Norveç yeni savaş konseptini denedi! F-35 savaş uçakları otoyola iniş yaptı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Norveç, Finlandiya'da düzenlenen tatbikat esnasında yeni savaş konseptini duyurduğunu açıkladı. Norveç Hava Kuvvetleri'ne bağlı iki F-35 savaş uçağı, otoyola iniş yaparak bir ilki gerçekleştirirken, Tümgeneral Folland, "Bu, dağılma konseptini uygulama yeteneğimizi gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Norveç ordusuna ait savaş F-35 savaş uçakları, Finlandiya’da gerçekleştirilen ortak bir tatbikattan sonra otoyola iniş gerçekleştirdi. İskandinav ülkesinin yeni savaş konseptinin bir parçası olarak uygulanırken, beşinci nesil savaş uçağı F-35, ilk defa özel bir pist dışındaki alana iniş gerçekleştirmiş oldu.

Norveç Kraliyet Hava Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, Finlandiya’da gerçekleştirilen tatbikatta iki F-35A tipi savaş uçağının otoyola iniş yaptığı duyuruldu. Finlandiya’ya ait F-18 savaş uçaklarıyla 21 Eylül Perşembe günü düzenlenen tatbikatın ardından Tervo'da otoyola inen F-35A savaş uçaklarına motorları çalışır durumdayken yakıt ikmali yapıldığı aktarıldı.

F-35 İLK KEZ OTOYOLA İNİŞ YAPTI

F-35A savaş uçaklarının özel pist dışında ilk kez bir otoyola iniş yaptığı vurgulandı. Uçakların kısa süre sonra yeniden havalandığı belirtildi. F-35'lerin bir diğer türü olan ve dikey iniş yapabilen F-35B ise daha önce yola inmişti. Norveç'e ait F-35A'ların karayoluna inişi ise, F-35 jetinin dikey iniş yapamayan bu versiyonu için ilk oldu.

Norveç yeni savaş konseptini denedi! F-35 savaş uçakları otoyola iniş yaptı

“BU BİR DÖNEM NOKTASI”

Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Rolf Folland, F-35A savaş uçaklarının ilk kez bir karayoluna inişine ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu bir dönüm noktasıdır. Sadece Norveç Hava Kuvvetleri için değil, Kuzey ülkeleri ve NATO için de. Bu, dağılma konseptini uygulama yeteneğimizi gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Savaş uçaklarının savaş dönemlerinde askeri üslerdeki pistlerde savunmasız olduğunu işaret eden Folland, “Yani küçük havaalanlarını ve şimdi de otoyolları kullanabilmek savaşta hayatta kalma yeteneğimizi artırır. Ayrıca bu, İskandinav bölgesinde askeri-hava iş birliği kapsamında başlattığımız heyecan verici gelişmenin de bir göstergesidir” dedi.

Norveç yeni savaş konseptini denedi! F-35 savaş uçakları otoyola iniş yaptı

YENİ SAVAŞ KONSEPTİ

Folland Finlandiya’nın bu yıl NATO üyesi olduğunu hatırlatarak, “Finlandiya uzun süredir yakın bir ortak ve şimdi de bir müttefikimiz. Düz ve geniş otoyolları, dağılma konseptimizi daha da geliştirebileceğimiz anlamına geliyor. Konseptin amacı, düşmanın yerdeyken uçağımızı hedef almasını zorlaştırmaktır” diye konuştu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...