Tarım Kredi Holding Yönetim Kurulu Başkanı: Gıda fiyatlarını domine ediyoruz

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Tarım Kredi Holding Yönetim Kurulu Başkanı: Gıda fiyatlarını domine ediyoruz

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Tarım Kredi marketlerinin büyük ilgi gördüğünü belirten Hüseyin Aydın “Kamuoyunda fiyatların diğer marketler ile aynı olduğu yönünde iddialar var. Biz bunu normal karşılıyoruz. Her üründe en ucuz olmayız. Ama kıyasın doğru yapılması gerek. Çin pirinci ile baldo pirinci karşılaştırıyorlar. Biz hem perakende hem de fason üretim ile gıda fiyatlarını domine ediyoruz” dedi.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Tarım Kredi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Holding’in Denizli fabrikasında düzenlediği toplantıda gıda fiyatları ve Tarım Kredi şirketlerinin gelecek yatırımları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tarım Kredi’deki bazı ürün fiyatlarının diğer zincir marketlerden daha yüksek olduğu iddialarına açıklık getiren Aydın “Öncelikle biz en ucuzu satacağız iddiası ile ortaya çıkmadık. Ancak algı buraya geldi. Öte yandan bunu yapıyoruz. Marketlerimizde 1.200 çeşit ürün bulunuyor. Bu ürünlerin çoğu piyasa fiyatlarının altında, ancak bir ürünü diğer markette ucuz gören tüketici ‘tarım kredi pahalı’ diyerek genelleme yapıyor. X markette satılan ithal Çin pirinci ile bizim baldo pirinci kıyaslıyor. Bu doğru değil. Kamuoyunda bize yönelik karalama kampanyaları yapılıyor ama biz oyuna girmeseydik bu fiyatlar yerinde durmazdı. Elimizden geldiğince en düşük kâr marjı ile çalışıyoruz. Şayet bir ürünün kalitesi ve türü aynı ise hiçbir market bizden ucuza satamıyor. Çünkü bunu biz üretiyoruz, bütün işleyiş bizim elimizde. Ayrıca biz fason üretim de yapıyoruz. Yani sizin marketten aldığınız bakliyat ve süt ürünleri başta olmak üzere birçok ürün bizim fabrikamızdan çıkıyor. Onlar markasını yapıştırıp satıyor. Biz onlara üretim yaptığımız için, belki onların raf fiyatlarında indirime sebebiyet vermiyoruz ama fiyatların yukarı çıkmasını engelliyoruz. Hatta birçok market raf fiyatı belirlerken ‘Tarım Kredi’de aynı ürün ne kadar’ diye bakıyor. Yani gıda da fiyatları domine ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.

MARKET SAYISI HIZLA ARTIYOR

Tarım Kredi Holding’in devletin kurumu değil bir çiftçi kooperatifi olduğunu söyleyen Aydın “Kamuoyunda böyle bir algı var, ancak yanlış. Biz 19 şirketten oluşan; içinde, gıda, tarım, perakende, sigorta, teknoloji gibi birçok sektör barındıran. 51 fabrikası ve 2 limanı olan bir kuruluşuz. Burada 850 bin çiftçi ortak pozisyonunda bulunuyor. 12 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Toplam yıllık ciro 100 milyar lirayı buluyor” dedi. Gıda perakendeciliği alanında Tarım Kredi Kooperatif Market ve Koopbakkal markalarıyla faaliyet gösterdiklerini ifade eden Aydın “Bugün 81 il ve 589 ilçede varız. 2.433 Tarım Kredi Kooperatif Market ve 860 Koopbakkal işletmemiz var. Yani toplam işletme sayımız 3.293... Bunu bir ay içinde 4.010’a yükselteceğiz. Bu market sayılarını da her yıl yükseltmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

GÜBREDE 10 GÜN SÜRECEK İNDİRİM

Hüseyin Aydın “Sonbaharda kullanılan taban gübresinde ton başına 400 lira indirim yapacağız. Kampanya başlatıyoruz. 13.500 TL’den 13.100 TL’ye düşüreceğiz. Böylece fiyatımız piyasanın 650 lira altında olacak. Kampanya 10 gün sürecek” dedi. 

YENİ HALKA ARZLAR YOLDA

Birçok sektörde faaliyet gösterdiklerini belirten Aydın, bu alanları da genişleteceklerini ifade etti ve şöyle konuştu: Mesela Tarkim’i halka açtık ve çok iyi sonuçlar aldık. Yeni halka arzlarımız gelecek. Belki yem şirketimiz olabilir. Ayrıca Elit markası ile kolonya üretimi yapıyoruz. Bu alandaki ürün çeşitliliğimiz de artacak.

ÜÇ YENİ YATIRIM GELİYOR

2023-2024 yılı içinde üç yeni yatırım yapacaklarını söyleyen Aydın “Biri Kırklareli’de bir ayçiçeği yağı fabrikası. Burada ya yeniden bir fabrika kuracağız ya da mevcut bir markayı satın alacağız. Görüşmelerimiz sürüyor. Diğeri yine Kırklareli’de bir yem fabrikası... Bu da üretimimize ciddi katkı sunacak. Bir de Manisa’da tarım ilacı fabrikası yapılacak. Orada da işler hızla yürüyor” dedi.

REKABET TÜKETİCİYE YARIYOR

“Devlet market işine girdi” eleştirilerini yorumlayan Aydın “Öncelikle biz devletin kurumu değiliz, velev ki öyle olalım, ne var bunda? Ben gübreyi vereceksem, tohumu vereceksem, ilacı vereceksem, çiftçinin ürününü alacaksam, depolayacaksam, onu da işleyeceksem, marketi neden açmayayım? Tarım Kredi’nin bugüne kadar market işine girmemesi yanlış olmuş zaten. Rakiplerimize saygımız var. Rekabet fırsat doğuruyor. Sektöre yeni oyuncu dâhil olması alternatiflerin çoğalmasına ve fırsatçılığın önüne geçiyor” dedi. Marketlerde ürün çeşitliliğini artıracaklarını söyleyen Aydın “Meyve ve sebze işi çok zahmetli. Ama bu alanda aktif hâle geleceğiz. Mesela patates ve soğanda iyi gidiyoruz. Fiyatlarımız ve kalitemiz gayet iyi. Bu alanda ürün çeşitliliğimiz artacak” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...