Orta gelirliye kredi desteği yürürlükte

- Güncelleme:
Orta gelirliye kredi desteği yürürlükte

Ekonomi Haberleri

Orta gelirliye konut desteği kapsamında uygun fiyatlı kredi desteği sağlanmasına yönelik yasal altyapının detayları belli oldu.

HABER MERKEZİ ANKARA -   Yeni Konut Finansmanından 18 yaş ve üzerindeki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler yararlanabilecek. Kendisi, eşi veya 18 yaş altındaki çocuklarının konut tapusu sahipliği bulunanlar uygulamadan faydalanamayacak.

Arsa, dükkân gibi herhangi bir gayrimenkulü olanlar ise uygulamadan yararlanabilecek. Başvuranların, konut finansman başvuru tarihinden itibaren son 1 yıl içerisinde yurt içinde en az 270 gün sosyal güvenlik primi ödemiş olmaları gerekecek. Evin alınacağı ilde bir yıl ikamet şartı aranacak. Ayrıca alınan konut 5 yıl süreyle satılamayacak. Henüz başlamamış veya yapımı devam eden projelerden konut edineceklere katkı sağlanabilecek.

Sıfır ev almak isteyenler için 15 yıl vade, 5 milyon liraya kadar kredi verilecek. Programda, İstanbul 1’inci bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla, 2’nci bölge, bunların dışındaki iller de 3’üncü bölge olarak değerlendirilecek. Konut değeri ve konutun satış tutarı 1’inci bölge için 9 milyon lirayı, 2’nci bölge için 5 milyon lirayı, 3’üncü bölge için 3 milyon lirayı geçemeyecek.

Azami finansman tutarları konut değerinin yüzde 90’ını geçmemek üzere, 1’inci bölge için 5 milyon lira, 2’nci bölge için 3 milyon lira, 3’üncü bölge için 2 milyon lira olacak. Kredi faiz oranları ise 2 milyon liraya kadar yüzde 0,69, 2-4 milyon lira arasında yüzde 0,79, 4-5 milyon arasına ise yüzde 0,99 olarak uygulanacak. Karar kapsamında konut finansman katkılarından yararlanmak üzere bankalara başvuracak kişilerin azami net hane gelirleri birinci bölge için aylık 80 bin lira, ikinci bölge için 65 bin lira ve üçüncü bölge için 45 bin lira olacak. 

BDDK, LİMİTLERİ GÜNCELLEDİ

BDDK, daha önce 2 milyon lira ve altında olan konutlar için belirlediği yüzde 90’a kadar kredi kullanım sınırını 5 milyon lira ve altında olan konutlar şeklinde güncellerken, bu konutlar için enerji sınıfına göre değerin yüzde 80 ile 90’ı arasında azami kredi kullanılabilecek. 5-10 milyon TL arasındaki konutlarda enerji sınıfına göre yüzde 70-80 arasında kredi kullanılabilecek. Daha önce 10 milyon TL üzerinde birinci el konutlar için kredi kullanımı söz konusu olmazken, yeni düzenlemeyle 10-20 milyon TL arasında değeri olan ilk el konutlarda azami kredi tutarı enerji sınıfına göre yüzde 60-70 arasında değişecek. 20 milyon TL’yi aşan ilk el konutlar için ise yüzde 50-60 azami kredi tutarı uygulanabilecek. Değeri 1 milyon TL’nin altında kalan ikinci el konutlarda azami kredi tutarı yüzde 90 olacak. 1-2 milyon TL’ye sahip ikinci el konutlarda azami kredi tutarları enerji sınıflarına göre yüzde 60-70 arasında değişecek. 2-5 milyon TL arasındaki ikinci el konutlarda ise azami tutar yüzde 50-60 arasında farklılık gösterecek. 5-10 milyon TL arasındaki ikinci el konutlarda azami kredi tutarı maktu olarak belirtildi. A enerji sınıflı evlerde 3 milyon TL, B enerji sınıflı evlerde 2,75 milyon TL, diğer evlerde 2,5 milyon TL kredi kullanılabilecek. Değeri 10 milyon TL’yi aşan ikinci el konutlar için kredi kullandırılmayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...