Trump'tan Pezeşkiyan'la görüşmeye yeşil ışık! Üç seçeneği sıraladı: Büyük gelişmeler yaşanacak
İran'ın ABD'ye savaşı sona erdirmek için şartlarını iletmesinin ardından gözler Başkan Donald Trump'ın vereceği karara çevrildi. Sessizliğini bozan Trump, Tahran'a ilişkin önünde üç seçenek bulunduğunu açıklarken "Yakın gelecekte çok büyük gelişmeler yaşanacak" dedi. ABD Başkanı ayrıca İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında görüşmeye de kapıyı açık bıraktı.
ABD ile İran arasındaki gerilim sürerken Tahran'ın Washington'a müzakere şartlarını iletmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump önemli açıklamalarda bulundu.
Fox News muhabiri Trey Yingst'e konuşan Trump, İran konusunda nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin karar verme aşamasında olduğunu söyledi.
"Karar aşamasındayım" diyen Trump, "Çok uzak olmayan bir gelecekte çok büyük gelişmeler yaşanacak" ifadelerini kullandı.
TRUMP ÜÇ SEÇENEĞİ SIRALADI
ABD Başkanı, İran konusunda önünde üç seçenek bulunduğunu söyledi:
"Önümde üç seçenek var: İran'ı yok etmek, ekonomik olarak çürümesine izin vermek ya da bir anlaşma yapmak"
Trump ayrıca Tahran yönetimine "İyi davransalar iyi olur" diyerek seslendi.
"İRAN'IN TAMAMINI HAVAYA UÇURACAK MIYIM?
İran'a yönelik söylemini sürdüren Trump, ülkeye yeniden saldırı ihtimaline ilişkin şu ifadeleri kullandı:
Benim sorum şu: İran'ın tamamını havaya uçuracak mıyım, eğer öyleyse ne zaman? İyi davransalar iyi olur.
PEZEŞKİYAN İLE GÖRÜŞMEYE YEŞİL IŞIK
Trump'a, bu hafta başlayacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu üst düzey toplantıları kapsamında İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile görüşüp görüşmeyeceği de soruldu.
Fox News muhabiri Trey Yingst, Trump'ın Pezeşkiyan ile görüşmeye "muhtemelen açık" olduğunu söylediğini aktardı.
İRAN, ABD'YE 7 ŞART İLETMİŞTİ
İran, Washington ile müzakerelerin yeniden başlaması için hazırladığı 7 koşulu Katar üzerinden ABD'ye iletmişti.
İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, şartların tamamını kamuoyuyla paylaşmazken Tahran'ın Trump yönetiminden gelecek cevabı beklediğini açıklamıştı.
Rızai, müzakereler için iletilen 7 koşuldan ayrı olarak savaşın sona erdirilmesi için İran'ın üç talebini "Tüm cephelerde çatışmaların sona ermesi, dondurulan İran varlıklarının serbest bırakılması ve ABD'nin deniz ablukasına son vermesi" şeklinde sıralamıştı.
HUSİLERLE İLGİLİ DE KONUŞTU
Trump, İran destekli Husilerin Suudi Arabistan'ı balistik füzelerle hedef alan son saldırılarına ilişkin de açıklama yaptı.
ABD'nin Husilerle sürekli iletişim halinde olduğunu söyleyen Trump, grubun Amerikan güçleriyle savaşmama konusunda anlaşmaya vardığını öne sürdü.
