Elektrik faturalarına zam geldi: Ekim tarifesi resmen devreye girdi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Elektrik faturalarına zam geldi: Ekim tarifesi resmen devreye girdi

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Elektrik fiyatlarında Ekim ayı tarifesi bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. EPDK'dan alınan karara göre ticarethane ve sanayi abonelerinin faturalarına zam geldi. Mesken aboneleri için faturalar ise sabit kaldı.

Enerji fiyatlarında artan maliyetler kış ayı öncesinde faturalara yansımaya devam ediyor. Akaryakıt fiyatlarına gelen zamların ardından elektrik faturalarına da zam gelmeye başladı.

ELEKTRİK ZAMMI RESMİLEŞTİ

Elektrik faturalarına yüzde 20 oranında zam gelmesi bekleniyordu. Resmi Gazete'de yayımlanan Ekim ayı tarifesiyle zam resmileşti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) faaliyet bazlı, nihai ve yeşil tarife tabloları Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. EPDK'nın kararıyla ticarethane ve sanayi abonelerinin faturalarına yüzde 20 zam geldi.

Alçak gerilim sanayi abonelerinin elektrik tarifesinde kilovatsaat fiyatının 370,1826 kuruş olması kararlaştırıldı. Yeşil tarifede kilovatsaat fiyatı 312,4942 kuruş olarak belirlendi.

KONUT FATURALARINA ZAM GELDİ Mİ?

Haneler yani mesken aboneleri için ise faturalar sabit kaldı. İlk kademede bulunan mesken abonelerinin tarifesinde kilovatsaat başı fiyat 134,1070 kuruş, yüksek kademede yer alanların tarifesinde ise kilovatsaat başı fiyat 199,1154 kuruş olan rakamlarda değişikliğe gidilmedi.  Ancak, konutlar için bir zam söz konusu olmasa da yapılan zammın üretici enflasyonunu dolaylı olarak da tüketici enflasyonunu tetiklemesi bekleniyor.

KRİTİK UYGULAMA SONA ERİYOR

Sektör kaynakları tarafından aktarılan bilgilere göre daha önce 1 Ekim'e kadar uygulaması uzatılan azami uzlaştırma fiyatı mekanizmasının bu tarihten itibaren uygulanmayacağı belirtiliyor.

Elektrik fiyatlamasında azami uzlaştırma mekanizması ile serbest piyasada oluşan bedeller ile azami uzlaştırma fiyatları arasındaki fark 'destekleme bedeli' olarak bir havuzda toplanarak, elde edilen gelir ile tüketicilerin piyasada oluşan artışlardan korunması sağlanıyor. 

Sektör kaynakları azami uzlaştırma fiyatı uygulamasının sona ermesiyle elektrikte maliyetinin sanayi abonelerini yanı sıra hanelere de yansıyabileceğini vurguluyor. Kaynaklar fiyatların arz ve talebe göre belirleneceği bir ortam oluşacağını söylüyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...