Kentsel dönüşümde Zeytinburnu örneği: Dönüşen mutlu, direnen bin pişman

- Güncelleme:
Kentsel dönüşümde Zeytinburnu örneği: Dönüşen mutlu, direnen bin pişman

Ekonomi Haberleri

Muhalefetin yıllardır taş koyduğu Zeytinburnu kentsel dönüşüm projelerinin önemi şimdilerde daha iyi anlaşıldı. CHP’li ilçe başkanlığı 2010’dan bu yana, ‘rantsal dönüşüm’ dediği projeleri durdurmak istedi, eylemler yapıldı, afişler dağıtıldı… Bazı hak sahipleri dönüşüme yanaşmazken binası yenilenenler bugün rahat bir şekilde yastığa başını koyuyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Türkiye 6 Şubat tarihinde deprem gerçeği ile bir defa daha yüzleşti. Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen çifte depremlerde binlerce vatandaşımızı kaybettik. Kentsel dönüşümün önemi, yaşanan depremlerle yeniden gündeme geldi. Beklenen İstanbul depremi ise kafalarda soru işaretleri oluşturmaya başladı.

AK Parti hükûmeti uzun yıllardır kentsel dönüşüm projelerine destek verirken, muhalefet ise ‘rantsal dönüşüm’ ‘yeşili katlediyorlar’ söylemleri ile bu projelere sürekli karşı çıktı.

İstanbul’da riskli bölgeler arasında yer alan Zeytinburnu, bunun en açık örneği olarak kayıtlara geçti. İlçede uzun yıllardır eski yapıların dönüşümü devam ederken, CHP’liler bu projeleri durdurmak adına birçok adım attı; eylemler düzenledi, protestolar yapıldı, afişler dağıtıldı… CHP’nin söylemlerine uyarak kentsel dönüşümü kabul etmeyenler şimdi pişman, yeni yapılarda oturanlar ise “güvendeyiz” diyor.

Kentsel dönüşümde Zeytinburnu örneği: Dönüşen mutlu, direnen bin pişman

“ENGELLERE RAĞMEN BAŞARIYI YAKALADIK”

Zeytinburnu’nda 5 ayrı bölgede kentsel dönüşüm uygulamalarının devam ettiğini belirten Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy “İlçede başlanan ve başlanacak olan kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, yaklaşık 85 bin metrekarelik alanda 1.500’e yakın bağımsız bölüm dönüşümünün tamamlanmasını planlıyoruz” dedi. Kentsel dönüşüm projelerini rant odaklı gören bazı kesimlerin zamanında bu işlere karşı çıktığını ifade eden Arısoy “İlçemizin birinci önceliği bu. Beton ömrünü tamamlamış binaların dönüşmesi gerekiyor. Bu ‘uçağın havada ikmal yapmasına’ benziyor. Geliştirdiğimiz kentsel dönüşüm projeleri başarıyı yakaladı. İnsanlarımız artık daha güvenli binalarda yaşıyor” diye konuştu.

Kentsel dönüşümde Zeytinburnu örneği: Dönüşen mutlu, direnen bin pişman

DÖNÜŞÜM HIZLA DEVAM EDİYOR

Zeytinburnu’nda 160 konut ve 55 iş yerinin dönüşümünü kapsayan Beştelsiz kentsel dönüşüm projesi hızla devam ediyor. 330 konut ve 104 iş yerinin bulunduğu Merkezefendi kentsel dönüşüm projesi onaylanırken 281 konut ve 97 iş yerini kapsayan Telsiz kentsel dönüşüm projesinin ihalesi yapıldı. 288 konutu kapsayan Çırpıcı kentsel dönüşüm projesinde ise inşaat başlıyor.

SAĞLAM VE GÜVENLİ KONUTLARA SAHİBİZ

Zeytinburnu’nda 1974 yılında yapılan İETT Blokları kentin en sorunlu alanıydı. 10 blok yıkılarak yerine 482 yeni daire inşa edildi. İETT Blokları hak sahibi ve yöneticisi Yüksel Sönmez, kentsel dönüşüm ile binaların yenilenmesinin çok önemli olduğunu belirterek “Kat karşılığı sözleşme yapmamız için kat malikleri 252 adet daire 10 yönetici arkadaşıma yetki verdi. Arkadaşlarım gece gündüz çalıştı. Bazıları kabul etmedi. Projeye karşı çıkanlar da oldu, ancak çok şükür ki artık sağlam ve depreme dayanıklı konutlara kavuştuk” dedi.

NE DEMİŞLERDİ?

CHP Zeytinburnu İlçe Başkanı Metin Doğan, 2016 yılında, Zeytinburnu’ndaki kentsel dönüşümlerin zararı ile ilgili bir toplantı gerçekleştirmişti. O dönemde projelerin durdurulması gerektiğini belirterek “Kent haydutlarına karşı halkın yanındayız” açıklamasında bulunmuştu. Doğan toplantıdaki konuşmasında “Rant insanların gözünü kör etmiş. Yapılan her imar planında yeşimiz daha azalıyor. Kent yağmacılarına dur demeli” açıklamasında bulunmuştu.

İLGİNÇ BİR HİKAYE

Zeytinburnu’nda dönüşüm projelere ile ilgili ilginç hikâyelere de rastlanıyor. Cevizlibağ’da oturan bir aile, karşı komşusuna kin besliyor ve belediyeye ‘kolon kestiler, bu bina çürük’ şikâyeti yapıyor. Belediye ekipleri gelerek binayı kontrol ediyor. Tüm apartman sakinleri güvenli yerlere kiraya çıkarılıyor. Belediye işleri hızla yürütüyor ve kaba inşaatı tamamlıyor. Şikâyet eden kişi ise hâlâ binasının incelenmesini bekliyor. Gazetemize bu ihbarı yapan kişi “İyilikten maraz değil, ama kötülükten güzellik doğdu” diyerek durumu özetliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...