Ekonomide gözler enflasyon verisinde! Piyasalar merakla bekliyordu, bugün açıklanıyor...

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı - Haber Merkezi
- Güncelleme:
Ekonomide gözler enflasyon verisinde! Piyasalar merakla bekliyordu, bugün açıklanıyor...

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı - Haber Merkezi

Şubat ayı enflasyon rakamları için gözler TÜİK'e çevrildi. Her ayın ilk haftasında açıklanan enflasyon rakamları kira artış oranı başta olmak üzere birçok konuyu doğrudan etkiliyor. Veri saat 10.00'da açıklanacak. Piyasanın beklentisi enflasyonun aylık bazda %4, yıllık bazda ise %66,3 seviyesinde olması yönünde, işte detaylar...

Enflasyonda son durum merak konusu oldu, TÜİK şubat ayı verilerini bugün açıklayacak. Piyasalar ise gözünü bu karara çevirmiş durumda, beklenti ise manşet enflasyonun aylık bazda %4, yıllık bazda ise %66,3 seviyesinde olması yönünde...

HER ŞEYİ DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Enflasyon rakamları, memur ve emekli maaşları başta olmak üzere pek çok kalemi doğrudan etkiliyor. TÜİK enflasyon verilerini her ayın 3'ünde paylaşıyor. Hafta sonuna denk gelen günlerde ise veriler bir sonraki pazartesi günü duyuruluyor. 

Şubat ayı enflasyon rakamları bugün saat 10.00'da açıklanacak. 

ANKET SONUÇLARI BELLİ OLDU, İŞTE EKONOMİSTLERİN BEKLENTİSİ

AA Finans'ın şubat ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketine 10 ekonomist katıldı. Buna göre, ekonomistlerin Şubat ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması  % 4,04 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin Şubat ayı için enflasyon beklentileri en düşük % 3,40, en yüksek % 5,00 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin şubat ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, bir önceki ay % 64,86 olan yıllık enflasyonun % 66,30'a çıkacağı öngörülüyor.

Öte yandan, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi de şubatta % 42,46 oldu. Tüketici Fiyat Endeksi, ocakta % 6,70 artış kaydetmişti.

Merkez Bankası, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 68 katılımcıyla gerçekleştirdiği Şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ni yayımladı.

Buna göre, geçen ay % 3,51 olan Şubat ayı TÜFE artışı beklentisi, bu anket döneminde % 3,80'e çıktı. Cari yıl sonu TÜFE artışı beklentisi de % 42,04'ten % 42,96'ya yükseldi.

YILLIK ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde % 42,04 iken, bu anket döneminde % 42,96 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde % 39,09 iken, bu anket döneminde % 37,78 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla % 23,69 ve % 23,05 olarak gerçekleşti.

OCAK AYINDA ENFLASYON NE OLDU?

TÜİK, ocakta enflasyonu aylık bazda % 6.70, yıllık bazda ise % 64.86 olarak açıkladı. Aylık en fazla artış %17.68 ile sağlıkta olurken, bunu %12.17 ile lokanta ve oteller, % 9.07 ile eğlence ve kültür izledi. Üretici enflasyonu ise ocakta aylık bazda % 4.14, yıllık ise % 44.2 oldu.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG)'a göre ise aylık % 9,38 artarken 12 aylık enflasyonu % 129,11 olarak açıklanmıştı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı - Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...