1999-2008 arası sigorta girişi olanlara önerge çıktı! Esnafa erken emeklilik geliyor, EYT'siz yeni detay netleşti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
1999-2008 arası sigorta girişi olanlara önerge çıktı! Esnafa erken emeklilik geliyor, EYT'siz yeni detay netleşti

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile 3.5 milyon aşkın kişiye erken emeklilik fırsatı doğdu. Halen süreçler devam ederken gözler EYT’siz kademeli emekliliğe çevrildi. Milyonlarca çalışan erken emeklilik için gelen detayları yakından takip ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında Bağ-Kur'dan emeklilikle ilgili prim sayısının, SSK ile eşitleneceğini duyurdu. Yeni düzenleme ile esnaflar erken emeklilik fırsatından yararlanmış olacak. Peki Bağkur prim eşitlemesi ne zaman yasalaşacak? Kimler erken emekli olabilecek? İşte erken emeklilikte gelen son dakika gelişmeleri…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kabine Toplantısı’nın ardından kademeli emeklilik ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde Bağ-Kur'dan emeklilikle ilgili prim sayısının SSK ile eşitleneceğini duyurdu. Gelen duyuru sonrası gözler yeni düzenlemeye çevrildi. 1999-2008 arası sigorta girişi olanlara önerge çıktı. Milyonlarca kişi bu haberi bekliyordu. Esnafa özel erken emeklilik geliyor. Peki erken emeklilik düzenlemesinden kimler faydalanacak? Kademeli emeklilik ne zaman geliyor? İşte erken emeklilik için aranan şartlar...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ev hanımlarına ve esnafa özel erken emeklilik geleceğini belirterek şunları söyledi:
"Vaadimizi yerine getireceğiz. Kısa zamanda bunu neticelendirmeye gayret edeceğiz. Bütçe disiplinimiz el verdiği sürece beklemek için sebep de kalmayacak" 

1999-2008 arası sigorta girişi olanlara önerge çıktı! Esnafa erken emeklilik geliyor, EYT'siz yeni detay netleşti

EV KADINLARA ÖZEL ERKEN EMEKLİLİK GELİYOR

Ev kadınlarına özel erken emeklilik fırsatının geleceğini ifade eden Bakan Işıkhan, “Ev kadınlarına 3’te 1 prim desteği verilmesi ile ilgili çalışmalarımızı başlattık. Bunun zamanı ve şartları oluştuğunda biz alandaki sendikalarımızdan, kadın örgütlerimizden ve birçok kuruluştan fikirler alacağız. Ondan sonra belli bir noktaya getireceğiz. Bu uzun bir çalışma olduğu için hedefimiz orta vadede bunu uygulamak olacaktır.” dedi.

ESNAFA ERKEN EMEKLİLİK FIRSATI

Esnaf için de erken emeklilik çalışmalarının devam ettiğini belirten Işıkhan, “Emeklilik bir sonuçtur. Burada Bağkur’luların beklentisini ben saygı ile karşılıyorum. Çalışmalarımız devam ediyor. Gün sayısını 9 bin günden 7 bin 200 güne düşürülmesi seçim öncesi verilen vaatti biz bunu yerine getireceğiz. Bu vaadimizi de yerine getireceğiz. Kısa zamanda bunu neticelendirmeye gayret edeceğiz. Bütçe disiplinimiz el verdiği sürece beklemek için sebep de kalmayacak." sözlerini söyledi. 

1999-2008 arası sigorta girişi olanlara önerge çıktı! Esnafa erken emeklilik geliyor, EYT'siz yeni detay netleşti

Düzenleme yasalaştıktan sonra 1800 gün kazanan Bağkur’lular 5 yıl daha az prim ödeyecek ve şartları taşıyanlar erken emekli olacak. Yapılacak düzenlemeden manav, kasap, bakkal, berber, kuaför, ayakkabı tamircisi gibi küçük esnaf yararlanacak. Yani basit usulde vergiye tabi olanların yararlanabileceği bir formül oluşturulacak. Böyle bir düzenleme yapılması halinde yaklaşık 1 milyon küçük esnaf bundan yararlanacak. Küçük esnaf kapsamına kimlerin gireceği kanun teklifi ile netleşecek.

1999-2008 arası sigorta girişi olanlara önerge çıktı! Esnafa erken emeklilik geliyor, EYT'siz yeni detay netleşti

PRİM GÜNLERİNİZ CEPTA KALACAK 

Yasa çıktığında Bağkur’lu hem kadın hem de erkek 7200 gün primle emekli olacak. 5 yıl erken emekli olmayı sağlayacak düzenleme, ekstra prim ödemenin de önüne geçeceğinden ekonomik olarak önemli katkı sağlayacak. 5 yıllık erken emeklilik süresi 60 ay demek. Şu anda Bağkur primi 5 bin 900 lira (indirimli) civarında. 60 aya göre hesap yapılınca, bugünkü şartlarda 354 bin liranın cepte kalacağını söyleyebiliriz. Ayrıca 5 yıl boyunca en düşükten bile emekli maaşı alınsa yaklaşık 600-700 bin liralık da maaş geliri sağlanmış olacak.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...