İş’ten turizme özel şube ilave 1 milyar dolarlık kaynak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İş’ten turizme özel şube ilave 1 milyar dolarlık kaynak

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Finansman sorunu nedeniyle yenileme yatırımlarını erteleyen turizmciye İş Bankası’ndan kredi müjdesi geldi. Banka sektöre ayırdığı kredi hacmini 2 yılda 1 milyardan 2 milyar dolara çıkararak özel ihtisas şubeleri açacak. 13. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde konuşan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Sektöre ilave 1 milyar dolarlık kaynak tesis edeceğiz” dedi.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ - Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından bu yıl ‘Sürdürülebilir Turizm’ ana temasıyla düzenlenen Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin 13.’sü Türkiye İş Bankası’nın ana sponsorluğunda Antalya’da yapıldı. Turizmde geleceğin en önemli trendinin sürdürülebilirlik olduğunu ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, artık her 5 turistten 4’ünün tatillerini sürdürülebilir bir tatil beldesinde geçirmek istediğine işaret ederek, “Bugüne kadar 7.568 tesisimiz Birinci Aşama Belgesi, 634 tesisimiz ise Üçüncü Aşama Sertifikası almış bulunuyor. 809 tesisimizin de belgelendirme süreci devam etmektedir” dedi. 

10 AYDA 50 MİLYONU AŞTIK

İlk 10 ayda ziyaretçi sayısının 50,2 milyon kişiyi aştığını vurgulayan Ersoy “Yabancı turist sayısı 10 ayda, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,58’lik artış gösterdi. Turizm gelirlerinde ise ilk 9 ayda 42 milyar dolara ulaştık. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış elde ettik. Geçtiğimiz yıl sonunda kişi başı gecelik harcamayı 89 dolara kadar çıkardık. Bu yıl ise 100 dolar olarak tamamlamayı hedefliyoruz. Türkiye olarak turizmde artık dünyanın süper ligindeyiz. 2028’de çıtayı 100 milyar dolara çıkaracağız” açıklamasını yaptı.

2024-2025 YATIRIM YILI OLACAK

Türkiye’nin ikinci yüzyıl hikâyesinin önemli kilometre taşlarından birinin turizm olacağını ifade eden İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran da millî gelirden yüzde 5,1 pay alan turizm sektörünün 1,3 milyon kişiye istihdam oluşturduğunu anlattı. Aran, “Biz bugüne kadar sektöre ne kredi vermişsek bunu en azından iki katına çıkaracak hamleler yapacağız. Turizme yönelik 1 milyar dolarlık kredi bakiyemiz var. 1 milyar dolarlık kredi hacminin önümüzdeki iki yıllık süreçte 2 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz. Elimizi taşın altına koymakta kararlıyız. Sektöre ilave 1 milyar dolarlık kaynak tesis edeceğiz.  Türk bankaları genellikle sektöre teminat mektubu veriyor, onunla yurt dışından krediler kullanılıyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye’ye gelen yabancı para kaynağının artmasıyla teminat mektubuna ihtiyaç duymadan, yabancı para kredileri tekrar sektöre kullandırabileceğimiz bir döneme girebileceğimizi düşünüyoruz. 2024-2025 tam bir yatırım yılı olacak” diye konuştu. 

TURİZM KARTLA AL, SEZONDA ÖDE

Turizmcilerin hayatını kolaylaştıracak yeni adımlar atacaklarını kaydeden Aran, Antalya’daki kurumsal şubeyi Turizm İhtisas Şubesi hâline dönüştürecekleri bilgisini vererek şunları kaydetti: Banka bünyesinde Turizm Bankacılığı Bölümü kuracağız. Antalya’nın ardından Muğla, İstanbul, İzmir, Nevşehir’de de açacağız. Bu şubelerin odağı tamamen otel ve işletmeciler olacak. Buralarda sektörün ihtiyaçlarını bilen, sektör temsilcileriyle aynı dili konuşan çalışanlar bulunacak. Bu şubelerimiz sadece turizm sektörüne yönelik ürün ve hizmetler sunacak. Örneğin Turizm Kart gibi bir kredi kartı çıkaracağız. Ödeme periyotları turizmin gelir yapısına göre ayarlanacak. Şimdi ihtiyaçlarını satın alıp ödemeyi yüksek sezonda yapabilecekler.

İSPANYOL VE YUNANLAR "HER ŞEY DÂHİL"İ İZLİYOR

AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, DenizBank’tan sonra İş Bankası’nın kongrenin sponsoru olduğunu ifade ederek, “Birliğimiz için yeni yüzyılın en anlamlı iş birliği oldu” dedi. Antalya’ya gelen turist sayısının 15 milyonu aştığını ve 2024’te hedeflerinin 16 milyon turist olduğunu anlatan Kavaloğlu, İspanya ve Fransa’yı rekabet edilecek ülke olarak seçtiklerini belirtti. Kavaloğlu, İspanyollar ile Yunanların ‘her şey dâhil’ sistemini gelip izlediğini söyledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...