Memur, emekli ve asgari ücret zam oranı için kritik veri! Gözler yarın saat 10.00'da, TÜFE beklentileri belli oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Memur, emekli ve asgari ücret zam oranı için kritik veri! Gözler yarın saat 10.00'da, TÜFE beklentileri belli oldu

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Memur, emekli ve asgari ücretli milyonlarca kişi yıl sonunda yapılacak zammı merakla beklerken, zam oranını etkileyecek yeni ipucu yarın saat 10:00'da belli oluyor! Gözler TÜİK tarafından açıklanacak Kasım ayı enflasyon rakamlarına çevrilirken, ekonomistler TÜFE beklentilerini açıkladı.

Memuru, emeklisi, asgari ücretlisi... Temmuz ayında aldıkları maaş enflasyon karşısında eriyen milyonlarca kişi yıl sonunda maaşlarına yapılacak zam oranını merakla bekliyor. Asgari ücret için süreç başlarken, memur ve emekli maaşları Ocak ayında belli olacak. Bunun için 6 aylık Tüketici Enflasyon (TÜFE) verilerinin açıklanması gerekiyor. Yıl sonu enflasyonu için Orta Vadeli Programa ve Merkez Bankası beklentilerini açıklarken, gözler TÜİK tarafından açıklanacak Kasım ayı verilerine çevrildi. Peki 6 aylık enflasyon farkı ne zaman belli olacak? Ekonomistlerin beklentileri neler? Memur, emekli ve asgari ücretli için masadaki zam oranı yüzde kaç? İşte ayrıntılar...

MEMUR, EMEKLİ VE ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN KRİTİK VERİ

SSK, Bağ-Kur, memur ve memur emeklisinin maaşları 6 ayda bir TÜİK tarafından açıklanan 6 aylık enflasyon rakamlarına göre belirleniyor. Memur ve memur emeklisinin maaşına aynı zamanda toplu sözleşme ile belirlenen oranda ilave artış yapılıyor. Enflasyon rakamları aynı zamanda asgari ücretin belirlenmesi için önemli bir kriter olarak ele alınıyor.

GÖZLER YARIN SAAT 10:00'DA

TÜİK, 3 Aralık tarihinin Pazar güne denk gelmesi nedeniyle enflasyon rakamlarını 4 Aralık Pazartesi günü yani yarın saat 10.00'da Kasım ayı TÜFE ve ÜFE istatistiklerini açıklayacak.

Memur, emekli ve asgari ücret zam oranı için kritik veri! Gözler yarın saat 10.00'da, TÜFE beklentileri belli oldu

EKOMİSTLERİN BEKLENTİLERİ NE?

Anadolu Ajansı Finans tarafından yapılan anketin sonuçları belli oldu. Ankete göre katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 68,01 iken, bu anket döneminde yüzde 67,23 oldu. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 45,28 iken, bu anket döneminde yüzde 43,94 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 25,82 ve yüzde 25,09 oldu.

Reuters'ın 11 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette, TÜFE’nin kasım ayında aylık yüzde 3.9 artması, yıllık TÜFE'nin ise, sınırlı artış kaydederek yüzde 63 olması bekleniyor. Kasım ayı için, yıllık enflasyon tahminleri yüzde 61.6 ila yüzde 64.1 arasında değişiyor. Aylık enflasyonda tahminler yüzde 3 ila yüzde 4.6 bandında yer alırken ekonomistler, gıda fiyatlarının yanı sıra konutta doğalgaz kullanımının da TÜFE'ye etki edeceğini söyledi. Enflasyon ekimde yüzde 3,43 artış göstermiş, yıllık ise yüzde 61.36 olarak hesaplanmıştı.

Memur, emekli ve asgari ücret zam oranı için kritik veri! Gözler yarın saat 10.00'da, TÜFE beklentileri belli oldu

4 AYLIK ZAM ORANI BELLİ OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Kasım ayında açıkladığı enflasyon rakamlarına göre verilere göre maaşlara yapılacak zam için 4 aylık enflasyon farkı belli oldu. Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için yüzde 9,09, Eylül ayında yüzde 4,75, Ekim ayında ise yüzde 3,43 oldu. oldu. Ekim ayı enflasyon rakamları sonrası refah payı hariç 4 aylık emekli ve memur zam oranı da böylece netleşmiş oldu. Buna göre 4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 29,40, enflasyon farkı dahil 4 aylık memur zammı ise yüzde 40,39 oldu.

MAAŞLARA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Merkez Bankası tarafından yıl sonu en düşük enflasyon oranı beklentisi yüzde 65, en yüksek enflasyon oranını ise yüzde 68 olarak açıklandı. Bu oranla Orta Vadeli Programda yer alan oranı yakalanmış oldu. Yüzde 65’lik oranın gerçekleşmesi ön görüldüğünde, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 37,76 oranında, Memur ve emekli memur maaşları ise yüzde 49,45 oranında artış olacak.

Merkez Bankası’nın en yüksek tahmini olan yüzde 68 oranındaki enflasyonun gerçekleşmesi halinde ise SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 40,28, memur ve emekli memur maaşlarına yüzde 50'yi aşan zam yapılacak.

En düşük memur maaşı evli ve 2 çocuklu bir çalışan için 22 bin 17 liradan 33 bin 351 liraya en düşük memur emeklisi maaşı da 9 bin 876 liradan 14 bin 960 liraya yükselecek. 

Emekli aylıklarında yeni bir düzenleme yapılarak 6 aylık enflasyon oranının üzerinde bir artış yapılması ön görülüyor. En düşük emekli aylıklarının bu doğrultuda 10 bin lirayı geçmesi bekleniyor.

Asgari ücrete ise 15 bin TL ila 17.100 TL arasında zam yapılması bekleniyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...