Rusya'nın stoğu Avrupa'yı vuracak! Yeni kriz: Dizel

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Rusya'nın stoğu Avrupa'yı vuracak! Yeni kriz: Dizel

DÜNYA Haberleri  / AA

Rusya'nın Ukrayna'yi işgaliyle başlayan yaptırımlar zinciri, küresel dizel tedarikinde potansiyel krizi tetikledi. Uzmanlar dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumunda bulunanan Rusya'nın dizel ihracatını askıya alması durumunda hem Avrupa'da hem küresel piyasalarda yaşanabilecek krize dikkat çekerken, dizel tedarikindeki kaybın fiyatlara da yansıyacağını tahmin ediyor.

Dünyada petrol ve petrol ürünleri üretimi bakımından üçüncü sırada yer alan Rusya, aynı zamanda dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumunda bulunuyor. Ukrayna’yı işgal girişimi nedeniyle uygulanan yaptırımlar sebebiyle Rusya’nın petrol ihracatı ve üretiminde düşüş beklentisi, küresel dizel tedarikinde de potansiyel bir krizi tetikliyor.

Günlük yaklaşık 5 milyon varil ham petrol ihracatı gerçekleştiren Rusya’nın benzin, fuel-oil nafta ve dizel gibi petrol ürünleri ihracatı ise günlük 3 milyon varili buluyor. Söz konusu bu ürünlerin ihracatının 2 milyon varilini ise dizel oluştururken küresel dizel talebi günlük 30 milyon varil seviyesinde bulunuyor.

ÜRETİMDE 3 MİLYON VARİL DÜŞÜŞ

Rusya’nın Ukrayna'da başlattığı savaş nedeniyle Birleşik Krallık ile ABD’nin Rus petrolüne ambargo uygulaması ve Avrupalı birçok petrol şirketinin Rusya’daki operasyonlarından çekilmesi sonucu ülkenin günlük petrol üretiminde yaklaşık 3 milyon varillik düşüş bekleniyor.

DİZELDE TEDARİK KRİZİ KAPIDA

Rusya'nın petrol ürünleri ihracatının azalması ve ham petrol üretimindeki düşüş, küresel ekonomi için en önemli göstergelerden olan dizelde potansiyel tedarik kısıtının zeminini hazırlayabileceği öngörülüyor. Dizel talebinin özellikle OECD, ABD, Latin Amerika ve Avrupa ülkelerinde arttığını fakat rafinerilerin bu talebi karşılamakta güçlük çektiğini belirten Londra merkezli petrol veri şirketi OilX Kıdemli Analisti Neil Crosby, bu durumun savaş öncesinde başladığını söyledi.

TÜRKİYE'NİN DİZEL İTHALATININ YÜZDE 35'İ RUSYA'DAN

Türkiye'nin geçen yıl dizel tüketimi 26 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.

Toplam motorin üretimi 17 milyon tonu bulurken, ithalat 10,5 milyon ton olarak kayıtlara geçti. Türkiye'nin dizel ithalatının yaklaşık 3,7 milyon tonu ise Rusya'dan tedarik edildi.

Öte yandan, Türkiye 2021'de yaklaşık 2,5 milyon tonluk dizel ihracatı gerçekleştirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...