Gramda rekor kapanış! Bu hafta en çok altın kazandırdı 

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Gramda rekor kapanış! Bu hafta en çok altın kazandırdı 

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Piyasalarda son dakika! Cuma günü Türkiye’de piyasalar kapandıktan sonra ons altında baş döndüren hareketler yaşandı. ABD’de hafta kapanışında son olarak açıklanan ISM İmalat Endeksi de sert geriledi. FED’in faiz indirimlerini öne çekebileceği beklentileri canlandı. Ve ons altın 2080 doları aştı. Serbest piyasada gram altın 2101 TL seviyesine çıktı. Haftalık bazda yüzde 4,16 yükselen altın, geçen hafta en fazla kazandıran yatırım aracı olarak zirvede yer aldı. Dolar ikinci, mevduat üçüncü olurken; borsa, geçen hafta yatırımcısını üzdü. 

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- Piyasalarda hareketli bir hafta geride kalırken; haftanın parlayan yatırım enstrümanı altın oldu. Önceki cuma günü 2017 TL’den kapanan gram atlın fiyatları, dünkü işlemleri 2101 TL’den tamamladı. Böylece altında gerçekleşen bir haftalık yükseliş yüzde 4,16 olarak kayıtlara geçti. Altın bu performansıyla birlikte haftalık bazda en fazla kazandıran yatırım aracı da oldu. Geçen hafta özellikle ons altının 2080 doların üzerine çıkması ‘gram’daki pozitif performansta etkili oldu.

ALTIN NEDEN YÜKSELİYOR?

Geçen hafta açıklanan ABD verilerinin tamamı beklentilerin altında kaldı ve faiz indirimi için geri sayımda bulunan FED’in, “ekonomide arzu ettiği soğumaya” işaret etti. Ons atında yükselişe sebep olan bu veriler şu şekilde sıralandı:

-ABD'de Dayanıklı Mal Siparişleri ocak ayında %6,1 düştü. Tüketimde gerileme yaşanıyor. 

-ABD’de Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) yıllık bazda yüzde %2,9’dan 2,8'e geriledi. Bu da enflayonist baskılarda zayıflamaya işaret ediyor.                         
-ABD’de ISM İmalat Endeksi, 49,1’den 47,8’e gerileyerek ciddi anlamda daralma gösterdi. Bu veri imalat tarafında zayıflığın işareti olarak gösteriliyor.

GELECEK HAFTA BU VERİLERE DİKKAT!

Zayıf ABD verilerinin, dolar endeksi ve ABD tahvil faizlerinde özellikle cuma akşamı geri çekilmeye sebep olduğunu ifade eden analistler, “Bundan sonraki süreçte ons altının 2070-2080 bandının üzerinde kalıcı olup olmayacağı önemli. Bunun için haftaya açıklanacak ABD özel sektör ve tarım dışı istihdam rakamları takip edilecek. Bu veriler de beklenti altında kalırsa o zaman ons altın tarafında 1100 doların üzerine doğru ataklar yaşanabilir. Aksi halde en kısa vadede tekrar 2060 dolar seviyesine doğru geri çekilme söz konusu olabilir” görüşünü dile getiriyor. 

DOLAR, GETİRİDE İKİNCİ…

Geçen haftaya 31,04 TL seviyesinden başlayan dolar, cuma akşamı serbest piyasada 31,37 TL’den kapanış gerçekleştirdi. Böylece dolarda haftalık artış yüzde 1,06 olarak gerçekleşti. Analistler, seçim yaklaştıkça Kapalıçarşı’da fiziki talebin arttığını ve bu sebeple kurlarda yukarı yönlü baskının izlendiğini belirtiyor. 

MEVDUAT FAİZİ ÜÇÜNCÜ…

Yıllık bazda yüzde 47’lik mevduat oranı dikkate alındığında, haftalık olarak TL mevduatın getirisi ise yüzde 0,91 olarak hesaplandı. Böylece mevduat yatırımcısı geçen hafta altın ve dolara yenik düştü. Analistler, TCMB’nin değerli TL’ye sıklıkla vurgu yaptığını hatırlatarak, uzun vadede risksiz mevduat getirisinin de reel kazanç sunabileceğini ifade ediyor. 

BORSADA GERİLEME 

Borsa İstanbul’da BİST100 endeksi geçen pazartesi 9450 ile zirve yapsa da gelen kâr satışlarının etkisiyle birlikte Cuma gününü 9097 puandan tamamladı ve haftalık bazda yüzde 2,95 değer kaybetti. Analistler, borsada sert yükselişlerin ardından bu düşüşlerin normal karşılanması gerektiğini ancak 8900 seviyesinin kritik bir destek olarak takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...