UCM'de İsrail'in yargılanmasında en kuvvetli delili Türkiye sundu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
UCM'de İsrail'in yargılanmasında en kuvvetli delili Türkiye sundu

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İsrail’in soykırımla yargılandığı davayı takip eden AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Karayel “Uluslararası Adalet Divanına en derli toplu ve delil anlamında en kuvvetli başvuruyu biz yaptık” dedi

YÜCEL KAYAOĞLU'NUN HABERİ - Uluslararası Adalet Divanındaki İsrail’in ‘soykırım suçu’ ile yargılandığı davayı Türkiye adına takip eden AK Parti İstanbul Milletvekili ve AB Karma Parlamento Komisyonu Başkanı İsmail Karayel, dava ile ilgili gelişmeleri gazetemize değerlendirdi.

Karayel şöyle konuştu:

"Kritik bir aşamadayız. İhtiyati tedbir kararına karşı BM Güvenlik Konseyinin bir adım atması lazım. Güvenlik Konseyi veto kullanırsa başka bir durum ortaya çıkacak. Öyle bile olsa bir barış gücü, garantörlük ve ambargo için de Güvenlik Konseyinin adım atması lazım. Bu süreçte İsrail’le ilgili bir ihtiyati tedbir kararı verilmişti. 26 Şubat itibarıyla süre bitti. İsrail bir rapor vermiş, mahkeme ‘Bana bir ay içinde bildir’ demişti. Ama biz verdiği dosyanın içeriğini bilmiyoruz. Çünkü gizlilik kararı var. Süreç birkaç yıl sürecek. Mahkeme kararı çıktığında süreç çoktan bitmiş olabilir. Ama şöyle bir önemi var; uluslararası hukukta ‘İsrail soykırım yapmıştır, yapmaktadır’ kararı çıkarsa bu, başka bir tablonun gündeme gelmesi demektir. Devletlerin İsrail ile ilgili pozisyonu itibarıyla bazı şeyleri rahat yapamamalarını gerektiren bir durum ortaya çıkar.

UCM'de İsrail'in yargılanmasında en kuvvetli delili Türkiye sundu - 1. Resim

Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) yapılan başvuru süreci ise belli bir aşamaya gelmiş durumda. En derli toplu ve delil anlamında en kuvvetli başvuru bizimki. Yakında orada bir karar çıkabilir. Oradan kişiler ile ilgili takip süreci, tahkikat ve tutuklama gibi talepler çıkabiliyor. Böyle bir süreçteyiz.

İSRAİL’İN MEŞRUİYETİ SORGULANDI

Mahkemenin yaklaşımından olumlu bir karar çıkacağını düşünüyorum. Sunumlarda ufak tefek ülkeler bile ciddi hukuki hazırlıklar yapıp İsrail’in meşruiyetini sorguladılar. Batılı ülkelerin bir kısmı eleştirdi, bir kısmı yuvarlak konuştu. Bu süreçlerin hepsinin en büyük etkilerden biri uluslararası sistemde bir değişikliğe yol açacak. ‘Dünya beşten büyüktür’e giden sürece yol açabilir. Bu kadar ülke bir şey diyor, bir ülke elini kaldırmıyor, bir şey yapamıyorsunuz. Bu ‘işlemezlik durumu’ uluslararası sistemi bir ray değişikliğine götürebilir."

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
İsmail 3 Mart 2024 07:37

Bu kural kanun insanlık adalet tanımayan bu canavara anladığı dilden cevap vermek lazım

Sonraki Haber Yükleniyor...