Kazakistan’daki kaos, Türk şirketlerini etkilemeyecek

Kazakistan’daki kaos, Türk şirketlerini etkilemeyecek

EKONOMİ Haberleri

Kazakistan’da yaşanan karışıklık, Türk şirketlerinin durumunu akla getirdi. Başta inşaat olmak üzere gıdadan havacılığa kadar birçok alanda faaliyet gösteren Türk şirketlerinin yerel ortaklı iş yapılarıyla kaos ortamından etkilenmemesi bekleniyor.

Kazakistan’da akaryakıt zamlarının ardından çıkan siyasi kaos ülkede faaliyeti olan Türk şirketlerin durumunun ne olacağı sorusunu akla getirdi. Yaşanan protestolar sonrası hükûmet istifa ederken ülkede OHAL ilan edildi, bütün banka operasyonları da askıya alındı. Kazakistan’da yaşanan kaosun Türk şirketlerini fazlaca etkilemeyeceği ifade ediliyor. Ülkede havacılıktan finansa, inşaattan gıdaya kadar birçok Türk şirket faaliyet gösteriyor. Türk şirketlerin ortakları arasında Kazak şirketler de olduğu için kaos ortamından fazlaca olumsuz etkilenmeleri beklenmiyor. İşte ülkede faaliyet gösteren o firmalar:

ALARKO HOLDİNG
Alarko Holding’in işleri içinde Kazakistan’ın payı yüzde 36 seviyesinde. Şirket, Big Almaty Ring Road Otoyolu Projesi’ni Makyol ve SK-KEC ile ortak sürdürüyor. Proje içerisinde Alarko Holding’in payı yüzde 33,4 seviyesinde.

Kazakistan’daki kaos, Türk şirketlerini etkilemeyecek

TEKFEN
Ülkede faaliyet gösteren inşaat şirketlerinden biri olan Tekfen’in Kazakistan’da kalan proje miktarı 369 milyon dolar seviyesinde. Şirket, FGP Geçici İnşaat Tesisleri, NCOC tesislerinde tadilat inşaat hizmetleri ve Kuyubaşı Basınç Yönetim Projesi, İnşaat, Mekanik, Elektrik ve Enstrüman Montajı ile üç proje sürdürüyor.

ENKA
Enka İnşaat, Kazakistan’da 411 milyon dolar ile toplam iş yükünün yüzde 11,4’ünü sağlıyor. Mayıs 2018’de imzalanan projenin Nisan 2022’de sona ermesi bekleniyor.

TAV
Ülkenin toplam yolcu trafiğinin yarısı ve kargo trafiğinin yüzde 68’inin yapıldığı Almatı Havalimanı’nı TAV işletiyor. Şirketin Almatı operasyonlarının 12,5 milyon avro katkıyla TAV için önemli gelir kaynaklarından biri olduğu görülüyor.

COCA COLA İÇECEK
Gelirlerinin yüzde 15’ini Kazakistan’dan elde eden Coca Cola İçecek de ülkede faaliyet gösteren Türk firmalar arasında yer alıyor. Şirket ülkede gazlı içecekler pazarında ilk sırada. Şirketin bu yıl ülkede satış hacmi yüzde 15 arttı.

ÜLKER
Kazakistan, Ülker’in üretim yaptığı dört ülkeden biri olarak öne çıkıyor. Şirket, ülkede bisküvi, çikolata ve kek üretimi yapıyor. Mevcut durumda şirketin üretiminin yüzde 89’u Türkiye’de iken Kazakistan’ın üretimdeki payı yüzde 2 civarında bulunuyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...