'Hızlı faiz indirimi' riski Fed tutanaklarında

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar
- Güncelleme:
'Hızlı faiz indirimi' riski Fed tutanaklarında

Ekonomi Haberleri  / Ajanslar

Piyasaların merakla beklediği Fed’in ocak ayında yaptığı son toplantıya ait tutanaklar yayımlandı. Tutanaklarda çoğu yetkili hızlı faiz indirmenin risklerine dikkat çekti. Yetkililer enflasyonun hedefe indiğine dair ise daha fazla kanıt görmek istiyor.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 30-31 Ocak toplantısına ilişkin toplantı tutanakları yayımlandı. Tutanaklar, yetkililerin faiz indirimi konusunda aceleci olmayacağına ve enflasyon konusunda temkinli olduklarına işaret etti.

HIZLI FAİZ İNDİRİMİ RİSKİNE DİKKAT

Tutanaklarda çoğu yetkili hızlı faiz indirmenin risklerine dikkat çekti. Bazı Fed yetkililerine göre enflasyonda sağlanan ilerlemenin durma riski var.

Politika görünümüne dair “Katılımcılar politika faizinin muhtemelen zirvede olduğunu düşünüyor. Ancak enflasyonun sürdürülebilir biçimde yüzde 2’lik hedefe ilerlediğine emin olmadan faiz indiriminin uygun olmayacağı görüşünde” açıklaması yer aldı.

ENFLASYON YAVAŞLADI AMA HALA YÜKSEK SEVİYEDE

Son veriler ABD’de enflasyonun yavaşlasa da hala yüksek seyrettiğini göstermişti. Yetkililer enflasyonun uzun vadede gidişatını yakından ve dikkatle takip edeceklerini bildirdi. Hızlı faiz indiriminin yukarı ve aşağı yönlü oluşturduğu risklere dikkat çekildi. Bazı yetkililer ise faizlerin uzun süre yüksek kalmasının ekonomide zayıflamaya veya resesyona neden olabileceği riskine dikkat çekti.

Tüketici harcamalarının 2023’te şaşırtıcı derecede güçlü olduğu vurgulandı. Orta Doğu’daki çatışma nedeniyle Kızıldeniz’den yapılan sevkiyatlardaki aksamaların fiyatlarda ivmelenmeye neden olabileceği belirtildi.

FED'İN SON FAİZ KARARI NE OLMUŞTU?

ABD'de yüksek enflasyon karşısında geçen yıl varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlayan Fed, Mart 2022'den bu yana toplam 11 faiz artırımı gerçekleştirmiş ve faiz oranını toplam 525 baz puan artırmıştı.

Bankanın politika faizi, söz konusu artışlarla 2001'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkmıştı.

Son kararıyla Fed, politika faizini art arda 3 toplantıda değiştirmeyerek mevcut aralıkta sabit bıraktı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...