Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. EDiTÖRÜN SEÇTiKLERi
  3. Antarktika'ya Türk üssü kuruluyor
EDiTÖRÜN SEÇTiKLERi

Antarktika'ya Türk üssü kuruluyor

Son Güncelleme: 11 Ağustos, 2015 - 17:37
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Antarktika'ya Türk üssü kuruluyor
Fotoğraf Başlığı Antarktika'ya Türk üssü kuruluyor

Antarktika'da kurulacak Türk üssü için hazırlıklarını tamamlayan 16 kişilik bilim ekibi, gelecek ay "2. Antarktika Bilim Seferi"ne çıkacak.

Kaydet
a- | +A
Türkiye Antarktika Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi (TAKBAM) Başkanı Mehmet Ali Türkel, geçen yıl mayıs ayında ilk kez Türkiye adına 2 akademisyenin yaptığı seferden sonra Antarktika kıtasında kurulacak Türk üssü için 2015 yılı Ocak ayında "2. Antartika Bilim Seferi"nin yapılacağını kaydetti.


TAKBAM Başkanı Türkel, Türkiye genelinde başvuran 300'den fazla akademisyen arasından 16'sının belirlendiğini ve akademisyenlerin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurtarma ve Sualtı Komutanlığında Antarktika şartlarında hayatı idame ettirme, ulaşım araçlarını kullanma, intikal, iklim şartlarını değerlendirme gibi konularda eğitim gördüğünü belirtti.


Türkel, 14 milyon kilometrekarelik geniş bir kara parçası olan Antarktika'nın aşağısında göller, dağlar, vadiler bulunan coğrafi bir alan olduğunu kaydetti. Türkel, "Dolayısıyla her türlü tabii zenginliklere haiz olan bir toprak parçası burası. Ülkeler bilimsel amaçlı çalışmaların haricinde geleceğe yönelik bu tabii kaynakları kullanma amacında olabilirler" dedi.


Antarktika Yasası TBMM'ye sevk edildi


Türkel, Dışişleri Bakanlığınca hazırlanan "Antarktika Antlaşması Çevre Koruma Protokolüne Katılımımızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı"nın 18 Aralık 2014 tarihinde Bakanlar Kurulu'nda imzalanarak Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Türkiye Büyük Milllet Meclisi Başkanlığı'na sunulduğunu hatırlatarak, "Diğer ülkeler 1994 yılında Antarktika ile ilgili Çevre Koruma Komitesi kurdular. Bu komite bir protokol ortaya koydu ve ülkelerin bunu imzalamasını istedi. Biz, 1959 yılında imzalanan Antartika Antlaşmasını ancak 1995 yılında imzaladık. 1998'de ortaya çıkan Çevre Koruma Protokolünü ise bu sene meclise getiriyoruz" diye konuştu.
Türkiye Antarktika Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi (TAKBAM) Başkanı Mehmet Ali Türkel, geçen yıl mayıs ayında ilk kez Türkiye adına 2 akademisyenin yaptığı seferden sonra Antarktika kıtasında kurulacak Türk üssü için 2015 yılı Ocak ayında "2. Antartika Bilim Seferi"nin yapılacağını kaydetti.
"Ülkeler bilimsel amaçlı çalışmaların haricinde geleceğe yönelik tabii kaynakları kullanma amacında olabilirler." diyen Türkel, şöyle devam etti:


"İmzalayacağımız protokol bu madenlerin, tabii kaynakların kullanılmasını yasaklayan bir anlaşmadır. 1998'den 2048'e kadar, 50 yıllık hazırlanmış protokoldür. Az kaldı bitmesine. Ülkeler bu antlaşmaya uyar uymaz bilemeyiz. Bugün Antarktika'daki tabii zenginlikler ekonomik değer arzetmediği için kullanılmıyor ama yarın hangi ülkenin ne yapacağını bilemeyiz."


Ülkelerin bugüne kadar prestij veya bilimsel amaçlarla Antarktika kıtasına seferler düzenlediğini kaydeden Türkel, bu rekabetin zaman zaman siyasi ve politik hale geldiğini vurguladı. Türkel, şöyle konuştu:


"Günümüzde bir bilim rekabeti var. Antarktika'daki çalışmaların en önemlisi bilimsel faaliyetleri kapsar. Mesela haberleşme sistemleri. Antarktika, uzay bilimleri açısından çok önemli bir coğrafi yapıdır. Çünkü gökyüzünü gözleme veya diğer haberleşme sistemleri açısından özellikle yörüngelerde bulunan uydulardan veri elde etme konusuna daha uygundur. Mesela bir A uydusu Türkiye'den günde 4 kez veri elde edebilirken Antarktika kıta coğrafyası üzerinde o yörüngeyi belki 14 kez geçmiştir. Eğer bizim orada bir istasyonumuz, bir üssümüz olursa, o uydumuzdan daha fazla veri elde etme imkanına haiz olacağız demektir. Bu da Antarktika'da üs kurulması için bir gerekçedir."


Antarktika'daki Türk üssünün koordinatları belirlendi


TAKBAM'ın Türkiye'nin Antarktika'da kuracağı üssün koordinatlarının belirlediğini anlatan Türkel, "Gidecek olan ekibimiz bu koordinat noktalarının zemin etüt çalışmalarını da yapacaktır. Antarktika'da üs için en önemli konu su kaynağı konusudur. Her ne kadar yeryüzünün tatlı su kaynağının yüzde 67'si Antarktika'da olsa da burası yeryüzünün en kurak bölgesidir. Çünkü bir yağış bulunmamaktadır. Üsteki personellerin her türlü ihtiyacı için suyun bulunması gerekmektedir. Bunu kardan, buzdan eriterek sağlamak yerine mevcut olan gölet veya gölün kaynağını kullanmak daha önemlidir. Ülkeler üsleri kurarken en çok buna özen göstermektedir. Biz de tespit ettiğimiz koordinatlarda bu su kaynağını kullanabileceğimiz bölgeleri tespit ettik. İnşallah oradaki etütlerimiz tamamlanınca bunu gerçekleştireceğiz" diye konuştu.


Antarktika'da devletler tarafından onaylanmış 29 resmi üs bulunduğunu ifade eden Türkel, üs kuran ülkeleri küçük veya büyük ülkeler gibi sınıflandırma yerine Antarktika'nın önemini anlayan veya anlamayan ülke olarak sınıflandırmanın daha doğru olacağını söyledi.


2. Antarktika Bilim Seferi'ne katılacak bilim adamları arasında jeolog, zoolog, botanikçi, deniz bilimleri, fizikçi gibi akademisyenlerin bulunacağını anlatan Türkel, her bilim insanının kendi branşıyla ilgili çalışacağını belirtti. Türkel, Türk akademisyenlerin Çin, Bulgaristan, Rusya ve Şili'nin üslerinde araştırma yapacağını söyledi.


"Büyük ülke iseniz dünyanın kalan yerleriyle ilgilenmek zorundasınız"


Bilim heyetinin başkanlığını yapacak Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektör Yardımcısı ve Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Şakir Şahin, egemen ülkelerin artık uzayı bile parsellenmeye başladığına dikkat çekerek, "Büyük ülke iseniz dünyanın kalan yerleriyle ilgilenmek zorundasınız. Uzay meselesinde olduğu gibiAntartika meselesinde de durum aynı" dedi.


Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurtarma ve Sualtı Komutanlığında can yeleği kullanımından suya düşmeye, zodyak bottan gemiye binip inmeye kadar bazı eğitimler gördüklerini dile getiren Prof. Dr. Şahin, kurulacak olan üste bilimsel araştırmalar yapmak üzere TAKBAM ile SDÜ'nün protokol imzaladığını belirtti.


Şahin, şöyle konuştu:


"Dünyada artık uzay bile egemen güçler tarafından tabir yerindeyse parsellenmeye başlandı. Türkiye son anda Antarktika ile ilgili istişare ülkelerinin içine girdi. Yarın egemen ülkeler, karar mercii ülkeler, artık Antarktika ile ilgili bir planlama yapalım derse, biz ancak bir başka ülkenin üssüne çalışma için gidebiliriz. Biz de o trende yer almak istiyoruz."


Antarktika henüz keşfedilmedi


Antarktika'nın henüz keşfedilmediğini, gelecekte nelerle karşılaşılacağının bilinmediğini ifade eden Şahin, "Büyük ülke iseniz dünyanın kalan yerleri ile ilgilenmek zorundasınız. Uzay meselesinde olduğu gibi Antartika meselesinde de ilgilenmek zorundasınız. Biz büyük ülkeyiz diyoruz ama büyük ülkeyiz demekle olmuyor, bu tür yerlerde olmakla oluyor. Mecliste çıkacak yasa bir devletin irade beyanı. Bizim uluslararası alanda elimizi güçlendirecek, ikincisi bilimsel araştırmalar için kaynak bulmayı kolaylaştıracak. Bizim artık bir Antarktika politikamız var."


Şu ana kadar Antarktika'ya gidenler hep başkalarıyla gitti. Bu başkalarının değirmeniyle su taşımak gibi. Adam size ülke olarak sponsor oluyorsa sizin kaynağınızı mutlaka kullanacak demektir. Bu ülkeler oraya sizi götürürken ilk önce sizin verinizi alırlar, siz siz olmaktan çıkarsınız. Biz, özgün olmak istiyoruz."
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 11 Ağustos, 2015 - 17:37
Haberle İlgili Daha Fazlası
EDiTÖRÜN SEÇTiKLERi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Mega projeler tek tek devlete geçecek! Üç köprünün yıllık gelir potansiyeli 24 milyar lira
    Mega projeler tek tek devlete geçecek! Üç köprünün...
    Kaydet
  • 2
    Mahkemeye damga vuran not! İmamoğlu'na el atından vereceklerdi, hakimin eline geçti
    İmamoğlu'na vereceklerdi... Mahkemeye damga vuran ...
    Kaydet
  • 3
    ABİ dizisi yeni bölüm ne zaman? 12. bölüm fragmanı yayınlandı
    ABİ dizisi neden yok, yeni bölüm ne zaman?
    Kaydet
  • 4
    Kıskanmak yeni bölüm ne zaman, neden yok? 31 Mart yayın akışından çıkarıldı
    Kıskanmak yeni bölüm ne zaman, neden yok?
    Kaydet
  • 5
    Kira geliri beyannamesi uzatıldı mı? İşte son tarih
    Kira geliri beyannamesi uzatıldı mı?
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Bursa’da 'hanedanlık' kurulmuş!..
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Habermas’ın hataları
    Kaydet
  • Sadık Söztutan
    Sadık Söztutan Anneciğim Türkler!
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Gagavuzya’da neler oluyor?
    Kaydet
  • Anlat Derdini Feridun Ağabey'e
    Anlat Derdini Feridun Ağabey'e Yaşlı bir emeklinin Eğirdir Huzurevi’nden son isteği
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Antalya'da yürek sızlatan protesto: İranlılar katledilen çocukların fotoğraflarıyla sahada!
    Antalya'da yürek sızlatan protesto: İranlılar katledilen çocukların fotoğraflarıyla sahada!
    Kaydet
  • İrfan Can: Türk milletini daha tanıyamamışlar
    İrfan Can: Türk milletini daha tanıyamamışlar
    Kaydet
  • Aleyna Kalaycıoğlu cezaevinden mektup gönderdi!
    Aleyna Kalaycıoğlu cezaevinden mektup gönderdi! "Silahı bilmiyordum"
    Kaydet
  • Nadide yazma eserler Kanada'da bulundu
    Nadide yazma eserler Kanada'da bulundu
    Kaydet
  • CHP'li belediyelerdeki torpil belgelendi: Aşkım işe gitmesem olur mu?
    CHP'li belediyelerdeki torpil belgelendi: Aşkım işe gitmesem olur mu?
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
O kupayı al gel de buralar bayram olsun
O kupayı al gel de buralar bayram olsun
Kaydet
ABD Savunma Bakanı Hegseth, savaş sonrası Kongre'de ifade verecek
ABD Savunma Bakanı Hegseth ilk kez ifade verecek
Kaydet
Tırın altında kan donduran pusu: Öldüren kişi en yakını çıktı
Tırın altında kan donduran pusu: Öldüren kişi en yakını çıktı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası