İsveç'e NATO vizesi sonrası dikkat çeken iddia: Kanada ambargoyu kaldırdı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İsveç'e NATO vizesi sonrası dikkat çeken iddia: Kanada ambargoyu kaldırdı

DÜNYA Haberleri

Azerbaycan’ın ‘Tek Vatan Harekatı’ sonrası Türkiye’ye silah ambargosu uygulayan Kanada'nın, ambargo kararını kaldırdığı iddia edildi. Ancak Kanadalı kaynaklar iddiaları yalanladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'la yaptığı üçlü görüşmenin ardından Ankara, Stockholm'e yeşil ışık yaktı. 

Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya girişini onaylamasının ardından İngiltere merkezli Middle East Eye, Kanada'nın da 2020 yılında, İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sonrası Türkiye'ye uyguladığı silah ambargosunu kaldırmayı kabul ettiğini iddia etti.

İDDİALAR YALANLANDI

Ancak Kanadalı kaynaklar iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

ZİRVEDE İKİ LİDER BİR ARAYA GELMİŞTİ

NATO Liderler Zirvesi'nde diplomatik temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile bir araya gelmişti.  

Yetkililer MEE'ye, Erdoğan'ı ikna eden ikinci konunun Kanada'nın Türkiye'ye yönelik silah ambargosunu kaldırmayı kabul etmesi olduğunu söyledi.

Ottawa, ilk olarak 2019'da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri harekatına yanıt olarak bir ambargo uygulamıştı. Haziran 2020'de bu kararından kısmen geri adım atmış ve Türkiye ile üst düzey görüşmelerin ardından drone optiği satışını onaylamıştı.

Ancak Kanada, Ekim 2020'de Türkiye'nin Ermeni güçlerine karşı Azerbaycan birliklerini desteklediği Dağlık Karabağ'da insansız hava araçlarında Kanada yapımı Wescam optiklerinin kullanıldığını gösteren video görüntülerinin ardından askeri ihracatı askıya aldı.

Daha önce Türkiye, Kanada tarafından üretilen gelişmiş drone optiklerine büyük ölçüde güveniyordu.

Kanada Küresel İlişkiler sözcüsü Middle East Eye'a "Türkiye için ihracat kontrollerinin devam ettiğini" söyledi. 

"Kanada ve Türkiye, ikili, ekonomik ve ticari ilişkilerimiz konusunda açık görüş alışverişinde bulunmaya devam ediyor."

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Kalıpçı12 Temmuz 2023 00:19

Kim takar Kanada' nın ambargosunu? İyi ki de ambargo uygulamışlar. Kötü komşu, insanı alet sahibi yaparmış. Şimdi kendimiz o optik gözlerin daha iyilerini üretiyoruz. Hiç te umurumuzda değil!

Sonraki Haber Yükleniyor...