Karadeniz gazı mayısta evlerde

- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı Melih Han Bilgin, Karadeniz gazının mayıs ayının ilk yarısında evlerde kullanılmasının hedeflendiğini söyledi. İlk fazda günlük 10 milyon metreküp doğalgaz üretimiyle hane halkının ihtiyacı karşılanacak.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Karadeniz’de keşfedilen 1 trilyon dolar değerindeki 710 milyar metreküp doğalgaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 20 Nisan’da yapılacak törenle karaya getirilecek. Yerli gaz için geri sayım sürerken, gazın karaya ulaşacağı Filyos Doğalgaz İşleme Tesisinde gazetecilerle bir araya gelen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Han Bilgin, yerli gazın, mayıs ayının ilk yarısında evlere ulaşacağını söyledi.

Bu tür devasa projeler için siyasi istikrar ve iradenin önemli olduğuna dikkat çeken Bilgin, gazın sisteme verilmesinin siyasi gerekçeler sebebiyle öne alındığı iddialarına ilişkin “2022’de Türkiye’nin enerji ithalatı 92 milyar dolar. Yuvarlak hesapla 100 milyar dolar. Biz erken teslim ettiğimiz her ay, her hafta, her gün bu 100 milyar doları aşağı çekme fırsatımız var. Benim için doğru soru ‘Niçin geçen ay bitirmediniz?’ olmalıydı” dedi.

FAZ-2’DE İHTİYACIN YÜZDE 40’I 

Projenin ilk fazında günlük 10 milyon metreküp doğalgaz üretimiyle hane halkının ihtiyacı karşılanacak. Bilgin “Birinci fazda yüzde 15 ile başlayıp artarak yüzde 40’a kadar çıkacak. Faz-2 ile Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayacağız. Geçtiğimiz yılın ithalatı 100 milyar dolar. Yüzde 40 dediğimizde 40 milyar dolardan bahsediyoruz. Cebimizden çıkmayıp cebimize giren bir 40 milyar dolar aslında” diye konuştu.

Projenin maliyetini hesapladıklarını ifade eden Bilgin “Mega-yatırımların geri dönüş süreleri bir seneden azdır. Yaklaşık bir yılda kendisini amorti edecek” dedi. Öte yandan, Karadeniz gazının karaya ulaşması için sembolik bir saat seçildi. Gazın, ‘2023’ü temsilen, 20 Nisan’da saat 20.23’te karaya ulaştırılacağı öğrenildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...