Zirve başlamadan kriz çıktı! Ateşkes planı mı geri çekildi?

Kaynak: Dış Haberler
- Güncelleme:
Zirve başlamadan kriz çıktı! Ateşkes planı mı geri çekildi?
Dünya Haberleri  / Dış Haberler

Ukrayna-Rusya savaşı için umutla beklenen Londra zirvesi başlamadan çatırdadı! ABD ve İngiltere dışişleri bakanları Marco Rubio ve David Lammy, ateşkes görüşmelerine katılmama kararı aldı.

Ukrayna-Rusya savaşının sona erdirilmesi için planlanan kritik Londra zirvesi, beklenmedik bir gelişmeyle sarsıldı.İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ve ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, görüşmelere katılmayacaklarını açıkladı.

İki ülkenin dışişleri yetkilileri, zirve öncesinde yalnızca telefon diplomasisiyle temas sağladı.

İngiltere ve ABD’nin üst düzey temsilciler düzeyinde yer alacağı görüşmelere dair şeffaflık ve siyasi kararlılık tartışmaları yeniden gündeme geldi.

ATEŞKES MASASI LİDERLERDEN ARINDI

Sky News tarafından duyurulan bilgilere göre, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Ukraynalı mevkidaşı Andriy Sybiga ile yalnızca ikili görüşme gerçekleştirecek. Ancak ABD, İngiltere, Fransa ve Ukrayna heyetleri arasındaki çok taraflı müzakerelerde Lammy yer almayacak. Benzer şekilde, daha önce Marco Rubio’nun da Londra’ya gelmeyeceği açıklanmıştı.

TRUMP'TAN 'SON TEKLİF', UKRAYNA'DAN NET RET

ABD Başkanı Donald Trump, 21 Nisan’da yaptığı açıklamada bir ateşkes anlaşması beklediğini söylemişti. Ancak sızdırılan teklifin Kırım'ın Rus toprağı olarak tanınması, bazı doğu bölgelerinde fiili kontrolün kabul edilmesi ve Ukrayna’nın NATO’ya katılmaması gibi maddeler içermesi, Kiev tarafından “egemenliğe tehdit” olarak değerlendirildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ABD'nin önerdiği planı sert dille reddetti. Planın kabul edilmesinin, "Rusya'nın işgaline meşruiyet kazandıracağı" vurgulandı.

Zirve başlamadan kriz çıktı! Ateşkes planı mı geri çekildi? - 1. Resim

FİİLİ TANIMA FORMÜLÜ MASADA

Öte yandan, İngiliz ve Fransız yetkililerin, Ukrayna’ya güvenlik garantileri ve ekonomik yardım karşılığında bazı toprak kayıplarını fiilen kabul ettirecek bir formüle açık oldukları bildirildi.

Söz konusu formül, resmî tanıma yerine, Kore Savaşı sonrası uygulanan fiili tanıma modelini esas alıyor. Her iki ülke de, tartışmalı bölgelerin kontrolünü Rusya’da bırakacak ancak bu durumu uluslararası düzeyde tanımayacak bir çözümden yana.

ZİRVEDE KİMLER VAR, KİMLER YOK?

Londra’daki görüşmelere Ukrayna’yı Cumhurbaşkanlığı Genelkurmay Başkanı Andriy Yermak, Dışişleri Bakanı Andriy Sybiga ve Savunma Bakanı Rustem Umerov temsil ediyor. ABD ise Başkan’ın Ukrayna Özel Temsilcisi Keith Kellogg ile katılıyor. Fransa ve Almanya’dan bakan düzeyinde katılım beklentisi olsa da, Rubio ve Lammy'nin çekilmesinin ardından bu ülkelerin tavrı da belirsizliğini koruyor.

Zirve başlamadan kriz çıktı! Ateşkes planı mı geri çekildi? - 2. Resim

ZİRVE ERTELENDİ Mİ?

Axios’un haberine göre, Ukrayna’nın ABD teklifini reddetmesinin ardından Londra’daki görüşmelerin ertelenmesi gündeme geldi. Avrupa'daki bazı diplomatik kaynaklar, zirvenin kapsamının daraltıldığını ve yalnızca teknik düzeyde sürdürüleceğini ifade etti.

Kaynak: Dış Haberler

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...