Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Erken emeklilik! 5 yıl kazanmak mümkün
Ekonomi

Erken emeklilik! 5 yıl kazanmak mümkün

Son Güncelleme: 07 Ekim, 2020 - 08:11
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Erken emeklilik! 5 yıl kazanmak mümkün
Fotoğraf Başlığı Erken emeklilik! 5 yil kazanmak mümkün

SGK ve Bağkur'lu yüz binlerce çalışanı ilgilendiriyor. 3 ayda emekli olma fırsatı. Bu şartlara sahipseniz hemen başvurun 3 ayda emekli olun. Yaşa takılmadan erken emekli olmak isteyenler için önemli bir fırsat gündemde. Erken emekli olabilmek için bazı şartları taşıyor olmak gerekiyor. Bu şartları taşıyanlar 5 yıl erken emekli olabiliyor.

Kaydet
a- | +A

Erken emeklilik herkesin hayali. Bazı şartları taşıyanlar ise erken emekli olma avantajını yakalıyor. Bir iş kolunda SGK’ya bağlı hizmet veren anneler, 3 doğuma kadar borçlanma yaparak 2160 gün prim kazanabiliyor. Bunun için gerekli olan şartlar şu şekilde maddeleşiyor. %60 oranında iş gücü kaybeden çalışanlar yaş beklemeden, malulen emeklilik hakkı kazanıyor. 10 yıllık sigorta süresi, 1800 prim günü ve yüzde 60 oranında iş gücü kaybı raporu yeterli. Bu bağlamda yaşa takılmadan erken emekli olmak 2020 yılı için mümkün çalışma alanına göre farklı göstermek koşuluyla birlikte erken emeklilik şansına erişebilirsiniz. İlk kez 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olan engellilerde çalışma gücündeki kayıtlar oranına bağlı olarak emekli olabiliyor. Bakıma muhtaç çocuğu olanlar da erken emekli olabilir. 2008'den sonra 1000 gün primi bulunan bir anne 1250 gün prim ödemiş sayılıyor.

Erken emekli olabilmek için primleri bir an önce tamamlanması gerekiyor. Erken emeklilik şartlarından bir tanesi yıpranma 5 yıla kadar erken emekli olabiliyorsunuz ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan işçi ve memurlar için ilave prim hakkı veriliyor. Anneler için ise doğum borçlanması ile birlikte erken emeklilik mümkün doğumdan önce sigortası yapılan anneler primlerini ödeyerek emekli olabiliyorlar. Bu durum en fazla 3 çocuk için geçerli oluyor her çocukta 2 yıl olan bu hak 2160 gün prim kazanmayı sağlıyor.

YAŞA TAKILMADAN EMEKLİ NASIL OLUNUR

Bakıma muhtaç çocuğu olanlar da erken emekli olabilir. 2008'den Sonra 1000 Gün primi bulunan bir anne 1250 gün prim ödemiş sayılıyor. 1250 günlük haklarla birlikte erken emeklilik ortaya çıkıyor çalışan kişiler yüzde 60 oranında iş gücünü kaybederse malulen emekli olabiliyorlar.

10 yıl sigorta 1200 gün primi en az yüzde 60 oranında iş kaybı olan kişiler malulen emeklilik için başvuru yapabilirler. İlk kez 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olan engellilerde çalışma gücündeki kayıtlar oranına bağlı olarak emekli olabiliyor.

Malulen Emeklilik İçin 10 Yıllık Sigortalılık Süresi Yetiyor

Yüzde 60 oranında iş gücü kaybı yaşayan kişiler yaş beklemeden malulen emeklilik hakkı kazanıyor. 10 yıllık sigorta süresi, 1800 prim gün sayısı ve yüzde 60 oranında iş gücü kaybı raporu yeterli oluyor.

Engelli Hakkı İle 16 Yılda Emeklilik Fırsatı

Bir diğer seçenekte 1 Ekim 2008 ve sonrasında sigortalı olan engelli kişiler yüzde 50 ile 59 arasında çalışma gücü kaybı yaşayanlar için 16 yıllık sigortalılık süresi 3700 gün ile emekli olma fırsatı sunuluyor. Yüzde 40 ile 49 arasında olanlar ise 4100 prim gün sayısı ve 18 yıllık sigortalılık süresi ile emekli olacaklar.

KADINLAR İÇİN DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILACAK?

- İster SSK'lı çalışanlar, ister Bağ-Kurlu olanlar, isterse de memur statüsünden çalışan tüm kadınlar doğum borçlanması imkanından yararlanabiliyor.

- Doğum yapan kadının, doğumdan önce sigortalı olarak çalışıyor olması gerekiyor.

- Sigortalı olunan dönemden önce yapılan doğumlar için borçlanma imkanı bulunmuyor.

- Doğumdan önceki 8 haftalık süre ile çoğul gebelik halinde de 10 haftalık süre ve doğuma 3 hafta kalana kadar çalışılması durumunda ve doğum sonrası süre dahil toplam 2 yıllık süre borçlanılabiliyor.

- Bir doğum için borçlanılacak süre 720 gün.

- En fazla 3 doğum için borçlanma imkanından yararlanılıyor. Böylece ikişer yıllık sürelerle birlikte toplam borçlanma süresi 6 yıl oluyor.

- 3 çocuk için borçlanma yapacak bir kişinin, toplam 2160 (720x3) güne kadar borçlanma imkanı bulunuyor.

- Doğum yaptıktan sonra çalışanın adına yatan prim süreleri borçlanmada dikkate alınmıyor.

- Doğum borçlanmasında bilinmesi gereken en önemli husus, emeklilik için gerekli olan prim gün sayısına olan katkısıdır. Yoksa doğum borçlanması emeklilik yaşını erkene çekmez. Sadece emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını azaltır.

- Örneğin, 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihinde işe giren bir SSK'lı, 7000 gün prim ödemesi ve 58 yaşını doldurması gerekiyor. Bu çalışanın bir doğum yaptığında, 720 gün borçlanabiliyor. Bu da emeklilik için gerekli prim gün sayısını 720 gün aşağı çekiyor ve emeklilik için doldurulması gereken prim gün sayısı bu sayede 6280 gün oluyor.

- Doğum borçlanması asgari ücrete göre belirleniyor ve her yıl asgari ücretteki değişikliğe göre borçlanma miktarı da artıyor. Borçlanma karşılığında ödenecek en düşük tutar asgari ücretin yüzde 32'si, en yüksek tutar da asgari ücretin yüzde 32'sinin 7,5 katıdır. Bugün için, en düşük tutar aylık 649,44 lira, günlük ise 21,65 liradır.

- 2018 yılı için, 1 çocuk için yapılacak borçlanma karşılığında ödenecek tutar 15.566,64 (720 gün x 21,65 TL) liradır.

ASKERLİK BORÇLANMASI İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

- Erkekler, er ve erbaş olarak ya da yedek subay okulunda geçen sürelerini emeklilik için borçlanabiliyorlar.

- Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar yapılabiliyor.

- Askerlik borçlanması, emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını artırır. Örneğin, emeklilik için gerekli yaş ve prim ödeme gün sayısını yerine getiren erkek çalışanların, çalıştığı süre emekliliğine yetmiyorsa, askerlik borçlanması yaparak bu süreyi tamamlayabilir.

- Emekli olmasına bir yıl kalan bir çalışan, bu süreyi çalışarak geçirmek yerine askerlik süresini borçlanabilir.

- Askerlik borçlanması çalışmaya başlamadan öncesi için de yapılabilir. Şöyle ki; ilk sigortalı girişi 2000 yılında olan biri, askerliğini 1999 yılında yapmışsa, askerliğini borçlanması halinde, emeklilik yaşını da erkene çekebilir. Eğer bir yıllık borçlanma yapılırsa, emeklilik yaşını da bir yaş önceye çeker ve 60 yaşında emekli olunacaksa 59 yaşında emekli olmaya hak kazanır. Askerlik öncesi sigortalı olanlar ise bu haktan yararlanamıyor.

- Askerlik borçlanması asgari ücrete göre belirleniyor ve her yıl asgari ücretteki değişikliğe göre borçlanma miktarı da artıyor. Borçlanma karşılığında ödenecek en düşük tutar asgari ücretin yüzde 32'si, en yüksek tutar da asgari ücretin yüzde 32'sinin 7,5 katıdır. Bugün için, en düşük tutar aylık 649,44 lira, günlük ise 21,65 liradır.

- Örneğin, bir yıl askerlik borçlanması yapacak bir çalışan, 7.902 lira (365x21,65 TL) ödeme yapacaktır.

- Askerlik borçlanmasından yararlanabilmek için kişinin askerde olduğu süre içinde işvereni tarafından sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmemesi gerekir. Eğer askerlik süresi içinde prim ödenmişse, ödenen bu primler sosyal güvenlik kurumu tarafından iptal edilir. (Takvim)

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 07 Ekim, 2020 - 08:11
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    İzmir su kesintisi 29 Ocak: İZSU kesinti sorgulama ekranı (Konak, Buca, Karabağlar, Gaziemir)
    İzmir su kesintisi 29 Ocak listesi
    Kaydet
  • 2
    Emeklilere 1 maaş bayram ikramiyesi! Canlı yayında çok konuşulacak kulis bilgisi
    Emeklilere 1 maaş bayram ikramiyesi! Canlı yayında...
    Kaydet
  • 3
    Bir kentimize daha hızlı tren müjdesi! Mersin-Adana hattıyla entegre olacak
    Bir kentimize daha hızlı tren müjdesi!
    Kaydet
  • 4
    Altından rekor üstüne rekor! İşte dünyaca ünlü 6 bankanın 2026 tahminleri
    Altından rekor üstüne rekor! İşte dünyaca ünlü 6 b...
    Kaydet
  • 5
    FED faiz kararını açıkladı (ABD Merkez Bankası faiz kararı ne oldu?)
    FED faiz kararını açıkladı
    Kaydet
YAZARLAR
  • Yücel Koç
    Yücel Koç İlkinde mi problem, ikincisinde mi?
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Diplomadan ötesi
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Gazze'de nizamın inşası
    Kaydet
  • Salih Uyan
    Salih Uyan Yapay zekâ ve insan kibrinin sonu
    Kaydet
  • Kemal Belgin
    Kemal Belgin Tombala takımı
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Baki’ye bu reva mı? Mezarı bakımsız kaldı, hatları silindi
    Baki’ye bu reva mı? Mezarı bakımsız kaldı, hatları silindi
    Kaydet
  • Toprak altından çıkmadı, gökyüzünden yağdı!
    Toprak altından çıkmadı, gökyüzünden yağdı! "Paslı bilezik"in değeri devasa altın hazineyi nasıl katladı?
    Kaydet
  • Bornova'da apartman dairesi alevlere teslim oldu! İtfaiye iş yerlerini son anda kurtardı
    Bornova'da apartman dairesi alevlere teslim oldu! İtfaiye iş yerlerini son anda kurtardı
    Kaydet
  • Beşiktaş'a Norveçli orta saha! Anlaşma sağlandı
    Beşiktaş'a Norveçli orta saha! Anlaşma sağlandı
    Kaydet
  • Millî Saraylarda fotoğraf yasağına son
    Millî Saraylarda fotoğraf yasağına son
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Adana'da esnaftan belediyeye tepki! Göle dönen sokakta olta attı
Adana'da esnaftan belediyeye tepki! Göle dönen sokakta olta attı
Kaydet
Şanlıurfa'da kaza! Servis aracı ağaca çarptı, çok sayıda yaralı var
Şanlıurfa'da işçi servisi ağaca çarptı: 7 yaralı
Kaydet
Tezgahlara 2 ay geç geldi! Vatandaşın yeni gözdesi: Kilosu 700 lira
Tezgahlara 2 ay geç geldi! Vatandaşın yeni gözdesi: Kilosu 700 lira
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası