İsrail'in 'soykırım'la yargılanacak olmasına Filistin'den ilk yorum

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
İsrail'in 'soykırım'la yargılanacak olmasına Filistin'den ilk yorum

Dünya Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika’nın açtığı soykırım davasında İsrail'in davanın reddedilmesi talebini kabul etmedi. Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in 'soykırım'la yargılanma kararının memnuniyetle karşılandığı ifade edilerek, "İşgalci güç İsrail de dahil olmak üzere tüm devletlere, hükmedilen tüm geçici tedbirlerin uygulanmasını sağlama çağrısında bulunuyoruz" denildi.

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Güney Afrika'nın 'Gazze'de soykırım davası' başvurusunu kabul etti. Mahkeme, İsrail’in davanın reddi talebini reddetti. İsrail hakkında 15'e 2 oyla ihtiyati tedbir kararı verildi. Böylece İsrail soykırım suçuyla yargılanacak. 

Adalet Divanı, aynı zamanda İsrail'e, ordu güçlerinin soykırım suçu işlememesini garanti etme, insani durumu hemen düzeltme ve yardımların Gazze'ye girişini organize etme talimatı da verdi.  Mahkeme, İsrail'in bu talepler bağlamında bir ay içinde rapor sunması beklendiğini de açıkladı. Savaşın hemen durmasına ilişkin ise bir karar açıklanmadı.

FİLİSTİN KARARDAN MEMNUN

Güney Afrika heyeti ara kararları 'açık bir zafer' olarak yorumlarken Filistin'den de ilk değerlendirme geldi. 

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Uluslararası Adalet Divanının, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi kapsamında yasaklanan fiilleri işlemesini önlemesine ve gerekli tedbirleri almasına hükmetmesini memnuniyetle karşıladı.

'TÜM GEÇİCİ TEDBİRLERİ UYGULAYIN'

Maliki, yaptığı yazılı açıklamada, "İşgalci güç İsrail de dahil olmak üzere tüm devletlere Uluslararası Adalet Divanının hükmettiği tüm geçici tedbirlerin uygulanmasını sağlama çağrısında bulunuyoruz, bu bağlayıcı bir hukuki yükümlülüktür" ifadesini kullandı.

Uluslararası Adalet Divanı kararının İsrail ve onun cezadan kaçmasını sağlayan aktörlere "uyanma çağrısı" olması gerektiğini dile getiren Filistin Dışişleri Bakanı, şunları kaydetti:

"Artık devletlerin, İsrail'in Gazze'deki Filistin halkına başlattığı soykırım savaşını durdurmaya ve ortağı olmamaya yönelik yasal yükümlülükleri var. Uluslararası Adalet Divanının kararı, hukukun üstünde hiçbir devletin olmadığına yönelik önemli bir hatırlatma mesabesindedir.

Filistin, aktif dayanışma yönündeki bu cesur adımı atmasından dolayı Güney Afrika halkı ve hükümetine sonsuz minnettarlığını yeniden ifade ediyor ve adaletin gerçekleşmesini sağlamak için Güney Afrika ve diğer ülkelerle yakından çalışmayı sürdüreceğini belirtiyor."

DAVA KONUSU NE?

Güney Afrika, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonuyla 1948’te imzalanan Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle 29 Aralık’ta Uluslararası Adalet Divanı’na başvurmuştu. 

Uluslararası mahkemelerde soykırım kanıtlaması en zor suçlardan biri. Bugüne kadar hiçbir devlet soykırımdan suçlu bulunmamıştı.

Uluslararası Adalet Divanı, 2007’de Sırbistan’ın 1995’te Bosna Hersek’te 8 bin Müslüman erkeği öldürdüğü Srebrenitsa Soykırımı’nı önlemekte yetersiz kaldığına hükmetmişti.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...