Ekonomiye 96 milyar liralık katkı: 168 bin bina sıfır atık yönetimine geçti

- Güncelleme:
Ekonomiye 96 milyar liralık katkı: 168 bin bina sıfır atık yönetimine geçti

Ekonomi Haberleri

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2023 Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporuna göre bakanlık tarafından 6 yıl önce başlatılan ‘Sıfır atık projesi’ meyvelerini veriyor.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının verilerine göre, 2017 Haziran ayından bu yana sıfır atık yönetim sistemine geçen bina-yerleşke sayısı 168 bine ulaştı. Geri kazanım oranının bu yıl yüzde 35’e, 2035 yılında ise yüzde 60’a çıkarılması hedefleniyor. Sıfır atık konusunda yaklaşık 19,4 milyon kişiye eğitim verilirken, toplanan atıklardan ekonomiye 96 milyar liralık katkı sağlandı. Geri dönüşüm ile 703 milyon kilovat saat enerjiden, 711 milyon metreküp sudan ve 82 milyon metreküp depolama alanından tasarruf edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen proje ile 4,9 milyon ton sera gazı salınımı önlenirken, 432 milyon ağaç kurtarıldı ve 108 milyon varil petrolden tasarruf sağlandı. 2017’de yüzde 13 olan geri kazanım oranı, 2021 yılında yüzde 27,2’ye, 2022 yılında ise 30,13’e yükseldi.

45,5 MİLYON TON ATIK EKONOMİYE KAZANDIRILDI

Proje ile depolama alanına gönderilecek atık miktarının azaltılması, atık oluşumunun önlenmesi, kaynağında ayırma, geri dönüşüm ve kaynak verimliliğinin her geçen yıl artırılması hedefleniyor. Proje başlangıcından bu yana 25,4 milyon ton kâğıt-karton, 6,6 milyon ton plastik, 2,6 milyon ton cam, 0,7 milyon ton metal ve 10,2 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atıklar olmak üzere toplamda yaklaşık 45,5 milyon ton geri kazanılabilir atık, ilgili bakanlıktan lisans almış işletmelerce işlenerek ekonomiye kazandırıldı.

11 ADET UYGULAMA KILAVUZU HAZIRLANDI

Sıfır Atık Hareketi, sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik eden ve kaynakların verimli kullanılmasını destekleyen, sosyal dayanışmanın geliştirilmesi de dâhil olmak üzere olumlu sosyo-ekonomik sonuçlara ulaşılmasına yardımcı oluyor. Bu kapsamda sıfır atık yönetim sisteminin kurulması, işletilmesi ve izlenmesine ilişkin çalışmalara yön vermek amacıyla uygulayıcılara yönelik 11 adet sıfır atık yönetim sistemi uygulama kılavuzu da hazırlandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...