sayı 5 bine ulaştı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İran'da gündem toplu zehirlenme: 30 Kasım'da başladı, sayı 5 bine ulaştı

DÜNYA Haberleri

30 Kasım'da kaydedilen ilk vakardan bu yana İran'da zehirlenen öğrenci sayısı 5 bini aştı. Toplu zehirlenme vakalarına ilişkin araştırmaların sürdüğünü belirten İran Meclisi Zehirlenme Vakalarını Araştırma Komisyonu Üyesi Muhammed Hasan Asferi, bazı öğrencilerin 'çürük bir meyveyi andıran ağır bir koku' aldıklarından bahsettiğini ancak ellerinde net bir bilgi olmadığını ifade etti.

İran'daki 'zehirlenme' vakalarının sayısı her geçen gün artıyor. 30 Kasım'da Nur Teknik Lisesi'nden 18 öğrencinin hastaneye kaldırılmasıyla başlayan zehirlenmeler ülke geneline yayıldı, 25 eyalette 5 bini aşkın öğrencinin zehirlendiği açıklandı. 230 okulda meydana gelen zehirlenme vakalarına ilişkin açıklamalarda bulunan İran Meclisi Zehirlenme Vakalarını Araştırma Komisyonu Üyesi Muhammed Hasan Asferi, kız öğrencilerin sayısının erkek öğrencilere oranla daha yüksek olduğunu belirtti.

Asferi, toplu zehirlenme vakalarına ilişkin dün İstihbarat, İçişleri, Eğitim, Sağlık Bakanlıkları ile Devrim Muhafızları ve polis teşkilatı temsilcilerinin katılımıyla toplantı yapıldığını söyledi. 5 binin üzerinde zehirlenen öğrenci olduğunu belriten Asferi, zehirlenmelerin neden kaynaklandığı ve nasıl gerçekleştiğine ilişkin araştırmaların devam ettiğini açıkladı.

"ELİMİZDE NET BİR BİLGİ YOK"

"Şu ana kadar zehrin ne olduğu ve nasıl yayıldığı konusunda elimizde net bir bilgi yok" diyen Asferi, "Elbette bir yönüyle yaşanan bu hadise öğrencilerin yaşadığı büyük korku ve stresle de ilgili. Öğrenciler arasında böyle bir olay yaşandığında diğer öğrenciler de bunu çok yoğun hissediyor” şeklinde konuştu.

Zehirlenmelerin gaz nedeniyle olup olmadığına ilişkin değerlendirmede bulunan Asferi, tüm zehirlenmelerde gaz yayılımı görmediklerini belirterek, "Elbette bazı bölgelerde zehirlenmeye maruz kalanlar çürük bir meyveyi andıran ağır bir koku aldıklarını ifade ediyorlar. Biz konuyu her yönüyle araştırıyoruz. Sağlık Bakanlığı yapılan incelemeler sonucunda açıklama yapacak" dedi.

İDAMLA YARGILANACAKLAR

İran Dini Lideri Ali Hamaney, kız öğrencilerin zehirlenmelerine ilişkin yaptığı açıklamada, zehirlenme vakalarını 'insanlık suçu' şeklinde adlandırarak, yetkililere olayın üzerine ciddiyetle gidilmesi ve faillerin en şiddetli şekilde cezaya çarptırılması talimatını vermişti.

İran Yargı Erki Başkanı Muhsin Ejei ise ülke genelindeki okullara yayılan ve kız öğrencileri hedef alan saldırıları gerçekleştirenlerin 'yeryüzünde bozgunculuk çıkartmak' suçlamasıyla idamla yargılanacaklarını söylemişti.

'İNTİKAM ALMAK İSTEYEN RADİKAL GRUPLAR' İDDİASI

İran'da 30 Kasım 2022'den bu yana genellikle kız öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda toplu zehirlenme vakaları yaşanıyor. Öğrencilerde, solunum sıkıntısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve uzuvlarda uyuşma gibi belirtiler görülüyor.

Rejim muhaliflerinin iddiasına göre, toplu zehirlenme vakalarının ardında, kadınların başını çektiği Mahsa Emini gösterilerinin intikamını almak isteyen İran yönetimi içindeki bazı radikal gruplar bulunuyor. Tahran yönetimine yakın kaynaklar ise olayda, halkı yönetime karşı kışkırtmayı amaçlayan rejim karşıtı unsurların parmağının bulunduğunu öne sürüyor. (İHA-AA)

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...