Zelenskiy'nin çağrısına Putin'den cevap: Üst düzey müzakereye hazırız

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Zelenskiy'nin çağrısına Putin'den cevap: Üst düzey müzakereye hazırız

DÜNYA Haberleri  / İHA

Ukrayna lideri Zelenskiy, dün sabah ülkesini işgal eden Rusya Devlet Başkanı Putin'e çağrıda bulunarak "Müzakere masasında bana katılmasını teklif ediyorum." demişti. Zelenskiy'e jet cevap geldi. Putin, "Üst düzey müzakereye hazırız" açıklamasında bulunurken Kremlin Sözcüsü Peskov'da görüşmeler için Minsk'e heyet göndermeye hazır olduklarını duyurdu. .

Putin dün sabah saatlerinde Rus ordusuna saldırı emri vermiş, Ukrayna'nın birçok noktasını koordineli bir şekilde hedef alan askeri operasyonun düğmesine basmıştı.

MÜZAKERELER İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

Rusya'nın yoğun saldırıları ikinci günde de devam ederken Rus ordusu başkent Kiev’in kapılarına dayandı. Zelenskiy, Putin'e çağrıda bulunarak "Müzakere masasında bana katılmasını teklif ediyorum." diyerek açıklama yaptı. Putin'in cevabı sonrası harekete geçen Kremlin Sözcüsü Peskov Rusya'nın, Ukrayna ile görüşmeler için Minsk'e heyet göndermeye hazır olduğunu duyurdu.

Zelenskiy, “Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’na bir defa daha seslenmek istiyorum, ölümleri durdurmak için müzakere masasına oturalım” dedi. Bu savaşın Avrupa’ya karşı başlatılmış bir savaş olduğunu öne süren Zelenskiy, “Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sadece bir işgal değil, Avrupa'ya karşı bir savaşın başlangıcıdır. Avrupa'nın birliğine karşı, temel insan haklarına aykırı” diye konuştu.

Tüm dünyayı savaş karşıtı protestolara davet eden Zelenskiy, “Çıkın meydanlara, çıkın savaşın bitmesini talep edin. Bu bizim hakkımız, bu sizin hakkınız” diye çağrıda bulundu. Açıklamalarında Ukrayna ordusuna da seslenen Zelenskiy, “Güçlü durun, devletimizi koruyan her şey sizsiniz. Zafer Ukrayna’nın” dedi.

PUTİN'DEN CEVAP GELDİ

Çin devlet televizyonu CCTV, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Çinli mevkidaşı Xi Jinping'e, Rusya'nın Ukrayna ile üst düzey görüşmeler yapmaya istekli olduğunu söylediğini bildirdi.

CCTV'ye göre Putin,  "ABD ve NATO uzun süredir Rusya'nın makul güvenlik endişelerini görmezden geldi, defalarca taahhütlerinden caydı ve Rusya'nın stratejik alt çizgisine meydan okuyarak doğuya doğru askeri konuşlandırmayı ilerletmeye devam etti. Rusya, Ukrayna ile üst düzey müzakereler yürütmeye istekli" dedi.

LAVROV'UN AÇIKLAMASI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, düzenlediği basın toplantısında Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmediğini ifade etti. Lavrov, Zelensky ve yönetimi ile devam edilmesinin mümkün olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Biz Ukrayna'da yaşayan herkesin haklarını kullanmasını istiyoruz herhangi bir baskı olmaksızın yaşamalarını istiyoruz. Ukrayna halkı yeterince acı çekti. Kimse Amerikan ordusunun orada olmasını istemiyor."

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...