Doğalgaz faturası 'sıfır'lanacak

- Güncelleme:
Doğalgaz faturası 'sıfır'lanacak

Ekonomi Haberleri

Enerji Bakanı Fatih Dönmez 24 Nisan itibarıyla doğalgaz sayaçlarında okuma yapılmadığını, sehven yapılmışsa da fatura iptali veya bedel iadesi gerçekleştirileceğini belirterek “Faturada ödenmesi gereken kısımda ‘sıfır’ yazacak. Ardından 11 ay boyunca kullanılacak olan 25 metreküplük gazın ücretsiz kullanım uygulaması devreye girecek” dedi. Dönmez, önden yüklemeli kullanan abonelerin de ücretsiz gazdan yararlanacağını bildirdi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Karadeniz gazının karaya çıkarılmasının ardından açıkladığı ücretsiz doğalgaz müjdeleri, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre; konut, ibadethane ve cemevlerinin 24 Nisan’dan 31 Mayıs’a kadar olan ilk faturaları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kartlı sayaç kullanan tüketicilerin de 1 aylık ücretsiz doğalgaz hakkından yararlanacağını açıkladı. 24 Nisan itibarıyla doğalgaz sayaçlarında okuma yapılmadığını, sehven yapılmışsa da fatura iptali veya bedel iadesinin gerçekleştirileceğini ifade eden Dönmez, “Bu süreç için fatura gidecek. Faturada kullanım miktarı, tutarı gözükecek. Fakat ödenmesi gereken kısımda ‘sıfır’ yazacak ve diyecek ki ‘Karadeniz yerli gazımız milletimize hayırlı, uğurlu olsun.’ Ardından da 11 aylık mutfak kullanımlarındaki 25 metreküplük indirim uygulamaya girecek” diye konuştu. 

Önden yüklemeli kullanan aboneler de artan bedava gazı, diğer ay kullanabilecek. Özellikle Ankara’da bazı konutlarda doğalgaz tüketiminin önden ödemeli şekilde kartlı olarak devam ettiğine işaret eden Dönmez, “Onunla alakalı olarak da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve ilgili gaz dağıtım şirketi temas hâlinde. Onların okuma-faturalandırma sistemi diğer klasik sayaçlı sistemlere göre biraz farklı ama endişe etmesinler, kartlı sayaç kullananlar da ücretsiz doğalgazdan yararlanacak” bilgisini verdi. Böylece toplamda 40 milyar liralık ücretsiz kullandırım gerçekleşmiş olacak.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da ön ödemeli sayaç kullanıcılarının bir aylık tüketiminin tespit edileceğini ve akabindeki ay o miktarda doğalgazın, vatandaşın kartına ücretsiz yükleneceğini belirtti. Yılmaz, “Bedava doğalgaz ve akabinde yapılacak indirim ile ilgili vatandaşlarımızın herhangi bir tereddüdü olmasın. Usul ve esasları belirledik. Hiçbir tüketicimizin hakkı zayi olmayacak. Tahsil edilen faturalar varsa iptal edilecek ve vatandaşlarımıza iade edilecek. Ön ödemeli sayaç kullanıcıları da uygulamadan yararlanacak. Bir aylık tüketimi tespit edilecek ve akabindeki ay o miktarda doğalgaz vatandaşımızın kartına ücretsiz yüklenecek” dedi. 

Doğalgaz faturalarında hâlihazırda yüzde 75 oranında sübvansiyon uygulayarak vatandaşı rahatlatan hükûmetin, ‘bir aylık ücretsiz doğalgaz’ ve ‘bir yıl boyunca aylık bedava 25 metreküp doğalgaz’ müjdeleriyle, vatandaşı 40 milyar lirayı aşkın bir yükten kurtarması bekleniyor. 

GABAR'DAN YENİ PETROL MÜJDESİ YOLDA

Geçtiğimiz yıl karada yapılan en büyük 10 keşiften biri olarak kayıtlara geçen Gabar’da yeni petrol müjdesi yolda. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gabar Dağı’ndaki petrol üretim çalışmalarında sona gelindiğini belirterek, “Adana Çukurova’da önemli bir petrol keşfi olmuştu. Ardından da Gabar’da Esma Çevik kuyularında 180 milyon varillik üretilebilir rezervi olan bir saha keşfetmiştik. Yine o zamanlar Esma Çevik’in yakın bölgelerinde aynı formasyona sahip bazı yapıların olabileceği yönünde değerlendirmelerimiz var. An itibarıyla sondaj ve kuyu değerlendirme çalışmalarımız tamamlanmak üzere. İlk değerlendirmeler olumlu. İnşallah netice alınca Cumhurbaşkanımız bu müjdeyi vatandaşımızla paylaşacak” dedi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...