Konutta kredi çıkmazı: Taksit ödemesi 60 bin TL'yi aştı! Bankalar beyaz yakalılara öncelik veriyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Konutta kredi çıkmazı: Taksit ödemesi 60 bin TL'yi aştı! Bankalar beyaz yakalılara öncelik veriyor

Ekonomi Haberleri

Konutta finansmana erişim zorluğu giderek zorlaşıyor. Kredi faizleri yüzde 34’ü aşarken, kredi kullanımı en düşük seviyede kaldı. Taksit ödemeleri 60-70 bin TL'yi bulurken, bankalar giderek beyaz yakalılara öncelik vermeye başladı.

Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında parasal sıkılaştırma adımları sonrasında konut kredisi faizleri yüzde 10,1 puan artışla yıllık yüzde 34,09’a ulaştı. Son 5 yılın en yükseğine çıkan konut kredisi faizleri, kredi kullanımına negatif yansıdı. BDDK verilerine göre faizler yükseldikçe, konut kredisi kullanımı yüzde 0.2'lik artışla yerinde saydı.

KONUT KREDİSİ TAKSİDİ 60-70 BİN TL'Yİ BULDU

Dünya gazetesinde yer alan habere göre sektör temsilcileri, bankaların kredi verirken çok seçici davrandığını, konut kredisinde faizlerin yüzde 3 seviyesini bulduğuna işaret ediyor. Sektör temsilcileri, “Ekspertiz değeri 5 milyon liralık bir konutta bulunabilecek rakam 1-2 milyon lira. O nedenle cebinde 3 milyon lira peşinatın hazır olması gerekiyor. Kredinin yüzde 20’sine ancak bulabiliyor. Ortalama 2 milyon lira bir kredide aylık taksit 60-70 bin lira. Şu anda inşaat firmaları da tüketiciler de krediye erişimde zorlandığını için satışları etkiliyor. Böyle devam ederse yıl sonunda pazarda en az yüzde 30 daralma kaçınılmaz olur" ifadelerini kullandı.

KREDİ SKORU YÜKSELERE ÖNCELİK

Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, maliyetlerin arttığı ortamda kredi verirken bankalar da daha seçici davranıyor. Kredilerde aylık ortalama geliri 40 bin lira ve üzerinde olan, gelir düzeyi yüksek, hatta beyaz yakalı, kredi skoru yüksek ve düzenle ödeme yapan başvurulara bakılıyor.

Kaynak: Dünya gazetesi

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...