Kerkük için kirli hesaplar yapılıyor! Irak'ta Türkmenler yok sayılıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kerkük için kirli hesaplar yapılıyor! Irak'ta Türkmenler yok sayılıyor

Dünya Haberleri

Kerkük Milletvekili ve eski ITC Başkanı Erşat Salihi “Sadece Türkiye değil bütün Türk dünyasına çağrı yapıyorum: Ne olur Irak Türkmenlerini kendi hâline terk etmeyin” dedi

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ

Irak Türkmenleri üzerinde yeni oyunlar oynanıyor. Kerkük Milletvekili ve eski ITC Başkanı Erşat Salihi “Bir yıla yakın süren hükûmet krizinin faturasını Türkmenlere ödetmeye çalışıyorlar. Yapılan tartışmalar ve Türkmenlere dönük tavır yeni hükûmetin kuruluşunda Kerkük’ün pazarlık aracı olarak kullanıldığını gösteriyor” dedi. Türk Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir isim ise, tartışmaların endişe verici olduğunu; Türkmeneli ve Kerkük ile ilgili hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini söyledi.

Gazetemize konuşan Salihi “Türkmenler Irak’ın kurucu ve asli unsurudur. Son dönem oldukça sıkıntılı gelişmelere şahitlik ediyoruz. Varlığımız gerçek manada tehdit altında. Irak’ın siyasi, ticari, kültürel tüm zenginliği Arap, Kürt ve Hristiyan varlık etrafında yeni bir taksime tabi tutuluyor. Ortaya çıkan siyasi boşluk ülkenin gerçek dinamiklerinden bağımsız bir biçimde istismar ediliyor. Hemen her konuda Türkmenler yok sayılıyor. Hatta düşmanca bir tutum sergileniyor. Osmanlı sonrası bu coğrafyada varlığımızı istemeyen güçlerin 100 yıldır saldırısı altındayız. Sadece Türkiye değil tüm Türk dünyasına çağrı yapıyorum. Ne olur Irak Türkmenlerini kendi hâline terk etmeyin” diye konuştu.

Yaşananları kirli bir projenin saha uyarlaması olarak nitelendiren Salihi, Kürt ittifakın Bağdat hükûmeti ile Kerkük’ü yutma planı yaptığını ve bu durumun bütün Irak’ı etkileyecek potansiyel sıkıntıları tetikleyeceği uyarısında bulundu.

140. MADDE TUZAĞI

Irak’ın 2003’teki işgalinin ardından ABD sömürge valisi Paul Bremer tarafından hazırlanan 2005 anayasasındaki 140. madde, Kerkük ve Musul’u da kapsayan istismara zemin kılınmaya çalışılıyor. Iraklı araştırmacı Mustafa Kemal Yılmaz “Bu madde 2007 itibarı ile bütün hükmünü kaybetti. Ancak Barzani ve Talabani liderliğindeki Kürt ittifak, kurulan son Şia es-Sudani hükûmetine Kerkük konusunda aleni şantaj yaptı. Demografik yapının yeniden tanzimi ile birlikte petrol gelirlerinden daha fazla hisse almayı da bu pazarlığa dâhil ettiler. Şimdi işte o hükûmet kurulma pazarlığının sahaya yansımalarını izliyoruz. Adım adım kirli plan icra edilmeye çalışıyor. Kerkük’e 2003 sonrası 200 bin Kürt yerleştirildi. DEAŞ’ı Türkmen bölgelerine salarak nüfusu resmen seyrelttiler. Türkmen ve Araplardan boşalan yerlere de Kürtleri yerleştirdiler. Şimdi değişen bu tabloyu aleyhimizde koz olarak kullanıyorlar. Amaçları bu tablo üzerinden yapılacak nüfus sayımı ile siyasi emellerini tatbik etmek. Üstelik Kürt ittifak sadece Kerkük’le de yetinmek niyetinde değil. Musul’u da istiyorlar” ifadelerine yer verdi.

ANKARA SEYİRCİ KALAMAZ

Gazetemize konuşan üst düzey bir kaynak “İhtilaflı bölgelerin çözümü konusunda sadece bütün tarafların razı olacağı adil bir plan başarılı olur. Türkmenler Irak devletini kuran ana unsurdur. Ankara, Türkmenleri yok sayarak ne arazi yapısının ne de siyasi, ekonomik tablonun değişmesine seyirci kalamaz. Taraflar Türkmen gerçeğini kabul etmek zorunda. Bu noktada atılan radikal adımlar çözüm üretmeyeceği gibi sorunu daha da derinleştirir. Kerkük Irak’taki Türkmen davasının merkezidir. Son dönem açılan Kerkük Havalimanı bu konuda dikkate değer bir gelişmedir ve bundan sonra da benzer adımların atılmasını destekliyoruz” yorumunda bulundu.

Irak’ta yaşanan uzun soluklu siyasi kaos İran destekli Nuri el-Maliki’nin Dava Partisi’nden Şia es-Sudani’nin kurduğu hükûmetle aşılabilmişti. 

DEAŞ SALDIRDI

Mahmur Kaymakamı Rizgar Muhammed, terör örgütü DEAŞ’ın Irak ordusuna saldırdığını açıkladı. Bunun ardından Irak ordusu DEAŞ’lı teröristlerin bulunduğu yere operasyon düzenledi. Irak merkezî hükûmeti ile IKBY arasında Kerkük’ün pazarlık yapıldığı sırada gerçekleşen DEAŞ saldırısı, akıllarda soru işaretlerine yol açtı.

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...