Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz kararı: 11 yıl sonra artış

Düzenleyen:
Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz kararı: 11 yıl sonra artış

EKONOMİ Haberleri

Avrupa Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde yüzde 0,5'e çekti. Mevduat faizi de 50 paz puan artışla sıfıra çekildi. Banka böylece faizde 11 yıl sonra yukarı yönlü adım attı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) piyasaların yakından takip ettiği faiz kararını açıkladı.

Avrupa faiz oranını 50 baz puan artırarak 2011 yılından bu yana ilk kez faiz artırımına gitti. Politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 0,5'e çıkardı. Mevduat faizi de 50 baz puan artışla sıfıra çekildi. Avrupa'da negatif faiz dönemine son verilmesinin ardından euro yükselişe geçti. Karar öncesi 1.01 olan euro/dolar paritesi kararın ardından 1.02'ye geldi.

FED'DE BEKLENTİ NE DURUMDA?

Fed ise Haziran toplantısında 50 baz puan faiz artımına gitmişti. Temmuz toplantısında ise özellikle ABD enflasyon rakamları sonrası 100 baz puanlık faiz artımı beklentisi arttı. Ancak Avrupa Merkez Bankası şuana kadar enflasyon ile mücadelede agresif sıkı para politikası araçlarına uygulama noktasında daha ağırdan alıyor.

ABD Haziran ayı enflasyonu piyasa beklentilerinin üzerinde çıkarak yüzde 9,1 oranında gerçekleşti. 41 yılın zirvesine yükselen enflasyon altın fiyatlarını baskılıyor. FED, enflasyonist riskin önüne geçebilmek için faiz artırım takvimini öne çekmişti. FED’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bir sonraki toplantısı da 26-27 Temmuz tarihinde gerçekleşecek.

 

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...