Apartman altı fırınlar depremde risk taşıyor

- Güncelleme:
Apartman altı fırınlar depremde risk taşıyor

Ekonomi Haberleri

Bina altlarına açılan ekmek fırınlarının yaydıkları yüksek ısı nedeniyle, betonu kolay kırılır hâle getirip, muhtemel bir depremde faciaya davetiye çıkardığı uyarısında bulunuluyor.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2013 yılında yaptığı düzenleme ile bina altına fırın yapılmasını yasaklamasına rağmen, birçok kentte fırınlar, bina altlarında yer alıyor.

PAMPAL: DONATIYA ZARARI VAR

Yüksek ısının beton kalitesini düşürdüğünü söyleyen Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Birçok iş yeri denetlenmeli. Fırınların donatıya zararı var. Yasaklanmış bir olay, izin verilmemesi gerekiyor” dedi. Deprem Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Erdik de, “Sıcaklık farklılıkları betona zarar verir. Apartmana zarar vermeyecek şekilde fırının izole edilmesi lazım. Ya da ayrı bir binada olması gerekir. İlgili kurumlar gerekli düzenlemeleri yaparak, denetimleri sıkı tutmalı. Deprem değil bina öldürür. Muhtemel bir depremde ‘Bina fırın yüzünden yıkıldı’ diyemeyiz. Bunun için somut bir kanıt lazım ama negatif etkisinin olduğunu yüzde yüz söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

GENLEŞME VE PASLANMAYA YOL AÇIYOR

Fırının bir ısınıp bir soğumasının donatıda paslanmaya sebep olacağını, paslanma sonucunda da yapının yıkılmasının daha da kolaylaşacağına dikkat çeken uzmanlar, fırınların yaymış olduğu sıcaklık nedeniyle betonda genleşmeye neden olduğu ve ısı değişimin bina yapısına ciddi zarara yol açtığını vurguluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...