Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Piyasalarda tarife belirsizlikleri ve zayıf veriler baskısı! Emtialarda fiyatlar geriledi
Ekonomi

Piyasalarda tarife belirsizlikleri ve zayıf veriler baskısı! Emtialarda fiyatlar geriledi

Son Güncelleme: 01 Haziran, 2025 - 11:41
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Piyasalarda tarife belirsizlikleri ve zayıf veriler baskısı! Emtialarda fiyatlar geriledi
Fotoğraf Başlığı Piyasalarda tarife belirsizlikleri ve zayif veriler baskisi! Emtialarda fiyatlar geriledi

Geçtiğimiz haftada tarife gelişmeleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e yönelik suçlamaları ve açıklanan makroekonomik veriler emtia fiyatlarını etkiledi. Tamamlanan haftada değerli metallerin tümü değer kaybederken, ons bazında fiyatlar platinde yüzde 3,5, altında yüzde 2, paladyumda yüzde 2,4 ve gümüşte yüzde 1,5 azaldı.

Kaydet
a- | +A

ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi, ABD Başkanı Trump'ın diğer ülkelere uyguladığı tarifelerde yasal yetkisini aştığına hükmederek, söz konusu tarifelerin uygulanmasını durdurma kararı verdi. Kararda, karşılıklılık esasına dayalı tarifelerin ithalatı gümrük vergileri yoluyla düzenleme konusunda Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasası (IEEPA) kapsamında Başkan'a tanınan yetkiyi aştığı ifade edildi.

KARARA İTİRAZ EDİLDİ

Trump yönetiminin, ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi'nin tarifeleri geçersiz kılan kararına itiraz ettiği belirtildi. İtirazın ardından temyiz süreci kapsamında Federal Temyiz Mahkemesi, hükümetin söz konusu kararın yürürlüğe girmemesi yönündeki talebini değerlendirerek, kararın geçici olarak durdurulmasına hükmetti.

EKONOMİK VE JEOPOLİTİK RİSKLER KARAR ALMA SÜREÇLERİNİ ZORLAŞTIRIYOR

Analistler, tarife politikalarındaki sık değişikliklerin ve ABD ile diğer ülkeler arasında hala kapsamlı ticari uzlaşı sağlanamamasının risk iştahını sınırladığını belirterek, küresel ölçekte devam eden ekonomik ve jeopolitik risklerin yatırımcıların karar alma süreçlerini zorlaştırdığı kaydetti.

Emtia piyasalarında makroekonomik veriler de fiyatlamalar üzerinde etkili olurken, yatırımcıların odağı gelecek hafta ABD'de açıklanacak istihdam verileri ile Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararına çevrildi. Tamamlanan haftada, ABD'de açıklanan çekirdek PCE enflasyon verisinin yıllık bazda yüzde 2,1 ile beklentilerin altında kalması, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına gitmeyebileceği beklentisini kısmen güçlendirdi. Bu durum altın gibi faiz hassasiyeti yüksek varlıklarda uzun vadeli fiyatlamalarda etkili olsa da hafta genelinde güçlü seyreden dolar endeksi kısa vadeli baskı oluşturdu. Bu gelişmelerle ABD 10 yıllık tahvil faizi haftayı 12 baz puan azalışla yüzde 4,40'tan tamamlarken, dolar endeksi yüzde 0,2 artışla 99,3'e çıktı.

Piyasalarda tarife belirsizlikleri ve zayıf veriler baskısı! Emtialarda fiyatlar geriledi - 1. Resim
Başlık ResmiPiyasalarda tarife belirsizlikleri ve zayıf veriler baskısı! Emtialarda fiyatlar geriledi - 1. Resim

DEĞERLİ METALLER OLUMSUZ ETKİLENDİ

Değerli metallerin tümü, dolar endeksindeki sınırlı yükseliş ve piyasalarda artan risk iştahının etkisiyle değer kaybetti. Analistler, ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi'nin Başkan Donald Trump döneminde uygulanan karşılıklılık esaslı tarifeleri iptal etmesinin, yatırımcıları yeniden riskli varlıklara yönlendirdiğini ifade etti. Temyiz kararına piyasa tepkisinin sınırlı kaldığını ifade eden analistler, tamamlanan haftada güvenli liman varlıklara olan talebin zayıf seyrettiğini ve bunun fiyatlar üzerinde baskı oluşturduğunu kaydetti. Bu gelişmelerin etkisiyle değerli metallerin tümü değer kaybederken, ons bazında fiyatlar, platinde yüzde 3,5, altında yüzde 2, paladyumda yüzde 2,4 ve gümüşte yüzde 1,5 azaldı.


Piyasalarda tarife belirsizlikleri ve zayıf veriler baskısı! Emtialarda fiyatlar geriledi - 2. Resim
Başlık ResmiPiyasalarda tarife belirsizlikleri ve zayıf veriler baskısı! Emtialarda fiyatlar geriledi - 2. Resim

ZAYIF PMI BAZ METALLERİ AŞAĞI ÇEKTİ

Baz metaller de tamamlanan haftada, açıklanan makroekonomik verilerden gelen sinyallerle üretimin azalacağı endişesinin artması sonucu değer kaybetti. Çin'de imalat sektörü İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), mayısta 49,5 seviyesinde gerçekleşerek 50'nin altında daralma bölgesinde kaldı. İmalat sektöründeki zayıf talep sinyalleri üretimin düşeceği endişesiyle özellikle baz metal fiyatları üzerinde baskı oluşturdu. Öte yandan, ABD'nin Avrupa mallarına yönelik tarifeleri ertelemesi ve devam eden mahkeme süreçleri kısa süreli bir rahatlama sağlasa da tarife belirsizlikleri risk unsuru olmayı sürdürdü. Bu gelişmelerle baz metallerde tezgah üstü piyasada bu hafta fiyatlar libre bazında bakırda yüzde 3,3, kurşunda yüzde 1, alüminyumda yüzde 1,5, çinkoda yüzde 2,6 ve nikelde yüzde 0,6 azaldı.


Piyasalarda tarife belirsizlikleri ve zayıf veriler baskısı! Emtialarda fiyatlar geriledi - 3. Resim
Başlık ResmiPiyasalarda tarife belirsizlikleri ve zayıf veriler baskısı! Emtialarda fiyatlar geriledi - 3. Resim

OPEC+ TEMMUZDA DA ÜRETİMİ ARTIRIYOR

Petrol fiyatları, üst üste ikinci haftayı da düşüşle tamamlarken, temmuz ayında OPEC+ grubundan yeni üretim artışı beklentileri ile ABD Başkanı Donald Trump'ın tarifelerine ilişkin mahkeme kararlarının oluşturduğu belirsizlikler etkili oldu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefiklerinden oluşan OPEC+ grubunun sekiz üyesinin gerçekleştirdiği toplantıda yeni bir üretim artışı kararı alacağı beklentisi, hafta boyunca petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturdu.

Analistler, hafta içi üretim artışı için zemin hazırlandığını ve bu artışın önceki iki toplantıda alınan günlük 411 bin varillik artış kararından daha yüksek olabileceğini öngördüklerini belirtmişti. Dün gerçekleştirilen toplantıda ise OPEC+, pazar payını yeniden kazanmak ve aşırı üretimde bulunan ülkeleri cezalandırmak amacıyla temmuz ayında günlük 411 bin varillik üretim artışı kararı aldı.

Günlük yaklaşık 5 milyon varil ile küresel talebin yüzde 5'inden fazlasını üreten 8 OPEC+ üyesi ülke, nisan ayında sınırlı bir üretim artışı gerçekleştirmişti. Bu ülkeler, mayıs ve haziran aylarının ardından temmuzda da üretimi üç katına çıkararak arzı artırdı. Bu gelişmelerle bu hafta, brent petrolün varil fiyatı yüzde 2,9 azalırken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gazın İngiliz termal birimi (MMBtu) cinsinden fiyatı da yüzde 3,8 değer kazandı.


Piyasalarda tarife belirsizlikleri ve zayıf veriler baskısı! Emtialarda fiyatlar geriledi - 4. Resim
Başlık ResmiPiyasalarda tarife belirsizlikleri ve zayıf veriler baskısı! Emtialarda fiyatlar geriledi - 4. Resim

AVRUPA BİRLİĞİ TAHMİN DÜŞÜRDÜ

Tarım emtia fiyatları, tamamlanan haftada arz yönündeki haber akışı ve tarife belirsizlikleriyle pirinç hariç negatif seyir izledi. Brezilya'da mısır hasadı yavaş ilerlerken, Arjantin'de kuru ve soğuk hava, geciken soya hasadını hızlandırırdı, kışlık buğday ekimlerini destekledi. Avrupa Birliği, kuraklık nedeniyle 2025/26 sezonu toplam tahıl üretim tahminini 279,6 milyon tona düşürdü. Ukrayna'da üreticiler, hava koşulları kaynaklı risklerin artmasıyla yeni sezon buğday fiyatlarında yükseliş bekliyor. Kanada ise toprak nemi yetersizliği nedeniyle buğday üretim tahminini aşağı yönlü revize etti.

Bununla Malezya hükümeti B30 biyodizel kullanım hedefini yineledi. Bu kapsamda, sürdürülebilir üretim artışının soya yağı ve benzeri ham maddelere olan talebi desteklemesi bekleniyor. Bu gelişmelerle tamamlanan haftada Chicago Ticaret Borsası'nda kile başına fiyatlar, soya fasulyesinde yüzde 1,7, mısırda yüzde 3,5 ve buğdayda yüzde 1,7 azalırken, pirinçte yüzde 2,5 arttı.


Piyasalarda tarife belirsizlikleri ve zayıf veriler baskısı! Emtialarda fiyatlar geriledi - 5. Resim
Başlık ResmiPiyasalarda tarife belirsizlikleri ve zayıf veriler baskısı! Emtialarda fiyatlar geriledi - 5. Resim

KAHVE FİYATLARI BASKI ALTINDA

Kahve fiyatları, mayıs sonunda yeni hasatların başlamasıyla baskı altında kaldı. Analistler, Vietnam ve Brezilya gibi önde gelen üretici ülkelerde hasat döneminin başlamasıyla arzın artmasının, fiyatları etkilediğini kaydetti. ABD'de faaliyet gösteren emtia borsası Intercontinental Exchange'te libre bazında fiyatlar, şekerde yüzde 1,1, pamukta yüzde 1,5 ve kahvede yüzde 5,2 azaldı. Kakaonun ton başına fiyatı ise haftayı yüzde 0,1 azalışla tamamladı.


Editör : MAHMUT EKİNCİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 01 Haziran, 2025 - 11:41
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    400 gramı 194 lira, 1 kilosu 485 lira! Ünlü zincir market kıyma fiyatını sabitledi
    400 gramı 194 lira, 1 kilosu 485 lira! Ünlü zincir...
    Kaydet
  • 2
    Garanti BonusFlaş çekiliş sonuçları açıklandı! 40 bin TL'lik Amazon-Pazarama hediye çeki kazanan isimler
    Garanti BonusFlaş çekiliş sonuçları açıklandı!
    Kaydet
  • 3
    Akbank iPhone 17 Pro Max çekiliş sonuçları isim listesi açıklandı! İşte asil ve yedek liste
    Akbank iPhone 17 Pro Max çekiliş sonuçları açıklan...
    Kaydet
  • 4
    Kanbolat Görkem Arslan’dan son not! Ölmeden saatler önce paylaşmış
    Kanbolat Görkem Arslan’dan son not! Ölmeden saatle...
    Kaydet
  • 5
    2025'te %200 kazandırmıştı, 2026'da hayal kırıklığı olacak! Dev bankadan gümüş tahmini
    2025'te %200 kazandırmıştı, 2026'da hayal kırıklığ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan “Meyhane Jargonu ile siyasetçilik…”
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Çalıntı nesiller
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva İran ve yaklaşımımız…
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Nükleer Adalet
    Kaydet
  • Salih Uyan
    Salih Uyan Hayal gücünün infazı
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Fransız basını yazdı: Renault ve Dacia'dan sürpriz hamle
    Fransız basını yazdı: Renault ve Dacia'dan sürpriz hamle
    Kaydet
  • Her yıl 30 milyondan fazla vaka! Kışın pik yapıyor: Bebekler risk altında
    Her yıl 30 milyondan fazla vaka! Kışın pik yapıyor: Bebekler risk altında
    Kaydet
  • Başarır'dan Gürlek'e arka kapıda 'börekli' ziyaret!
    Başarır'dan Gürlek'e arka kapıda 'börekli' ziyaret!
    Kaydet
  • Manisa’da korku dolu anlar kamerada! Lise öğrencisi ölümden döndü
    Manisa’da korku dolu anlar kamerada! Lise öğrencisi ölümden döndü
    Kaydet
  • 2 İLÇEDE EĞİTİME ARA!
    2 İLÇEDE EĞİTİME ARA!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Başarır'dan Gürlek'e arka kapıda 'börekli' ziyaret!
Başarır'dan Gürlek'e arka kapıda 'börekli' ziyaret!
Kaydet
'Sigara bile kullanmadım' demişti... Hasan Can Kaya'nın test sonucu belli oldu
Hasan Can Kaya'nın test sonucu belli oldu
Kaydet
Antalya'da yağmurun bilançosu ağırlaşıyor: 2 ilçede eğitime ara verildi, kriz masası kuruldu
2 ilçede eğitime ara verildi, krizi masası kuruldu
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası