Karadeniz ve Doğu Anadolu'da yeni rezerv heyecanı: Bakü ve Rus petrolüne eşdeğer...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Karadeniz ve Doğu Anadolu'da yeni rezerv heyecanı: Bakü ve Rus petrolüne eşdeğer...

Ekonomi Haberleri

Gümüşhane Üniversitesi akademisyenleri, Karadeniz'de petrol rezervi potansiyeli olan bölgede inceleme yaptı, su yüzeyindeki sızıntıları işaret etti. Bölgede petrolün kokusunun dahi alındığını belirten uzmanlar, Erzincan'da da çalışmalar yapacaklarını ve bu bölgedeki petrolün ise Bakü ve Rus petrollerine eşdeğer olduğunu ifade belirttiler.

Son yıllarda enerji alanında büyük atılımlar yapan Türkiye, karada ve denizde petrol arama çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda çalışmalar yürüten akademisyenler, birçok ilde çalışmalar yapıyor. Gümüşhane Üniversitesi akademisyenleri de Bayburt için harekete geçti.

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nafiz Maden ve Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Enver Akaryalı, MTA tarafından 1926 ve 1930’lu yıllarda Bayburt’un Aşağı Çimağıl köyünde yapılan petrol arama çalışmalarını derinleştirerek çarpıcı sonuçlara ulaştı.

SU YÜZEYİNDE PETROL SIZINTILARI VAR

Bölgede daha önce de petrol sızıntılarıyla ilgili yöre sakinlerinin talepleri olduğunu anlatan Prof. Dr. Nafiz Maden, Aşağı Çimağıl köyüne giderek yaptıkları çalışmalar neticesinde su yüzeyinde petrol sızıntılarını gözlemlediklerini ve petrol kokusunun bile hissedilebildiğini söyledi.

Bölgede Türkiye Petrolleri (TP) tarafından kapsamlı jeolojik ve 2-3 boyutlu sismik çalışmaların yapılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Nafiz Maden, çalışmalar sonucunda petrolün yüzeye çıkarılabileceğini dile getirdi.

Karadeniz ve Doğu Anadolu'da yeni rezerv heyecanı: Bakü ve Rus petrolüne eşdeğer...

"YER ALTINDAKİ REZERVUARDAN PETROL SIZIYOR"

Bölgede petrolün kokusunun bile hissedilebildiğini söyleyen Prof. Dr. Nafiz Maden, "Geçtiğimiz günlerde Bayburt ili merkeze bağlı Aşağı Çimağıl ve Orta Çimağıl köylerindeki sahalarda jeofizik ve jeolojik yüzey çalışmaları yapmak üzere Prof. Dr. Enver Akaryalı ile birlikte bölgeye gittik. Çünkü 1926 ve 1930’lu yıllarda bölgede yapılan petrol ihbarları üzerine MTA’nın çalışmaları vardı. MTA yaptığı çalışmalarda bu bölgede petrol sızıntısının olduğunu fakat bölgede petrol içerecek herhangi bir rezervuar kapanın olmadığını söylediler. Fakat biz yaptığımız çalışmada raporda bahsedildiğinin aksine farklı jeolojik yaşlara ait farklı yapıların olduğunu gözlemledik" dedi.

"Burada bir fay hattı mevcut ve yer altındaki rezervuardan petrol bu bölgede sızıyor" diyen Maden, şu ifadeleri kullandı: "Bizim bu çalışmayı yapmaktaki amacımız şuydu; Bu bölgede TPAO’nun daha önce herhangi bir 2 boyutlu, 3 boyutlu sismik çalışması yok. Buraya TPAO’nun mühendislerini ve deneyimli uzmanlarını davet ederek detaylı çalışmalarla buranın petrol potansiyelinin ortaya koyulmasını amaçladık.

"PETROLÜN KOKUSUNU DAHİ HİSSEDEBİLİYORSUNUZ"

Biz bölgeye gittiğimizde su üzerinde küçük sızıntılar olduğunu gördük. Daha detaylı çalışmalarda kaynağa yakın alanlarda daha büyük sızıntılar olduğunu gözlemledik. Hatta o bölgede petrolün kokusunu dahi hissedebiliyorsunuz, uzman olmanıza gerek yok. Dolayısıyla burada petrolün varlığını ortaya çıkarabilmek için nihayetinde bir sismik çalışma ve bunun sonucunda sondaj çalışmasıyla petrolün yüzeye çıkarılması gerekiyor."

BAKÜ VE RUS PETROLLERİNE EŞDEĞER

Erzincan’da da petrol sızıntılarıyla ilgili çalışmalar yapacaklarını aktaran Prof. Dr. Maden, "Erzincan ili, Çayırlı ilçesindeki petrol sızıntılarının aslında Bakü ve Rus petrollerine eşdeğer olduğuna yönelik raporlar hazırlanmış. Dolayısıyla bu bölgede sondaj yapılıp petrolün çıkarılması neticesinde Rus petrolüne eşdeğer bir petrol çıkarabileceğini, bölgedeki insanların ve şehirlerin bundan faydalanabileceği ile ilgili raporlar yayınlanmış. Bu da bizim şevk noktamız oldu. Bahsedilen bölgeler ile ilgili çalışmalarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz" diye konuştu. (Kaynak: İhlas Haber Ajansı)

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...