Zelenskiy: Erdoğan sayesinde tahılımızı ihraç edebildik

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Zelenskiy: Erdoğan sayesinde tahılımızı ihraç edebildik

DÜNYA Haberleri

Ukrayna Devlet Başkanı Vladamir Zelenskiy, Ukrayna Parlamentosunda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan'a verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti. Zelenskiy, Erdoğan sayesinde Ukrayna'nın 15 milyon tondan fazla tahıl ürününü ihraç ettiğini söyledi. Ukraynalı lider ayrıca 1800'den fazla bölgenin Rus ordusunun elinden alındığını dile getirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladamir Zelenskiy, başkent Kiev'de Ukrayna Parlamentosuna hitap etti. Zelenskiy konuşmasında, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

"SAVAŞI KAZANAĞACIZ"

Ukrayna halkının dünyaya birlik olmayı gösterdiğini vurgulayan Zelenskiy "Ulusal renklerimiz (bayrak renkleri), bugün bütün dünyanın uluslararası bir cesaret sembolüdür" dedi. Rusya'nın saldırılarına karşı inançlı bir şekilde mücadele vermeye devam ettiklerini dile getiren Ukraynalı lider "Mutlaka kazanacağız" ifadesini kullandı.

Zelenskiy: Erdoğan sayesinde tahılımızı ihraç edebildik

"ARTIK RUSYA'DAN KİMSE KORKMUYOR"

Rusya'nın, Ukrayna'da savaş başlatmakla sadece ülkesini değil, Batı'yı de tehdit ettiği yorumunda bulunan Vladamir Zelenskiy "Artık Batı'da hiç kimse Rusya'dan korkmuyor ve korkmayacak. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri bugün Ukrayna'ya silah desteği yaptı. Ve tarihte ilk defa , AB bu tür büyük ölçekli saldırılara karşı savunma yardımında bulunuyor" şeklinde konuştu.

"UKRAYNA AB'YE KABUL EDİLMELİ"

Zelenskiy, AB'nin ülkesine bu yıl "aday ülke" statüsünü verdiğini hatırlatarak, "Ukrayna bu statüyü çoktan hak etti" değerlendirmesinde bulundu. Ülkesinin bir AB üyesi olması gerektiğini söyleyen Zelenskiy "Ukrayna'nın AB üyeliği konusunda müzakerelere başlamanın zamanı geldi" diye konuştu.

"DÜŞMANI KİEV'DE GERİ PÜSKÜRTTÜK"

Savaşın başladığı ilk dönemlerde Rus güçlerinin başkent Kiev'e de girmeye çalıştıklarını ama Ukrayna ordusunca geri püskürtüldüklerini aktaran Zelenskiy "Ukraynalı askerler işgalcileri Kiev'den kovdu ve bu, tam ölçekli savaşta ilk dönüm noktasıydı. Bize destek veren ülkelere teşekkür ederim. Bu silahlar sayesinde başarılı saldırılar gerçekleştirdik. Ukrayna'nın 1800'den fazla şehir ve köyünü işgalcilerden kurtarmayı başardık" sözlerini sarf etti.

"KENDİ SİLAHLARIMIZI ÜRETİYORUZ"

Ukrayna'nın da silah üretecek imkanlara sahip olduğunu, bazı silahları ürettiğini, bazılarını da yeni üretmeye başladığını aktaran Zelenskiy, "Ukraynalı silah markalarının da tüm dünyanın ilgisini çekeceği zamanın geleceğinden emin olabilirsiniz" dedi. Zelenskiy, Ukrayna halkının uzun süredir hayal ettiği zafere doğru ilerlemeye devam ettiğini vurguladı.

Zelenskiy: Erdoğan sayesinde tahılımızı ihraç edebildik

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR EDERİM"

Zelenskiy, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin destekleri ile oluşturulan Karadeniz Tahıl Girişimi sayesinde Ukrayna limanlarından 15 milyon tondan fazla tahıl ürününün ihraç edildiğini kaydetti. Söz konusu girişimin gerçekleştirilmesine sağladıkları katkılarından dolayı BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a minnettar olduklarını ifade eden Zelenskiy, kendilerinin de ihtiyaç sahibi ülkelere tarımsal ürünlerin ulaştırılması yönünde "Ukrayna'dan Tahıl" konulu bir girişim başlattıklarını, Türkiye ile toplam 30'a yakın ülkenin, söz konusu girişimi desteklediğini belirtti.

"RUS ORDUSU SAVAŞ SUÇU İŞLİYOR"

Rus ordusunun Ukrayna'da savaş suçu işlediğini söyleyen Zelenskiy, sözlerine şöyle devam etti: Suçlu olan herkesin yargılanması için uluslararası bir yargının kurulması gerek. Bu yönde gereken çalışmalara başladık. Rus tarafıyla yapılan esir takası sonucu 1.456 Ukraynalı asker serbest kaldı. Toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmemiz gerektiği gibi, toplumsal bütünlüğü de yeniden sağlamalıyız.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...