Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Elektrikte fiyat artışına baca gazından çözüm
Ekonomi

Elektrikte fiyat artışına baca gazından çözüm

Son Güncelleme: 27 Şubat, 2022 - 03:55
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Elektrikte fiyat artışına baca gazından çözüm
Fotoğraf Başlığı Elektrikte fiyat artisina baca gazindan çözüm

Sanayi devleri, Türk firması CTN tarafından geliştirilen ve baca gazından elektrik üretilmesini sağlayan ORC teknolojisi için sıraya girdi. Ful otomasyona sahip olan sistem ile çimento fabrikaları yıllık 100 milyon liralık elektrik tasarrufu sağlıyor.

Kaydet
a- | +A

ÖMER TEMÜR

Pandemi ile birlikte enerji fiyatları dünyanın bir numaralı meselesi hâline geldi. Elektrik maliyetleri sanayiciyi zorlarken, bu dönemde güneş enerji santralleri ile rüzgâr enerji santrallerine yatırım yapan firmalar bir adım öne çıkıyor. Sanayide yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra baca gazından elektrik üretimi de hem çevreci bir üretim imkânı sunuyor hem de firmalar elektrikten tasarruf etme imkânı buluyor. Bu alandaki çalışmalarıyla dikkat çeken CTN Group, baca gazından elektrik ile çimento fabrikalarına yıllık 100 milyon liraya yakın enerjiden tasarruf sağlıyor. ORC (Organic Rankine Cycle) teknolojisinin arkasındaki isim ise Özkan Çetin. CTN Group Genel Müdürü Özkan Çetin, geliştirdiği yerli teknolojiyle bugün Çinli firmaların en büyük rakibi hâline gelmiş durumda.

SIFIRDAN SANAYİ PATRONLUĞUNA
Çetin’in sıfırdan başlayan sanayi yolculuğu yine bir sanayi tesisinde başlamış. Çimento fabrikalarına yedek parça üreten bir firmadan mühendis olarak başladığını anlatan Çetin, “İki yıl çalıştıktan sonra çimento fabrikalarında bakım onarım ve müteahhitlik hizmeti veren Adana merkezli şirkete geçtim. Orada yaklaşık yedi yıl çalıştım. Firma çimento fabrikalarına projeler yapıyordu. 2010’ların sonuna doğru ayrıldım, CTN’yi kurdum. Çimento fabrikalarına bakım onarım ve mühendislik hizmeti vermeye başladık. Önce 600 metrekarelik alanda bir atölyede, ardından OSB’de 10 bin metrekarelik alanda üretime başladık. Son 10 yılda Türkiye’de 10-12 tane çimento fabrikası kuruldu. Çimento sektörü pandemide artan ivmeyle ile büyüdü. Biz de bu dönemde fabrikaların modernizasyonu konusunda iyi işler yaptık. 2019 yılında Milano’daki CTP firmasını aldık. CTP çevre teknolojisi yani filtrasyon, baca gazı ve atıktan enerji konusunda çalışmalar yapıyordu. Bu alandaki çalışmaları daha da ileri taşıdık ve ORC sistemini geliştirdik” dedi.

HURDA TEKNOLOJİYİ BİZE SATMAYA ÇALIŞIYORLAR
ORC teknolojisiyle çimento fabrikasının bacasından yaklaşık 400 derece ısıyla çıkan gaz 120 dereceye kadar soğuttuklarını dile getiren Özkan Çetin, “Şu an Çinliler deniz suyundan ya da yer altı su kaynaklarından buhar elde ederek türbinle elektrik enerjisi üretiyor. Hurda teknolojiyi bize satıyorlar. Bu sistem saatte ortalama 2500 metreküp su tüketiyor. Yani 70 bin hanenin bir yıllık içme suyu elektrik üretimi için kullanılıyor. Ayrıca deniz suyunu da ısınıyor. Bu sisteme alternatif olarak ORC’yi geliştirdik. Şu an Sönmez Çimento fabrikasında kullanılıyor. ORC’de baca gazını bacaya çıkmadan önce kendi sistemimize alıyoruz. Burada önce tozu yüzde 86 oranında çökeltiyoruz. Sistem kazanında özel bir yağımız var. Onu ısıtarak enerjiye çeviriyoruz. ORC türbininden geçirerek elektrik enerjisi üretiyoruz. Bunu yaparken sağladığımız fayda şu: 400-450 derece sıcaklığı 120 dereceye düşürüyoruz. Su kullanmıyoruz. Bacanın da emisyon değerini düşürüyoruz. Böylece bir fabrikanın yüzde 30-45 arasında iç enerjisini üretiyoruz. Bu sistemle Sönmez Çimento geçen yıl bugünkü elektrik fiyatlarıyla yıllık 90-100 milyon liralık enerji tasarrufu sağladı. Ayrıca fabrika bir yılda 80 bin ton karbon salınımını azalttı. Maliyeti fabrikanın kapasitesine ve gaz oranına göre 12-20 milyon dolar arasında değişiyor. Sistem kendini 3,5 yılda amorti ediyor” diye konuştu. Endüstri 4.0 ürünü olan ORC teknolojisi ful otomasyon bir sistem. Yani insana ihtiyaç yok. Çetin, Çinlilerin ise cıvatadan somuna kadar yurt dışından getirildiğini, sistemin çalışması için de en az 17-18 kişilik bir ekibe ihtiyaç olduğunu söyledi.

SIRAYA GİRDİLER
Elektrik fiyatlarında yaşanan artışla birlikte sanayi firmaları CTN firmasının kapısını çalmaya başlamış.
Çetin, son dört ay içerisinde 14-15 firmanın kendileriyle irtibata geçtiğini ifade ederek şunları kaydetti: Yaptığımız iş çok ses getirdi. Dünyada başka örneği yok. Türk Çimento Grubu mart ayında tüm çimento fabrikalarının toplanacağı bir seminer düzenliyor. Orada bize geniş yer ayırdılar. Şu an herkes ‘enerjiden nasıl tasarruf yaparız’, ‘bağımlılığı nasıl azaltırızı’ konuşuyoruz. Önümüzdeki 5-6 yılda hemen hemen her sektör buna girecek. Sadece çimento değil seramik ve demir fabrikaları için de uygun. Bu arada Çevre Bakanlığı 2026 yılında geçerli olmak kaydıyla bir çalışma yapıyor. AB yasalarına uyumlu olarak baca emisyon değerleri düşürülecek. Biz zaten ısıyı düşürürken bir de elektrik enerjisine dönüştürüyoruz.”

İlk ihracat Portekiz’e
CTN firması ilk ihracatını ise Portekiz’e gerçekleştirmiş. Özkan Çetin, Portekiz’in önde gelen şirketlerinden Secil Group ile anlaşma yaptıklarını belirterek, “ORC sistemiyle ihaleye katıldık. Çinli firmaları ihaleye hiç dahil etmediler. Biz de Avrupalı rakiplere göre maliyet avantajını sağlamış olduk. Bu, Türkiye’den Avrupa’ya ilk ORC ihracatı olacak. Adım adım yurt dışına açılacağız. Almanya’da partner arıyoruz. ABD’de olacağız. Özbekistan ve Suudi Arabistan ile görüşmeler sürüyor” dedi.

BAKMADAN GEÇME
Sudan elektrik üreten cihaz yaptı! Şimdi patent bekliyor
HABER
Sudan elektrik üreten cihaz yaptı! Şimdi patent bekliyor

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 27 Şubat, 2022 - 03:55
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Sibirya gitti Akdeniz geldi! Orhan Şen hem yağmur hem de kar için tarih verdi
    Sibirya gitti Akdeniz geldi! Orhan Şen hem yağmur ...
    Kaydet
  • 2
    İstanbul'da hissedilen bir deprem meydana geldi
    İstanbul'da hissedilen bir deprem oldu
    Kaydet
  • 3
    Eski SDG'liden bomba ifşaatlar! ABD’yi kandırdılar HDP pay gönderdi
    Eski SDG'liden bomba ifşaatlar!
    Kaydet
  • 4
    Survivor 2026 sarı takımda kimler var? Yeni gelen isimler belli oldu
    Survivor 2026 sarı takımda kimler var? Yeni gelen ...
    Kaydet
  • 5
    Günlük 2 tane yeterli! Karaciğeri ilk günkü gibi yapıyor
    Günlük 2 tane yeterli! Karaciğeri ilk günkü gibi y...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Devlet, imzasını emanet kalemle atmaz
    Kaydet
  • Ömer Faruk Bingöl
    Ömer Faruk Bingöl Altın ve gümüş ne diyor?
    Kaydet
  • Halime Gürbüz
    Halime Gürbüz Gayet net…
    Kaydet
  • Ömer Ekinci
    Ömer Ekinci Bir kahvaltıdan fazlası
    Kaydet
  • Geniş Açı - Fikir Ve Tartışma
    Geniş Açı - Fikir Ve Tartışma Gün, herkes için 24 saat asıl mesele onu nasıl yaşadığımız
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Murtaza Kalesi zamana direniyor
    Murtaza Kalesi zamana direniyor
    Kaydet
  • Köyün 25 yıllık camisi satışa çıktı!
    Köyün 25 yıllık camisi satışa çıktı!
    Kaydet
  • Yeni transferi duyurdu: O da kadromuzda olacak
    Yeni transferi duyurdu: O da kadromuzda olacak
    Kaydet
  • En çok altın alan ülkeler açıklandı: Türkiye kaçıncı sırada?
    En çok altın alan ülkeler açıklandı: Türkiye kaçıncı sırada?
    Kaydet
  • Evini kiraya vermeyene 52 bin avro ceza
    Evini kiraya vermeyene 52 bin avro ceza
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
ITA Airways İsrail'e uçuşlarını askıya aldı!
ITA Airways İsrail'e uçuşlarını askıya aldı!
Kaydet
Öfkeli evlat önce dehşet sonra kurşun saçtı! Babasının büfesini basıp...
Öfkeli evlat önce dehşet sonra kurşun saçtı!
Kaydet
Ayn el-Arablı komutan: Kürtleri zulümden kurtarmak istiyoruz
Ayn el-Arablı komutan: Kürtleri YPG’den kurtarıyoruz
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası