Kayıp çocuklar nerede?

- Güncelleme:
Kayıp çocuklar nerede?

Dünya Haberleri

Meclis Göç Komisyonu Başkanı Atay Uslu başkanlığındaki heyet, Paris’te bir araya geldikleri Fransız senatörler ve ilgili kuruluş yöneticilerine Avrupa genelinde kaybolan 18 bin mülteci çocuğun akıbetini sordu. Kaçak organ nakilleriyle bu çocuklar arasında bağlantı olmasından endişe duyduklarını aktardı.

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ

Kayıp mülteci çocukların Avrupa’daki menşei bilinmeyen organ nakilleri arasında bir bağ olabileceğine yönelik endişeler giderek artıyor. Türk parlamenterler bu konudaki kaygılarını Fransız muhataplarına da iletti. Meclis Göç ve Uyum Komisyonu Başkanı, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığındaki heyet Fransa’nın başkenti Paris’te Fransız senatörler ve mültecilerle ilgili çalışmalar yürüten kuruluşlarda geçtiğimiz günlerde bir dizi görüşme yaptı. Türk heyeti, bu görüşmelerde sayılarının 18 bini aştığı belirtilen kayıp mülteci çocukları gündeme getirdi. Heyet, özellikle Avrupa ülkelerindeki kaçak organ nakilleri ile kayıp mülteci çocuklar arasında bir bağ olmasından endişe duyduklarını aktardı. Fransa’daki temaslarda, Türk heyeti şu görüşleri dile getirdi: 

ORGAN TİCARETİ KORKUSU 

Almanya’da her yıl bin 800 mülteci çocuk kayboluyor. İngiltere’de temmuz-ağustos döneminde 116 çocuk kaybolmuş. İtalya’da 2022’in ilk dört ayında 2 bin çocuk kayıp olarak kayıtlara girmiş. 4-5 ay önce Napoli’de yapılan bir toplantıda organ kaçakçılığı ile ilgili görüşmeler olmuştu.  Avrupalı akademisyenlerin hazırladığı ve Napoli’deki toplantıda günde getirilen raporda Avrupa’daki organ nakillerinin yüzde 15-20’ye yakınının menşei bilinmediği belirtiliyor. Farklı ülkelerde yasa dışı nakil yapılıyor. Belki bu organlar kayıp çocuklardan alınıyor. Belki parayla satıyor böbreğini. Fransa’daki temaslarımızda bu raporlardan yola çıkarak, “Kaybolan çocukların yasadığı organ nakillerinde kullanılabileceğine yönelik kaygılarımız ve şüphelerimiz var” dedik.   

İNGİLİZ’İN YAŞ OYUNU 

Ayrıca İngiltere’nin mülteci çocukların yaşını büyüttüğüne yönelik iddialar söz konusu. Mesela 14 yaşında çocuk yakalanmış, kayıtlara yaşını büyüterek geçiriyorlar ve geri gönderme merkezine gönderiyorlar. Aksi hâlde çocuk merkezine koyup bakmak zorunda kalacaklar. Fransa’daki temaslar sırasında Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle son dönemde kayıp Ukraynalı çocuk sayısının da arttığına dikkat çekildi. 

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...