İhracatta rekor! Cumhuriyet tarihinin en yükseğine ulaştı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İhracatta rekor! Cumhuriyet tarihinin en yükseğine ulaştı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracat rakamlarına ilişkin açıklamasında, Cumhuriyet tarihinin en yüksek şubat ihracat değerine ulaşıldığını ifade etti. Bakan Bolat, yaptığı konuşmada, gelecek aylarda cari açıktaki düşüşle kur üzerindeki baskının da azalacağını söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Şubat ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Konuşmasında, küresel ihracatın yüzde 4,5 seviyesinde olduğuna dikkat çeken Bolat, sözlerine şöyle devam etti:

2023 dünya mal ihracatındaki pazar payımız 2022’de yüzde 1,2’yken eylül sonu itibarıyla yüzde 1,06’ya yükseldi. Dünya Ticaret Örgütü 12 aylık veriyi bir hafta 15 gün veya 1 ay sonra açıklayacaktır: İnanın yüzde 1,06’nın da üzerine çıkacağız. Deprem yüzünden hesaplarımıza göre 6 milyar dolarlık net bir ihracat kaybımız oldu. Bu da olmamış olsaydı geçen yılı biz 262 milyar dolar ihracat ile kapatabilirdik.

TARİHİ REKOR

Ticaret Bakanı Bolat, ihracatın şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,6 artarak 21 milyar 86 milyon dolar olduğunu kaydederek, "Cumhuriyet tarihimizin en yüksek şubat ihracat değerine ulaştık" ifadelerini kullandı.

Yıllık ihracat rakamlarına dikkat çeken Bolat, "258,7 milyar dolara ulaştık, Aralık ayında bu rakam 255,8 milyar dolardı. Yani ilk iki ayda ekstradan 3 milyar dolar fazla ihracat başarısı gösterdi ihracatçılarımız" dedi.

Bakan Bolat'ın paylaştığı verilere göre; son 12 ay itibarıyla ithalat da 351,8 milyar dolara geriledi. Mayıs ayında ithalat 376,4 milyar dolarken 25 milyar dolarlık bir tasarruf yapıldı. 

"KURDAKİ BASKI AZALACAK"

Şubat sonu itibarıyla dış ticaret açığının 94 milyar dolar olduğunu belirten Bolat şöyle konuştu:

Mayıs ayında 122 milyar dolardan geldik. Yaklaşık 29 milyar dolar dış ticaret açığımızı 9 ayda azalttık. İhracatın ithalatı karşılama oranı 67,5'tan yüzde 73,6'ya yükseldi.

Aralık sonunda 45,2 milyar dolara gerilettik. Mayıs ayında 60,2 milyar dolardı. 13 Mart'ta cari açığı Merkez Bankası açıklayacak. Aralıkta 45,2 ile kapattık. Ocak cari işlemler tablosu açıklandığında 38-39'ları görebileceğiz. Şubat sonu cari açığı da 13 Nisan'da açıklanacak. 13 Nisan'da da 30 milyar doların biraz üzerinde cari açığımız gerilemiş olacak. Bunun anlamı şu: Döviz ihtiyaç noktasında bir baskı ortadan kalmış olacak ve döviz kuruna olan baskı da azalacak. 

İNGİLTERE MÜJDESİ

Almanya ve İngiltere'de önemli temaslar yapacaklarının ve yaklaşık 10 gün sonra bilgisini vereceklerinin bilgisini veren Bolat, "İngiltere ile müjdeli bir gelişmenin de kamuoyuna duyurusunu yapacağız" dedi.

İTHALAT RAKAMLARI

Bolat, makine ihracatının iyi gittiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Avrupa Birliği'nde (AB) 27 ülkenin ithalatı geçen yıl yüzde 16 düştü. Buna rağmen AB'ye ihracatımızı artırmayı başardık. İthalatta da alınan tedbirlerin etkisiyle ilk iki ayda altın ithalatı yüzde 75,5 azalışla 2,2 milyar dolar seviyesinde tutuldu. Enerji ithalatımızda yüzde 20'lik bir azalışla 12,5 milyar dolar oldu. Motorlu kara taşıtları ithalatımız ise 4,7 milyar dolara geriledi."

Türk lirası ile yapılan ithalatın sevindirici olduğunu belirten Bolat, bu kalemin yüzde 38’lik artışla 151 milyar liraya ulaştığını söyledi.

TİCARİ DENGE VURGUSU

Türkiye’nin AB’ye 17,1 milyar dolarlık ihracat yaptığını, AB’den ise 17,2 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini ifade eden Bolat, AB ile Türkiye arasındaki ticaretin dengeli olduğuna vurgu yaptı.

Bolat, hizmetler sektörünün de cari işlemler açığının kapanmasına katkı veren önemli bir sektör olduğunu bildirdi. Hizmetler sektöründe bu yılki ihracat hedefinin 110 miyar dolar olduğunu anımsatan Bolat, bakanlık bütçesinin yüzde 60’ını ihracatçılara verdiklerini söyledi.

Bakan Bolat, göreve geldiklerinden bu yana Türk Eximbank’ın sermayesinin 3 defa artırıldığına vurgu yaparak, "Eximbank geçen yıl ihracata 42 milyar dolarlık kredi desteği ve sigorta desteği sağlamıştı. Bu yılki hedefi 50 milyar dolar" dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...