Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. EDiTÖRÜN SEÇTiKLERi
  3. Seçimde nasıl oy kullanılır? Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler (31 Mart 2019 yerel seçimler)
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
EDiTÖRÜN SEÇTiKLERi

Seçimde nasıl oy kullanılır? Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler (31 Mart 2019 yerel seçimler)

Son Güncelleme: 29 Mart, 2019 - 22:07
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Seçimde nasıl oy kullanılır? Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler (31 Mart 2019 yerel seçimler)
Fotoğraf Başlığı Seçimde nasil oy kullanilir? Oy kullanirken dikkat edilmesi gerekenler (31 Mart 2019 yerel seçimler)

Seçimde oy nasıl kullanılacak? 31 Mart'ta nasıl oy kullanacağız? YSK, 31 Mart 2019'da gerçekleşecek olan yerel seçimlere dair önemli bilgiler içeren bir liste yayınladı. Yaklaşık olarak 57 milyon seçmenin sandıklara gideceği günde nelere dikkat edilmeli? 6 adımda gerçekleşecek olan oy kullanma işlemi ile ilgili 'mühür nasıl basılır, hangi oylar geçersiz sayılır, nasıl oy verilir' gibi bilgiler haberimizde!

Kaydet
a- | +A

2019 nasıl oy kullanılır? Oy kullanırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Nasıl oy kullanacağız? Oy kullanma süreçleri kapsayan '6 adımda oy kullanma rehberi', oy kullanma ile ilgili merak edilenlerin birçoğuna cevap olacak nitelikte bilgiler içeriyor. 57 milyon seçmenin sandıklara gideceği önemli günde mühür nasıl basılmalı, mühür nasıl basılırsa geçersiz sayılır? Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Oy kullanmaya dair merak edilenler sizlerle

31 MART SEÇİMLERİNDE NASIL OY KULLANILACAK? (6 ADIMDA OY KULLANMA REHBERİ)

1- Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenin.

Vatandaşlar, ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.

2- Üzerinde T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi unutmayın.

Seçmenlerin oy verme günü yanına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek.

3- Cep telefonuyla kabine girmeyin.

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.

4- Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın.

Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması, birleşik oy pusulalarının düzgün bir şekilde katlanıp zarfa koyulması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

5- Pusulaları tek zarfa koyun.

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.

Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek. Köylerde ise "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy atılacak. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.

6- Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın.

Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

Seçimde nasıl oy kullanılır? Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler (31 Mart 2019 yerel seçimler)
Başlık ResmiSeçimde nasıl oy kullanılır? Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler (31 Mart 2019 yerel seçimler)

OY KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? YSK AÇIKLADI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimde oyların hangi hallerde geçerli, hangi hallerde geçersiz sayılacağını belirledi.

YSK Genelgesi'ne göre, şu şekildeki oy pusulaları geçersiz sayılacak:

- Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, arkasında sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları.

- Hiçbir yerine "evet" ya da "tercih" mührü basılmamış oy pusulaları.

- Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları.

- Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış "tercih" veya "evet" mührü basılan oy pusulaları.

- Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları.

- Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları.

- "Tercih" veya "evet" mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış oy pusulaları.

- Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları.

- Pusulada yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları.

YSK genelgesinde, oy pusulalarını geçersiz kılmayacak durumlar da şöyle sıralandı:

- Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında oy pusulasının yırtılması, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazayla yırtılması.

- Herhangi bir şekilde pusulanın lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması.

- Pusulanın katlanarak zarfa konulması sebebiyle "tercih" veya "evet" mührü veya arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi.

- Bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan "tercih" veya "evet" mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması.

- Başka bir siyasi parti veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla siyasi parti veya bağımsız aday alanına birden çok "tercih" veya "evet" mührü basılması.

- Yetkili seçim kurullarınca gönderilen ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan oy pusulalarının arkasının sandık kurullarının ihmaliyle mühürlenmemiş olması.

Öte yandan, zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

Seçimde nasıl oy kullanılır? Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler (31 Mart 2019 yerel seçimler)
Başlık ResmiSeçimde nasıl oy kullanılır? Oy kullanırken dikkat edilmesi gerekenler (31 Mart 2019 yerel seçimler)

31 MART YEREL SEÇİMLERİ OY NASIL KULLANILIR?

Sandık başkanından pusula ve zarfı alırken, yazılı veya evet mührü yazılmış olmadığını kontrol edin. Tarafınıza görevliler tarafından verilecek stampa ve mühürle oy vermek için kullanılan paravanın arkasına geçin ve kimi istiyorsanız, o parti ya da bağımsız adayın isminin altındaki yuvarlak boşluk alana bastırın. Net şekilde çıktığını gördükten sonra mürekkebin kurumasını bekleyin ve mührün geldiği yer dışarıda kalmayacak şekilde, düzgünca katlayarak, zarfa yerleştirin. Paravandan çıkın ve oyunuzu sandığa atın.

OY PUSULASINI YIRTMAYIN

Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları da geçerli kabul edilmeyecek. Ayrıca bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, üzerinde evet ya da tercih mührü dışında veya bu mühürler yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılan, üzerinde yer alan siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin şekilde karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olan oy pusulaları da geçersiz sayılacak.

SADECE ZARF VE OY

Yüksek Seçim Kurulu, zarfın içinde el ilanı, broşür ya da özel bir işaret, yazı, şekil taşıyan kağıt veya işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulaları hesaba katılmayacak. Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında oy pusulasının yırtılması, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması durumunda oylar geçerli sayılacak. Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapılmadığının anlaşılması durumunda, bu oy geçerli kabul edilecek.

Editör : SİNEM GÖNEN
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 29 Mart, 2019 - 22:07
Haberle İlgili Daha Fazlası
EDiTÖRÜN SEÇTiKLERi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Memur ve emekli temmuzda ne kadar zam alacak? SGK Başuzmanı İsa Karakaş rakam verdi
    Memur ve emekli temmuzda ne kadar zam alacak? SGK ...
    Kaydet
  • 2
    Türkiye'den yerli ve milli bir araç daha! Dünya pazarına açıldı, işte ilk ihracatın yapılacağı ülke
    Yerli ve milli bir araç daha! İşte ilk ihracatın y...
    Kaydet
  • 3
    İslamabad Mutabakatında sıcak saatler: Trump
    İslamabad Mutabakatında sıcak saatler: Trump "İsra...
    Kaydet
  • 4
    Türkiye Dünya Kupası'ndan elendi mi? Avusturalya-Türkiye maç sonucu
    Türkiye Dünya Kupası'ndan elendi mi? Avusturalya-T...
    Kaydet
  • 5
    ABD-İran barışı piyasaları uçuracak! Dev banka, kazandıracak yatırım araçlarını sıraladı
    ABD-İran barışı piyasaları uçuracak! Dev banka, ka...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Yücel Koç
    Yücel Koç Butlanla verilen cevap
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Hicaz hattında yeniden diriliş
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Türkiye-İsrail istihbarat savaşı
    Kaydet
  • Ömer Faruk Bingöl
    Ömer Faruk Bingöl Borsa ve altında umut
    Kaydet
  • Halime Gürbüz
    Halime Gürbüz Ninem diyor ki…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • BES’e altın faturası!
    BES’e altın faturası!
    Kaydet
  • FON YATIRIMCILARI DİKKAT!
    FON YATIRIMCILARI DİKKAT!
    Kaydet
  • BORSA HAFTAYI YÜKSELİŞLE BİTİRDİ!
    BORSA HAFTAYI YÜKSELİŞLE BİTİRDİ!
    Kaydet
  • İsrail'e bir darbe daha: Dikkat çeken karar
    İsrail'e bir darbe daha: Dikkat çeken karar
    Kaydet
  • Geçen yıl kurumuştu! Bu yıl yeniden canlandı
    Geçen yıl kurumuştu! Bu yıl yeniden canlandı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Beyaz et soruşturmasında yeni gelişme! 29 şüpheli hakkında karar
Beyaz et soruşturmasında yeni gelişme! 29 şüpheli hakkında karar
Kaydet
Avrupa ve Kiev’i Trump ikna edecek! Putin ile görüşüp G7’ye işaret etti
Avrupa ve Kiev’i Trump ikna edecek!
Kaydet
Bakan Gürlek'ten şehit polis Tayfun Baş için taziye mesajı
Bakan Gürlek'ten şehit polis için taziye mesajı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası