Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Nil Nehri üzerinde baraj çıkmazı! Mısır ve Sudan, Etiyopya'yı tehdit olarak görüyor

Nil Nehri üzerinde baraj çıkmazı! Mısır ve Sudan, Etiyopya'yı tehdit olarak görüyor
Başlık ResmiNil Nehri üzerinde baraj çikmazi! Misir ve Sudan, Etiyopya'yi tehdit olarak görüyor

Mısır ve Sudan, Nil Nehri üzerinde inşa edilen Etiyopya Barajı nedeniyle son derece rahatsız. Baraj, iki ülke için bir 'tehdit' olarak nitelendiriliyor. Sudan ve Mısır, projenin Nil sularındaki paylarını azaltabileceğinden çekiniyor. Etiyopya, Hedasi Barajı ile enerji açığını kapatmayı ve elektrik satmayı amaçlıyor.

Kaydet
|

Mısır ve Sudan, Addis Ababa tarafından Nil Nehri üzerinde inşa edilen Etiyopya Barajı iki ülke için “tehdit” olarak nitelendirdi.

Nil Nehri üzerinde baraj çıkmazı! Mısır ve Sudan, Etiyopya'yı tehdit olarak görüyor - 1. Resim
Başlık ResmiNil Nehri üzerinde baraj çıkmazı! Mısır ve Sudan, Etiyopya'yı tehdit olarak görüyor - 1. Resim


ETİYOPYA HUKUKU İHLAL Mİ EDİYOR?

Kahire’de Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdelatty ve Sulama Bakanı Hani Sweilam ile Sudanlı bir heyetin Dışişleri Devlet Bakanı Omar Sediq liderliğinde gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından ortak bir açıklama yapıldı.

BAKMADAN GEÇME
Mavi Nil üzerindeki mega proje dengeleri altüst ediyor! 200 bin tarım arazisi yok olabilir
HABER

Mavi Nil üzerindeki mega proje dengeleri altüst ediyor! 200 bin tarım arazisi yok olabilir

Açıklamada, “Görüşmeler, Etiyopya barajındaki gelişmeleri ele aldı ve taraflar, uluslararası hukuku ihlal eden Etiyopya barajının, aşağı havza ülkeleri için ciddi sonuçlar doğurduğu ve Uluslararası Hukuk çerçevesinde Doğu Nil Havzası’nda istikrar için sürekli bir tehdit oluşturduğu konusunda mutabık kaldı” denildi.

Nil Nehri üzerinde baraj çıkmazı! Mısır ve Sudan, Etiyopya'yı tehdit olarak görüyor - 2. Resim
Başlık ResmiNil Nehri üzerinde baraj çıkmazı! Mısır ve Sudan, Etiyopya'yı tehdit olarak görüyor - 2. Resim


SUDAN, MISIR VE ETİYOPYA'NIN HEDASİ BARAJI ANLAŞMAZLIĞI

Etiyopya, Mısır ve Sudan, 10 yıldan uzun süredir Hedasi Barajı ile ilgili karşı karşıya geliyor.

Nil sularının yaklaşık yüzde 80'i topraklarında doğmasına rağmen sadece yüzde 3'ünden yararlanabilen Etiyopya, Afrika'nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı'nın inşasına 2 Nisan 2011'de başladı.

Nil Nehri üzerinde baraj çıkmazı! Mısır ve Sudan, Etiyopya'yı tehdit olarak görüyor - 3. Resim
Başlık ResmiNil Nehri üzerinde baraj çıkmazı! Mısır ve Sudan, Etiyopya'yı tehdit olarak görüyor - 3. Resim


Baraj, Sudan-Etiyopya sınırına yakın bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapılması nedeniyle büyük önem taşıyor. Etiyopya, Hedasi Barajı ile enerji açığını kapatmayı ve elektrik satmayı amaçlıyor.

Addis Ababa yönetimi, Mısır ve Sudan ile anlaşmaya varmamasına rağmen barajın doldurulmasında ısrar ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri ise Nil suyunun paydaş ülke başına düşen yıllık payların etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlaşmaya varılması gerektiğini belirtiyor.

Whatsapp İkon Facebook İkon
Paylaş
Paylaş
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.