Kırmızı etin maliyet iki yılda yüzde 200 arttı

- Güncelleme:
Kırmızı etin maliyet iki yılda yüzde 200 arttı

Ekonomi Haberleri

Yılbaşından bu yana kırmızı ete gelen zam yüzde 100’e yaklaşırken, zamların nedeni tartışılıyor. Tüketici et fiyatlarından şikâyet ederken, üretici de girdi maliyetlerinden yakınıyor.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, zamların nedeninin maliyetlerde son iki yılda yaşanan yüzde 200’lük artışlar olduğunu söyledi.

Tunç “İki yıldır kırmızı et fiyatları yerinde sayıyordu. Her şeye zam gelmesine rağmen ete zam gelmemişti. Birçok maliyet kalemi arttı. Örneğin; asgari ücret, iki yıl önce 2.825 liraydı, bugün 8.500 lira. Yem, saman ve hayvansal ilaç fiyatları, iki yılda yüzde 200 zamlandı. Et fiyatının iki yıldır artmaması sonucunda, bugün karşımıza böyle bir tablo çıktı.

Öte yandan, aracıların ve marketlerin de fiyat artışlarında etkileri var” dedi. Fiyat artışlarının üreticiye, besiciye mâl edilmesinin kendilerini üzdüğünü ifade eden Tunç “Üretimi gece-gündüz devam ettirebilmek için çaba sarf ediyoruz. Elbette bunun karşısında bir şey kazanmak istiyoruz, kazanmalıyız da. Burada bir emek var. Ancak üretici, bu işin en son halkası. 100 hayvanı olan besici, bu 100 hayvanını sattığında, bunların yerine 100 tane koyabilmenin derdinde. Fiyat artışları; üreticiyle alakalı değil, maliyetlerin artışlarıyla alakalı” diye konuştu. Et fiyatının nasıl düşeceğiyle ilgili de konuşan Bülent Tunç “Et fiyatlarının düşmesinin yolu, üretimdir. Üretimi artırmalıyız. Üretim artarsa maliyetler ve fiyatlar açısından böyle şok çıkışlar olmaz” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...