Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk Lirası'nın değer kazandığı döneme giriyoruz

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk Lirası'nın değer kazandığı döneme giriyoruz

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir dönüşünde gazetecilerin sorularına cevap verdi. Türk Lirası'na ilişkin dikkat çeken değerlemede bulunan Erdoğan, "Türk Lirası'nın reel değer kazandığı döneme giriyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın öncülüğünde Türkiye, ekonomik temaslarını sürdürüyor. Körfez ülkeleriyle yapılan anlaşmaların ardından dün Cezayir ile 13 işbirliği anlaşmasına imza atan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Lirası'na ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Cezayir dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularına cevap veren Erdoğan, Türk Lirası’nın reel olarak değer kaybettiği süreç sona erdiğini söyledi.

TÜRK LİRASI'NIN REEL DEĞER KAZANDIĞI DÖNEM BAŞLIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın krizlerle savaştığı bu ekonomik ortamda Türk Lirası’nın pozitif ayrışmasına ilişkin değerlendirmede bulundu.  Uygulanan dezenflasyon programının Türk Lira’sında reel olarak değer kazandıracağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk Lirası’nın reel olarak değer kaybettiği süreç sona gelmiştir. Özetle Türk Lirası’nın reel olarak değer kazanma ihtimali yüksektir. Onun için önümüzdeki dönemde biz uyguladığımız sağlıklı politikalar ve yapısal reformlarla yatırımcı güvenini kazanacağız, halen de kazanıyoruz. Bu güven fon akışını tetikleyecek. Fon akışı Lira’da reel değerlemeye sebep olacak. Bu da dezenflasyonu hızlandıracak, büyümenin aşağı yönlü risklerini sınırlayacak. Neticede hem makul düzeyde büyüyeceğiz, hem enflasyon düşecek bu koşullarda. Yani faziletli bir döngüye gireceğiz inşallah." dedi.

CEZAYİR'LE ENERJİ ALANINDA KÖKLÜ İLİŞKİLERE SAHİBİZ

BOTAŞ ile Cezayir ulusal petrol ve doğal gaz şirketi Sonatrach arasında LNG ithalat anlaşmasının süresini üç yıl daha uzatılmasına değinen Erdoğan, "Ziyaretimiz sırasında 50’yi aşkın firmamızın katılımıyla düzenlenen iş forumuna da iştirak ettik. İş adamlarımız arasında yeni ortaklıkların kurulmasına vesile teşkil eden forumun, 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimize ulaşmamıza katkı sağlayacağına da inanıyorum. Cezayir'le sıvılaştırılmış doğal gaz ticareti başta olmak üzere, enerji alanında köklü ilişkilere sahibiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk Lirası'nın değer kazandığı döneme giriyoruz

Cezayir, enerji arzımız bakımından önümüzdeki dönemde de güvenilir bir ortak olmaya devam edecektir. Botaş ve Sonatrach arasında bugün yapılan doğal gaz sözleşmesi bu anlayışın göstergesidir. Savunma sanayii de ikili görüşmelerimizin ana konularından biriydi. Savunma alanında Cezayir'le geniş işbirliği imkanlarımızın olduğunu görüyoruz. İnşallah bunu ortak projelerle değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı.

BİRKAÇ MARJİNAL DIŞINDA KÜRESEL FON TÜRKİYE'YE YÜZ ÇEVİRMEZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin İsrail'e yönelik tutumunda küresel sermayede Yahudi fon yöneticilerinin tutumunun nasıl olacağına yönelik soruya yönelik şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'yle ilgili olarak bir şeyi iyi tespit etmemiz lazım. Yahudiler ayrıdır, Siyonistler ayrıdır ve şu anda zaten İsrail'deki olay Siyonizmin en önemli adımlarından bir tanesidir. Batının İsrail'e karşı olan tavrında da Siyonizme karşı bir dik duramayış vardır. İsrail’in katliamlarını desteklemeyen, bunların karşısında duran Yahudilerin sayısı da az değil. Bunlar arasında sözünü ettiğiniz uluslararası sermaye tanımına dahil olanlar da bulunuyor. Onlar açısından Türkiye’ye yatırım sorun olmaz diye düşünüyorum.

Türkiye’nin çocukların öldürülmesine karşı çıkmasından, barışı ve insan haklarını savunmasından rahatsız olan sermaye sahipleri ise ancak İsrail’in katliamına kayıtsız şartsız destek verirseniz sizden memnun kalırlar. Bizim böyle bir tutum sergilememiz asla düşünülemez. Bu nedenle biz bir endişe duymuyoruz. Dünya Türkiye’nin kıymetinin farkında, küresel yatırımcılar da farkında. Birkaç marjinalin dışında küresel yatırımcıların İsrail’in etkisiyle Türkiye gibi bir ülkeden yüz çevireceklerini düşünmüyorum. Küresel sermayeyi ülkemize çekmek için, kazan kazan ilkesiyle hareket etmeye de, Türkiye’ye yakışır şekilde insani duruş sergilemeye de devam edeceğiz."

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...