İsrail'den Nazi yöntemi uygulama: Gazze'ye gönderilen işçilere etiket yapıştırmışlar!

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı, Haber Merkezi
- Güncelleme:
İsrail'den Nazi yöntemi uygulama: Gazze'ye gönderilen işçilere etiket yapıştırmışlar!

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı, Haber Merkezi

İsrail yönetiminin daha önce çalışma izni verdiği Gazzeli işçilere yönelik "toplu cezalandırma" uyguladığını ve onları hukuki haklarından mahrum bıraktığı ortaya çıktı. İsrail'in, Gazzeli işçilerin kol ve bacaklarına üzerinde numaralar olan etiketler yapıştırdığı ortaya çıktı. Söz konusu uygulama Nazi Almanya'sında görülmüştü.

Hamas'ın silahlı kolu İzzeddin El-Kassam Tugayları İsrail'e karşı 7 Ekim'de  Aksa Tufanı operasyonu başlattı. İsrail, bu saldırıya hava harekatlarıyla karşılık verdi. Hava saldırılarının yanı sıra deniz ve karadan da harekat düzenleyen İsrail, binlerce sivilin hayatını kaybetmesine sebep oldu. İsrail katliamlarına 29. günde devam ediyor.

GAZZELİ İŞÇİLER GERİ GÖNDERİLDİ

Savaş tüm şiddetiyle sürerken Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamayla birlikte Gazze'den artık Filistinli işçi gelmeyeceği ve İsrail'de bulunan işçilerin geri gönderileceği açıklanmıştı. Dün öğlen saatlerinde İsrail güçlerinin sınır kapısına 2 kilometre uzaklıkta bıraktığı işçiler Gazze'ye yürüyerek girdi. İşçiler Gazze'nin Refah şehrine ulaşırken, İsrailli yetkililer işçilerin tüm paralarına ve cep telefonlarına el koydu. Haaretz gazetesinde dün yer alan haberde, İsrail kabinesinin İsrail ve Batı Şeria'daki tüm Gazzeli işçileri geri gönderme kararı aldığı belirtilmişti. 

NAZİ BENZERİ UYGULAMA

İsrail'in, Gazzeli işçilere üzerinde numaralar olan etiketler yapıştırdığı ortaya çıktı. Söz konusu uygulamanın benzerini Naziler yapmıştı. Holokost dönemi, Yahudilerin kim oldukları belli olsun diye kollarına dövmelerle numara yazılırdı.

İsrail'den Nazi yöntemi uygulama: Gazze'ye gönderilen işçilere etiket yapıştırmışlar!

İŞÇİ VEYA SİVİL AYRIMI YAPMIYOR

Filistin İşçi Sendikaları Birliği Başkanı Şahir Saad, yaptığı açıklamada, İsrail’de çalışan çok sayıda işçinin kendilerine ulaştığını belirterek, "Bu işçilerin bir kısmını tutukladılar. Konuştuğumuz işçiler sorguya alındıklarını, Hamas gibi Filistinli direniş gruplarından tanıdıkları olup olmadığı yönünde kendilerine sorular sorulduğunu belirtti." dedi.

İsrail hapishanelerinde 7 Ekim’den bugüne kadar tutuklu kalan bu işçilerden birçoğunun fiziksel şiddet ve çıplak bırakılma gibi uygulamalara maruz kaldığını aktaran Saad, "İsrail işgal devleti işçi veya sivil ayrım yapmadan cezalandırıyor." diye konuştu.

İsrail'den Nazi yöntemi uygulama: Gazze'ye gönderilen işçilere etiket yapıştırmışlar!

KİMSENİN HAYAT GARANTİSİ YOK

İsrail güçlerinin, çalışma izni verdiği işçilere karşı uygulamalarının "toplu cezalandırma" olduğunun altını çizen Saad, şöyle devam etti:

"Bildiğiniz gibi bu işgal yönetimi altında sadece Filistin halkının değil sizin gibi Batı Şeria’ya gelen gazeteciler de dahil kimsenin hayat garantisi yok. Çünkü bu işgal rejiminin görevi Filistin halkına karşı baskı, cezalandırma ve hak ihlalleridir. Gazzeli işçilerin maruz kaldıkları şey ise tam bir toplu cezalandırmadır ve tüm hukuk normlarına aykırıdır."

Filistin Çalışma Bakanlığı Sözcüsü Rami Mehdavi de ulaştıkları Gazzeli işçilerin İsrail güçleri tarafından sorgu, aşağılama, işkence, dayak gibi uygulamalara maruz kaldığını ifade etti.

İsrail’de binlerce işçinin tutuklandığının tahmin edildiğini dile getiren Mehdavi, bunun benzerinin Batı Şeria’da da gerçekleştirildiğini ve son olarak El Halil’de onlarca işçinin tutuklandığını belirtti.

BİNLERCE GAZZELİ İŞÇİ MAHSUR KALDI

Filistin Çalışma Bakanlığı ve Filistin İşçi Sendikaları Birliğinden edinilen bilgilere göre, Batı Şeria’nın Ramallah, Eriha, Tulkerem ve El Halil gibi farklı kentlerinde geçici olarak, onlara sağlanan tesislerde kalan 5 bin 850 Gazzeli işçi bulunuyor.

İsrail’in Gazze’deki saldırıları nedeniyle Batı Şeria’da mahsur kalan ve evlerine dönemeyen Gazzeli işçiler, mahallelerinin bombalanışını çaresizce ekranlardan izlerken, geride bıraktıkları aileleri için endişe içinde çaresizce bekliyor.

Mehdavi, İsrail güçleri tarafından Batı Şeria’da günlük olarak baskınlar ve gözaltılar yapıldığına dikkati çekerek, Batı Şeria’da mahsur kalan binlerce Gazzeli işçinin de bu tehlikelere açık olduğunu belirtti.

İsrail'den Nazi yöntemi uygulama: Gazze'ye gönderilen işçilere etiket yapıştırmışlar!

TİKA YARDIM SAĞLAYACAK

Filistinli yetkili, "Uluslararası Çalışma Örgütü ve Kızılhaç gibi uluslararası kuruluşlara ve insan hakları örgütlerine, öncelikle bu işçilerin korunması ve haklarının güvence altına alınması için çağrı yapıyoruz." dedi.

İşçilerin barınma ve ihtiyaçlarının Filistin Yönetimi ve sivil toplum kuruluşları tarafından sağlandığına işaret eden Mehdavi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) da söz konusu işçilere yardım sağlayacağını kaydetti.

Filistin Çalışma Bakanlığı Sözcüsü Rami Mehdavi, TİKA Koordinatörü'yle temas halinde olduklarını sözlerine ekledi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı, Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...