Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, savaş her an çıkabilir diyerek ordusuna hazırlanma talimatı verdi

Düzenleyen: / Kaynak: Reuters
- Güncelleme:
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, savaş her an çıkabilir diyerek ordusuna hazırlanma talimatı verdi

Dünya Haberleri  / Reuters

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, savaşın her an çıkabileceğini açıkladı. Kim Jong-un, "Güney Kore topraklarının tamamını pasifize etmeye" hazırlanma emri verdi.

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında gerilim giderek artıyor. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Güney Kore ile ilişkilerini düşman iki ülke olarak nitelendirdi. 

SAVAŞ HER AN ÇIKABİLİR

Reuters ajansına göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Kore'de savaşın her an çıkabileceğini açıkladı. Kuzey Kore lideri, ordusuna nükleer silahlar da dahil olmak üzere "Güney Kore topraklarının tamamını pasifize etmeye" hazırlanma emri verdi.

DAHA FAZLA CASUS UYDU FIRLATILACAK

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansına (KCNA) göre, Kim, iktidardaki Kore İşçi Partisinin genel kurul toplantısının son gününde ülkesinin gelecek yıl hedeflerini açıkladı. Kim, toplantıda yaptığı konuşmada, bu yıl ilk kez "casus uydunun" başarıyla fırlatılmasının ardından 2024'te 3 uydunun daha fırlatılacağını bildirdi. Ülkesinin olası nükleer bir krize daha hızlı yanıt verilebilmesi için nükleer sektör dahil daha birçok alanda gelişilmesi gerektiğini belirten Kim, "Güney Kore'nin kontrol altına alınması" ihtimaline de hazırlıklı olunması gerektiğini dile getirdi.

İKİ ÜLKENİN BİRLEŞMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Kim, Güney Kore ile ilişkileri hakkında da Seul'ün Kuzey Kore'yi "düşman" ilan ettiğini kaydederek iki ülkenin birleşmesinin "mümkün olmadığını" vurguladı. İki ülke arasındaki ilişkilerde "köklü değişiklik" çağrısında bulunan Kim, Güney Kore ve Kuzey Kore'nin "savaş halindeki iki düşman ülke" haline geldiğine dikkati çekti. Kim, Güney Kore'yi artık birleşme ya da uzlaşma konusunda muhatap olarak görmeyeceklerini söyledi. Kuzey Kore lideri Kim ayrıca, 2024'te ABD'ye karşı "saldırgan" tutum sergileyeceklerine dikkati çekerek "ABD ve Güney Kore bizimle çatışmaya girerse nükleer caydırıcılığımızla onlara karşı kritik eylemde bulunmaktan çekinmeyeceğiz." ifadesini kullandı. Kim Jong-Un, "İki Kore arasında on yıllardır süren ilişkileri gözden geçirdikten sonra partimizin vardığı kapsamlı sonuç şu ki, Kore Cumhuriyeti’nin devlet politikasını ‘apsorpsiyon ile birleşme’ ve ‘liberal demokrasi ile birleşme’ olarak belirleyen zırvalar altında bir yeniden birleşmeye hiçbir zaman ulaşılamaz" açıklamasında bulundu.

GÜNEY KORE'NİN CEVABI: 'SUİKAST'

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ordunun önleyici saldırı ve misilleme kabiliyetlerini geliştireceklerini açıkladı. Savunma Bakanı Shin Won-sik, Kim Jong-Un’a olası bir suikast planı için eğitimler verildiğini doğruladı. Bakan Shin, Kuzey Kore liderini öldürmenin ihtimal dahilinde olduğunu ifade etti.

KUZEY KORE ANLAŞMAYI FESHETTİ

Kuzey Kore, 21 Kasım'da Güney Kore'ye doğru "casus uydu" taşıyan bir roket fırlatmıştı. Bunun ardından Güney Kore, 22 Kasım'da, Kuzey Kore ile 2018'de imzaladığı ve bölgedeki askeri gerilimi azaltmayı amaçlayan anlaşmanın bazı hükümlerini askıya aldığını açıklamıştı. Kuzey Kore de 23 Kasım'da söz konusu anlaşmayı feshettiğini duyurmuştu.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...