Şaşırtan araştırma! Ünlü tatil cennetindeki köpek balıklarında uyuşturucu çıktı
Karayipler ülkesi Bahamalar'da yapılan bilimsel araştırma çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu. Bahamalar'da üç tür köpek balığında değişken seviyelerde kokain, kafein, diklofenak ve asetaminofen kirleticileri tespit edildi. Araştırmada turizm sektörünün doğal ekosistem üzerinde etkilerine dikkat çekildi.
Environmental Pollution dergisinde yayımlanan araştırmada, Bahamalar'da yaşayan Karayip resif, Atlantik hemşire ve limon köpek balığı türlerinin analiz edildiği belirtildi.
85 KÖPEK BALIĞINDA UYUŞTURUCU MADDE ÇIKTI
Araştırmada, ülkenin özellikle turistik kesimlerinde yaşayan bu üç türden toplam 85 köpek balığında değişken seviyelerde kokain, kafein, diklofenak ve asetaminofen dahil "yeni ortaya çıkan kirleticilerin" (CEC) saptandığı ifade edildi.
Turizm sektörünün doğal ekosistem üzerinde etkilerinin vurgulandığı araştırmada, tatil evleri ve kiralık mülk sayısındaki artışın "yerel atık suyun hacmini ve kimyasal karmaşıklığını önemli ölçüde artırdığı" bildirildi.
Araştırmada, söz konusu bulguların "Bahamalar'da görünürde bozulmamış kabul edilen ekosistemlerde ortaya çıkan kirlilik risklerini" vurguladığı aktarıldı.
Dergide "Cennette uyuşturucu: Bahamalar'daki köpek balıklarında kafein, kokain saptandı" başlıklı araştırma, derginin çevrim içi paylaşılan Mayıs 2026 baskısında yayımlandı.
CEC (contaminants of emerging concern) terimi, çevresel gözlemlerde saptanan, ekolojik veya insan sağlığı üzerinde etkilere neden olabilecek ve çevre yasalarınca düzenlenmeyen kirleticileri tanımlamak için kullanılıyor.
