Patronlardan asgari ücrete zam için ipucu: Yemek kartı hazırlığı dikkat çekti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Patronlardan asgari ücrete zam için ipucu: Yemek kartı hazırlığı dikkat çekti

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Maaşları asgari ücret üzerinden belirlenen milyonlarca özel sektör çalışanı için yeni zam pazarlığı başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk randevusunu Cuma günü gerçekleştirecek. Kritik toplantı öncesinde patronlardan asgari ücret için ipucu geldi. Şirketlerin çoğunluğu tek zamdan yana olduğunu belirtti. Patronlar aynı zamanda yemek kartları için düzenleme beklediğini duyurdu.

Beyaz yakalısı, mavi üniformalısı özel sektör çalışanları için bir kez daha zam dönemi geldi. Temmuz ayında yapılan zammın ardından 2024 yılında özel sektörde uygulanacak asgari tutardaki maaşın belirlenmesi için süreç Cuma günü başlıyor. Gözler Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkacak rakamlara çevrilirken, patronlardan ipucu geldi. Daha önce yüzde 50 zamma göre kendilerini ayarlayan şirketlerin çoğunun 2024 yılında tek zam için kolları sıvadığı ortaya çıktı. Patronlar aynı zamanda yemek kartı için de harekete geçiyor.

PATRONLAR ÜCRETLERE TEK ZAMDAN YANA

Asgari ücrete pandemi nedeniyle son 2 yılda Temmuz ayında yapılan ara zammın da gelecek yıl uygulanmayacağı gündemde dolaşırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'dan 'tek zam sinyali' vermişti. Patronlardan da ücretlere tek zam sinyali geldi. 

Türkiye İnsan Yönetimi Derneği'nin (PERYÖN) yeni yıl ücret artışlarının konuşulduğu seminerde şirketlerin zam uygulamaları ele alındı. Ekonomim'de yer alan habere göre seminerde özel bir şirketin üst düzey yöneticisi Dinçer Güleyin, MERCER araştırmalarından hareketle ücret artış ve yan hak trendlerini geçmiş yıllar ile kıyaslayarak gelecek yıl beklentileri açısından değerlendirdi.

Güleyin, şunları söyledi: "Şirketlerin 2022’de yüzde 63’ü, 2023’te ise yüzde 67’si yılda iki kere çalışan ücretlerine zam yaptı. Yıl içinde üç veya daha çok kez zam yapanların oranı 2022’de 34, 2023’te ise 26 idi. 2024’e baktığımızda ise şirketlerin yüzde 59’unun yıl içerisinde bir kez, yüzde 33’ünün iki kez, yüzde 8’inin ise üç kez veya üzerinde ücret artışı yapmayı planladığını görüyoruz. Elbette bu oranlar bugünden bakılınca görülen değerler."

Patronlardan asgari ücrete zam için ipucu: Yemek kartı hazırlığı dikkat çekti

MÜDÜR İLE YENİ MEZUN ÜCRET MAKASI DARALDI

Şirketlerin yüzde 79’unun ocakta zam planladığını, yüzde 32’sinin ikinci veya üçüncü zam için temmuz ayını değerlendirdiğini dile getiren Güleyin, genel olarak Avrupa ülkelerinde üniversiteden yeni mezunlar ile genel müdür ücretleri arasındaki fark daha azken, Orta Doğu ülkelerinde bu farkın daha fazla olduğunu, Türkiye'de ise söz konusu farkın, 2021’de 17 kat seviyesindeyken, 2023’te 13 kata kadar düştüğünü belirtti.

ASGARİ ÜCRET İÇİN YÜZDE 50 ZAM HAZIRLIĞI

Dinçer Güleyin, daha önce yaptığı açıklamada, "Gelecek yıl için enflasyon hedefi yüzde 33 ila 40 iken şirketler gelecek yıl için yüzde 50 seviyesinde bir ücret artışı planlaması içindeler. Yani hedefin üzerinde bir zam için çalışılıyor, kurumlar şimdilerde 2024 bütçelerini yüzde 50 ücret artışına göre yapıyor." ifadelerini kullanmıştı.

Patronlardan asgari ücrete zam için ipucu: Yemek kartı hazırlığı dikkat çekti

YEMEK KARTLARINA DÜZENLEME YOLDA

Mehmet Koçak Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Koçak da yemek kartlarıyla ilgili düzenlemenin de beklendiğini bildiren Koçak, şunları kaydetti:

"Yemek kartlarının sadece yemek için kullanılması gerekiyor. SGK, yemek kartları ile yemek harici alışveriş yapıldığı tespit edilirse işletmelere fark matrahları çıkaracak. Bunu tüm iş dünyasına duyurmuş olalım. Yeni dönemde bu konuyla ilgili bir çalışma yapılıyor. İnsanların marketten yiyecek alabilmesi mümkün ama yemek harici kalemlerde alışveriş yapılamayacağı bir düzenleme bekleniyor. Devletin gelir kaybının azaltılması açısından da faydası olacak bir uygulama olacak bu. İlgili sektöre de marketlerde yemek kartlarıyla alışverişin önünün açılması fayda sağlayacaktır."

Öte yandan işçi, işveren, hükümetten beşer kişi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için ilk toplantısını bu hafta yapacak. Her sene yılın son ayında yapılan toplantıların ilk 1 Aralık'ta gerçekleşecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...