5 milyar liralık tekne şovu! Yer bulabilmek için araya torpil sokuyorlar

- Güncelleme:
5 milyar liralık tekne şovu! Yer bulabilmek için araya torpil sokuyorlar

Ekonomi Haberleri

Deniz üzerindeki en büyük fuar olma özelliği taşıyan Bot Show’da 5 milyar lira değerinde 150 tekne görücüye çıkıyor. Yabancıların büyük ilgi gösterdiği fuarda teknelerin fiyatı 13 bin TL’den başlıyor, 150 milyon TL’ye kadar çıkıyor.

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ

Türkiye’nin deniz üzerinde düzenlenen tek tekne fuarı olma özelliğini taşıyan ‘Cryptom Bosphorus Boat Show’ 11 Kasım’da MarinTurk İstanbul City Port Pendik’te kapılarını açmaya hazırlanıyor. 20 Kasım’a kadar devam edecek fuar 150 bin metrekarelik alanda düzenlenecek. 350’den fazla teknenin sergileneceği, 150’nin üzerinde firmanın 500’den fazla markasıyla katılacağı fuara 50 binden fazla ziyaretçi bekleniyor. Fuarda sergilenecek teknelerin fiyatları 13 bin TL’den başlarken, 150 milyon TL’ye kadar çıkıyor. Fuarda sergilenecek teknelerin toplam değeri ise 5 milyar TL’yi buluyor. 

50 BİNDEN FAZLA ZİYARETÇİ

Boat Show’un deniz üzerinden gerçekleştirilen en büyük fuar olduğunu belirten ED Fuarcılık Kurucu Ortağı Dilek Günaydın “Dünyada son yıllarda pandemi ile birlikte tekne ve yatlara olan ilgi katlandı. İzole bir hayatı tercih edenler tekne ve yat almak için harekete geçti. Bu durum dünyanın birçok ülkesinde görüldüğü gibi, Türkiye’de de yaşandı. Yerli-yabancı birçok tekne ve yat üreticisi, tekne-yatların teslimi için 2-3 yıl sonrasına gün vermeye başladı. Böyle bir dönemde İstanbul’da deniz üzerinde bir fuar düzenlenmesi büyük önem taşıyor. Yerli ve yabancı markaların son model teknelerinin İstanbul’da görücüye çıkması, 50 binden fazla ziyaretçinin gelecek olması tekne ve yat firmalarını cezbediyor. Boat Show’da motoryat, yelkenli, katamaran, spor boat, megayat, sürat teknesi, bot, motor tekne ekipman ve aksesuarları, deniz bisikleti, deniz oyuncakları, dalış malzemeleri, balıkçılık malzemeleri gibi ürünler sergilenecek. Fuarda sergilenecek teknelerin fiyatları ise 13 bin TL’den başlıyor, 150 milyon TL’ye kadar çıkıyor. Fuarda sergilenecek teknelerin değeri ise yaklaşık 5 milyar TL’yi buluyor” dedi. 

HEDEFİMİZ SEKTÖRÜ TEK ÇATI ALTINDA BİRLEŞTİRMEK

Yat ve Tekne Endüstrisi Derneği (YATED) Başkanı Alpaslan Sirkecioğlu da fuar için yer kalmadığını belirterek “Yaklaşık 1,5 aydır fuara katılmak isteyenlere yerimizin kalmadığını söylüyoruz. Yer bulmak için torpil yaptırmak isteyenler bile oluyor. Sektörü tek çatı altında birleştirmek en büyük amacımız. Bu fuar ile bunu da sağladığımızı görüyoruz. Gelecekte düzenlenecek kara fuarımızda da benzer ilginin olacağını görüyoruz. Gelecek yıl da deniz üzerinde fuarımızı düzenleyeceğiz. Cumhuriyetin 100’üncü yılında ED Fuarcılık ile beraber çok büyük bir organizasyona imza atacağız” diye konuştu. Sirkecioğlu, pandemi ile birlikte yabancı ilgisinin arttığına dikkat çekerek “Daha önce satışların yüzde 70’i iç piyasaya iken şimdi yüzde 90’ı dış piyasaya yapılıyor. Pandemide İngiliz ve İtalyanlar, şimdi Ruslardan talep geliyor. Savaş ile birlikte zengin Rusların ilgisi arttı” ifadelerini kullandı. 

TEKNE TURİSTİ 6-7 BİN DOLAR HARCIYOR

YATED Başkan Yardımcısı Murat Bekiroğlu, tekne ekonomisiyle ilgili şu bilgileri verdi: Türkiye’deki fiyat-kalite performansı tekne sahiplerini Türkiye’ye çekiyor. Özellikle tamir ve bakım için yurt dışından teknelerini Türkiye’ye getirenler var. Örneğin Fransa’da 5 ayda boyanıp teslim edilecek bir tekneyi Türkiye’de daha hızlı yapabiliyoruz. Sadece bir boyama işlemi bile teknenin büyüklüğüne göre 200-300 bin avro tutabiliyor. 40 metrelik bir tekne 5 ay Göcek’te kaldığında 1 milyon TL’lik ücret ödüyor. Diğer harcamaları ile bu 2 milyon TL’yi buluyor. Her şey dâhil ile gelen turist 600-700 dolar ortalama harcama yaparken, tekne turistlerinin harcamaları 6-7 bin doları buluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...