Küresel askeri harcamalar rekor seviyelere çıktı: Kim ne kadar harcadı? Liderlik kimde?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Küresel askeri harcamalar rekor seviyelere çıktı: Kim ne kadar harcadı? Liderlik kimde?

DÜNYA Haberleri

Avrupa ülkeleri askeri harcamalarda son 30 yılın en hızlı yıllık artışını gördüğünden, dünya askeri harcamaları bir önceki yıla göre %3,7 artarak 2022'de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,24 trilyon dolara ulaştı.

Ukrayna-Rusya savaşı, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana Avrupa'daki en büyük yıllık harcama artışını tetiklediğinden, küresel askeri harcamalar geçen yıl rekor seviyeye yükseldi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) yaptığı açıklamada, "Dünya askeri harcamalarının 2022'de reel olarak %3,7 artarak 2,24 trilyon dolara yükseldiğini" söyledi.

Küresel askeri harcamalar rekor seviyelere çıktı: Kim ne kadar harcadı? Liderlik kimde?

ASKERİ HARCAMALAR REKOR SEVİYELERE ÇIKTI

Rusya'nın, yıllardır artan gerilimin ardından geçen yıl Şubat ayında başlayan Ukrayna operasyonu, Avrupa ülkelerini savunmalarını güçlendirmek için acele etmeye sevk etti.

Avrupa askeri harcamaları, özellikle Rusya ve Ukrayna'daki artışlar nedeniyle geçen yıl %13 arttı, ancak kıtadaki birçok ülke de askeri bütçeleri artırıyor ve yükselen gerilimler arasında daha fazlasını planlıyor.

Ukrayna'nın askeri harcamaları 2022'de %640 arttı ve bu, 1949'a kadar giden SIPRI verilerinde kaydedilen en büyük yıllık artış olarak kayda geçti.

Rusya'nın askeri harcamaları geçen yıl tahminen %9,2 artarak 86,4 milyar dolara ulaştı ve ülke beşinci sıradan üçüncü sıraya yükseldi.

AVRUPA ÜLKELERİ ASKERİ HARCAMALARA AĞIRLIK VERİYOR

Orta ve Batı Avrupa geçen yıl 345 milyar dolar harcadı ve ilk kez Soğuk Savaş sona ererken 1989'da yapılan harcamayı geçti.

Finlandiya'nın askeri harcamaları %36 ile en keskin artışı kaydederken, onu %27 ile Litvanya, %12 ile İsveç ve %11 ile Polonya izledi.

Küresel askeri harcamalar rekor seviyelere çıktı: Kim ne kadar harcadı? Liderlik kimde?

ASKERİ HARCAMALARDA ABD LİDERLİĞİ KİMSEYE BIRAKMADI

ABD askeri harcamaları, 2022'de bir önceki yıla göre %0,7 artışla 877 milyar doları buldu.

Ülke, toplam küresel askeri harcamaların %39'unu oluşturarak ilk sırada yer aldı.

Çin, geçen yıl 2021'e kıyasla %4,2 artışla 292 milyar dolarla ABD'yi ikinci en büyük askeri harcama yapan ülke olarak takip etti.

Hindistan ve Suudi Arabistan, sırasıyla 81.4 milyar dolar ve 75 milyar dolarla geçen yıl en büyük dördüncü ve beşinci askeri harcama yapan ülkeler oldu.

Türkiye'nin askeri harcamaları 2022'de 10,6 milyar dolar olarak gerçekleşti ve 2021 seviyelerine göre %26 düşüş gösterdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...