ÖTV kalksın, taksit artsın: Beyaz eşya sektörü 'şartlar eşitlensin' diyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ÖTV kalksın, taksit artsın: Beyaz eşya sektörü 'şartlar eşitlensin' diyor

Ekonomi Haberleri

Beyaz eşyada yılın ilk 9 ayında ihracat aynı kalırken, iç pazar yüzde 5 daraldı. En büyük rakip ülke olan Çinli üreticilere göre iki kattan fazla enerji maliyetleri olduğunu, AB’den de daha pahalı enerji kullandıklarını ifade eden TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, ‘şartlar eşit olursa’ ihracattaki başarının artacağını kaydetti. Dinçer, iç piyasada canlılık için ise ÖTV’nin kaldırılmasını, taksit sayısının da artırılmasını talep etti.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, 2022’nin ilk 9 ayında altı ana ürün grubunda ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine değişmezken, iç satışlar yüzde 5 azaldı. Üretimde Ocak-Eylül döneminde yüzde 4 gerileme olurken, eylülde yüzde 3 artış yaşandı.

Eylülde ihracatın yüzde 4 arttığına, iç satışların ise geçen yıl ile aynı seviyelerde seyrettiğine işaret eden TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, en büyük rakip ülke olan Çin’e göre Türkiye’nin iki kattan fazla enerji maliyeti olduğunu, AB’den de daha pahalı enerji kullandıklarını, şartlar eşit olursa ihracattaki başarının daha artacağını söyledi.

Türkiye’nin dünya beyaz eşya üretiminin yüzde 7’sini karşıladığını ve beyaz eşyada dünyanın en büyük ikinci üreticisi konumunda olduğunu ifade eden Dinçer, ilk sıradaki Çin’in üretimdeki payının yüzde 54 olduğunu, Çin’den daha fazla pazar payı alabileceklerini kaydetti.

ÇİN AGRESİFLEŞECEK

Beyaz eşya sektörünün ihracat potansiyelinin çok yüksek olduğunu ancak Çin’e karşı dezavantajları olduğunu anlatan Dinçer, iç piyasası daralan Çin’in önümüzdeki dönemde çok daha agresif olacağına işaret etti. Sektörün 4,5 milyar dolar ihracat yaptığını, 4 milyar dolar cari fazla verdiğini vurgulayan Dinçer, cari fazla veren sektörlerin ihracat kredilerine daha uygun maliyetle ulaşması gerektiğini ifade etti.

İç pazarlarda daralma yaşandığını anlatan Dinçer, beyaz eşyada yüzde 6,7 olan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) kaldırılmasını talep etti. “Rakip olduğumuz ülkelerde böyle bir ÖTV yok” diyen Dinçer, iç piyasada canlılık için taksit sayılarında da artış istedi ve ekledi: Devletimiz bizim rakip olduğumuz ülkelerle şartları eşitlesin. Ekstradan bir avantaj istemiyoruz.

A SINIFI B'YE GÖRE 600 TL ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özkadı, 514 litrelik bir A sınıfı buzdolabının B sınıfına göre yüzde 75’lik enerji tasarrufu sağladığını, bunun da yıllık en az 600 TL’lik tasarrufa denk geldiğini söyledi.

Beyaz eşya sektörünün maliyetlerinin önemli bir kısmını yassı çeliğin oluşturduğunu dile getiren TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yavuz da “Türkiye’deki sıcak sac üretimi sektörün talebini karşılayacak miktarda değil. Bu ürün özelinde alınan anti-damping kararı beyaz eşya sektörü dâhil olmak üzere tüm imalat sanayiini olumsuz yönde etkiliyor. Temel girdilerimizden biri olan yassı çeliğe yönelik gümrük vergilerinin liberalleşmesi ihracatın daha da önemli olduğu bu dönemde çok faydalı olacaktır” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...