Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor! Bütün borçlar siliniyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor! Bütün borçlar siliniyor

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yeni yıl ile birlikte birçok düzenlemede değişikliğe gidildi. Bu değişikliklerden en merak uyandıranı ise borç affı oldu. Milyonlarca kişi borçların ne zaman af olacağını araştırırken güzel haber geldi. Borçlular için af düzenlemesi, TBMM'nin yeniden çalışmalara başlamasıyla bir kez daha gündeme getirildi. Peki borç affı ne zaman çıkacak? Hangi borçlar silinecek? İşte detaylar haberimizde…

Milyonlarca vatandaşın beklediği o haber geldi. TBMM çalışmaları kapsamında, GSS prim borcu bulunan vatandaşlara af imkânı getirildi. Artık o borçlar tek kalemde silinecek. 

Torba Kanun tasarısıyla birlikte maddelerin yasalaşmasıyla birlikte, gecikme cezası ve gecikme zammı gibi borçlar silinmeye hazırlanıyor. 1 Ocak 2012 tarihinde GSS’de yapılan değişiklikle prim ödeme zorunluluğu getirilmişti. Atılan bu adımla birlikte kapsam dışında kalanlar, çalışmayanlar ve çalışanlar olmak üzere üç grup oluştu. Sigortalı çalışanlar, kendi primlerini dışarıdan ödemeleri durumunda her ay sigorta borcuyla karşı karşıya kaldı.

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor! Bütün borçlar siliniyor

Aylık gelirin, asgari ücretin üçte birini aşarak gelir testinin belirlenmesiyle, her ay ilgili ay üzerinde asgari ücretin GSS prim hesabında borç oluşur. GSS primlerinin birikmesiyle, borçlarını zamanında ödemeyen vatandaşlara icra veya haciz talepleri başlatılır.

MİLYONLARCA KİŞİNİN BEKLEDİĞİ HABER GELDİ! O BORÇLAR SİLİNECEK 

Atılan adımlar sonrası milyonların beklediği haber geldi. 1 Ocak 2014 tarihinde GSS prim borcu bulunanlar için af düzenlemesi getirildi. GSS primlerindeki gecikme cezası ve gecikme zammı iptal edileceği belirtildi.

GSS BORCU NEDEN OLUR?

Aylık gelirin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit edilir ancak gelir testi yaptırılmadığında her ay ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3’ü tutarında GSS prim hesabına borç yazılır. Bu nedenle de GSS prim borcu birikir.

GSS borcunu zamanında ödemeyenlerden, SGK icra veya haciz yoluyla borcu talep edebilir. Eğer borcun yalnızca bir kısmı ödenirse sağlık hizmetlerinden faydalanılamaz.

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor! Bütün borçlar siliniyor

GSS BORCU NASIL SORGULANIR?

GSS borç sorgulama işlemini internet üzerinden T.C. kimlik numarası ile gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet üzerinden “GSS Sorgulama” sayfasına girdikten sonra tescil ve borç sorgulama işlemi yapılmaktadır.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...