Ev hanımlarına yeni iş kapısı 'komşu anne'

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ev hanımlarına yeni iş kapısı 'komşu anne'

Ekonomi Haberleri

Almanya ile ABD ve İngiltere’de uygulanan ‘Komşu Anne Sistemi’ ile hem ev kadınlarına yeni istihdam kapısı açılıyor hem de çalışan annelere çocuklarını komşusuna emanet etme imkânı getiriliyor

ESMA ALTIN'IN HABERİ

Sosyal güvenlik Kurumu (SGK) çalışan annelerin en büyük sıkıntısı olan çocuk bakımı konusunda yeni bir sistemi devreye alıyor. Avrupa Birliği ülkelerinden Fransa, Belçika, Hollanda, Danimarka, Finlandiya ve Almanya ile ABD ve İngiltere’de uygulanan ‘Komşu Anne Sistemi’ ile hem ev kadınlarına yeni istihdam kapısı açılıyor hem de çalışan annelere çocuklarını okula başlama yaşına kadar güvenebilecekleri komşusuna emanet etme imkânı getiriliyor.

BAKIM MALİYETLERİ DÜŞECEK

TBMM Kadın -Erkek Fırsat Eşitliği Alt Komisyonunda sunum gerçekleştiren SGK uzmanları, ‘Komşu Anne Sistemi’ne dikkat çekti. Hem çalışan anneyi hem de ev kadınını iş hayatına katacak uygulama hakkında SGK uzmanları, “Fransa’da gördüğümüz ‘childminder’ sistemi vardı. Biz buna, ‘Komşu Anne Sistemi’ diyoruz. Bu sistem aslında kreşin daha küçüğü bir sistem. Önerdiğimiz sistemde komşu annenin, 65 yaşından genç olması ve en az ilköğretim mezunu olması gerekiyor. Eğitim ve sertifika şartı aranıyor. Eğitimli bakıcılar, belirli ücret karşılığında evinde birden fazla çocuğa aynı anda bakabilecek” dedi.

Çocuk bakım maliyetlerinin düşürülmesini de amaçlayan ‘Komşu Anne Sistemi’ ile uzmanlar, Türkiye’de de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının denetimi ve koordinesinde hayata geçirilebilecek benzer uygulama ile kadınların istihdamının desteklenebileceğini söyledi.

KADINLARIN İŞ HAYATINA KATILIMI İÇİN ÖNEMLİ

Sürdürülebilir bir sosyal güvenlik açısından kadınların çalışma hayatına katılımlarının önemli olduğuna vurgu yapan uzmanlar “Evde Çocuk Bakımı Projesi” ile eğitim ve istihdam desteğine dikkat çekti. “Evde Çocuk Bakımı Projesi” kapsamında 0 -24 ay arasında çocuğu olan ve ‘4/A’ hizmet akdine tabi kadınlar evde bakıcı istihdam ettiklerinde aylık 320 avro ödeme desteğinden yararlandı.

Bakıcıların yüzde 97’si de ilk defa bu proje kapsamında sosyal sigortayla tanıştı. ‘EDU-CARE’  proje ile de 2022’de evde eğitimli bakıcı istihdam eden annelere 325 avro destek ödemesi yapıldı. Bakıcı eğitim desteği kapsamında ise kadınlara 100 ila 200 avro destek sağlandı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...