NASA'nın uydusu keşfetti! Gökyüzünde 'ürkütücü delikler'

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

NASA’nın (ABD Havacılık ve Uzay Dairesi) “Terra” adlı uydusu, Florida üzerinde “Cavum” denilen bulutların izini görüntüledi. Bulutlarda, UFO raporlarıyla da bağlantılı olan ve uzaydan görülebilen “ürkütücü delikler” tespit edildi.

NASA’ya göre, “Cavum”lar çok tuhaf, öyle ki bazıları uçan dairelerin imzası özelliğini taşıyor. Florida’nın üstünden Terra’nın yakaladığı görüntülerde, söz konusu bulutlar, yüzen dev bir denizanasına ve bilim kurgu korku filmi “Nope”deki UFO’ya benziyor. “Düşen delikler” de denilen "Cavum" bulutları, meteorologlar 2010 yılında onları çözene kadar gözden kaçmıştı.

TUHAF ŞEKİLLERİN GİZEMİ

Tuhaf şekiller, uçakların 7.000 ila 23.000 fit yükseklikte oluşan küçük bulutlardan oluşan düzensiz kümeler olan 'altocumulus bulutları' boyunca uçması sırasında ortaya çıkıyor. Ulusal Bilim Vakfı'nın atmosferik araştırma merkezini yöneten Üniversite Atmosfer Araştırmaları Kurumu'ndan (UCAR) bilim insanları, 2010 ve 2011 yıllarında Cavum bulutlarının bilmecesini çözen çalışmalara öncülük etti.

NASA'nın uydusu keşfetti! Gökyüzünde 'ürkütücü delikler' - 1. Resim

NEDENİ UÇAKLARMIŞ

UCAR'ın ekibi, bu orta irtifa "altokümülüs bulutlarının", "aşırı soğumuş" alışılmadık derecede saf su buharından oluştuğunu buldu; bu, yüzen damlacıkların -15 santigrat derecelik sıcaklığına rağmen buza dönüşmediği anlamına geliyor.

NASA'nın uydusu keşfetti! Gökyüzünde 'ürkütücü delikler' - 2. Resim

Ancak uçağın kanatları veya pervanelerinin hareketleri bu damlacıkların etrafındaki basıncı değiştirdikçe, türbülanslı havanın oluşturduğu girdaplarda, buharı sıvı tutan hassas koşulları kırarak 'adyabatik genleşme' adı verilen bir süreç meydana geliyor.

NASA'nın uydusu keşfetti! Gökyüzünde 'ürkütücü delikler' - 3. Resim

BİLİMSEL OLARAK ARAŞTIRILDI

NASA Dünya Gözlemevi'nden Adam Voiland'ın bir beyanında "Sıvı damlacıklar donmaya devam ettikçe buz kristalleri daha fazla buz kristali oluşturuyor. Buz kristalleri sonunda yeterince ağırlaşarak gökyüzünden düşmeye başlar ve bulut katmanında bir boşluk bırakır." ifadelerini kullandı.

NASA'nın uydusu keşfetti! Gökyüzünde 'ürkütücü delikler' - 4. Resim

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...